Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών: Πολύπλευρες δράσεις από ταξικούς φορείς

Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα στις 7 μ.μ.
στο δημοτικό στάδιο Νεάπολης “Στρεμπενιώτη”

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο δημοτικό στάδιο Νεάπολης «Στρεμπενιώτη», θα πραγματοποιηθεί το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή” και της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και σε συνεργασία με αθλητικά σωματεία και φορείς της περιοχής, οι επισκέπτες του Αθλητικού Camp θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αλλά και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδείξεων, που θα παρουσιάσουν αθλητικοί σύλλογοι τα αγωνίσματά τους.
Επιπλέον, στις 7.15 μ.μ., στον χώρο του δημοτικού σταδίου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες δρόμου 5 χλμ. ανδρών και γυναικών.

Αμύθητα πλούτη
για τα λόμπι,
εξάρτηση και φτώχεια
για τους λαούς της ΕΕ

Σε ανυπολόγιστα κέρδη κολυμπούν τα κάθε λογής λόμπι, την ώρα που βυθίζεται στην τοξικοεξάρτηση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε χώρες – μέλη της ΕΕ, καθώς οι αιτίες που οδηγούν σ’ αυτήν τη ζοφερή κατάσταση οξύνονται δραματικά. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις νομοθετούν ουσιαστικά υπέρ της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και της «διαχείρισης της βλάβης», υπηρετώντας τα συμφέροντα επιχειρηματικών κολοσσών που απομυζούν πολυεπίπεδα κέρδη.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2024 του Οργανισμού της ΕΕ. Εκεί λοιπόν αναδεικνύεται η «υψηλή διαθεσιμότητα ουσιών στην Ευρώπη, πολλές από αυτές υψηλής δραστικότητας και καθαρότητας. Τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών μπορεί να μη γνωρίζουν τι ουσίες λαμβάνουν και να διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης εν δυνάμει θανατηφόρας δηλητηρίασης».

Η κάνναβη παραμένει μακράν η πιο συχνά καταναλούμενη παράνομη ουσία στην Ευρώπη. Περίπου το 1,3% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (3,7 εκατομμύρια άνθρωποι) εκτιμάται ότι είναι καθημερινοί ή σχεδόν καθημερινοί χρήστες κάνναβης.

Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 92.000 άνθρωποι έκαναν αίτημα για απεξάρτηση από την κάνναβη (36% του συνόλου των αιτήσεων θεραπείας) το 2022, με περίπου 58.000 να εισέρχονται για πρώτη φορά. Η κάνναβη είναι η κύρια ουσία χρήσης για το 43% του συνόλου όσων εισήχθησαν για πρώτη φορά σε θεραπεία στην Ευρώπη.

Παράλληλα, εμπλέκεται σε μεγάλο ποσοστό των επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με ναρκωτικά σε νοσοκομειακές υπηρεσίες σε ορισμένες χώρες. Στην Ισπανία το 2021 η κάνναβη ενεπλάκη στο 44% των περιπτώσεων (πάνω από 2.700 στις 6.200) που αναφέρθηκαν σε μια τακτική μελέτη που διεξήχθη σε διάστημα μιας βδομάδας σε 16 από τις 19 κοινότητες. Στη Γερμανία το 2021 η κάνναβη ενεπλάκη στο 17% των περιπτώσεων (πάνω από 1.700 στις 10.200) οξείας δηλητηρίασης και δηλητηρίασης που παρουσιάστηκαν στα νοσοκομεία.

Παρ’ όλα αυτά, τον Δεκέμβρη του 2021 ήταν η σειρά της Μάλτας να κάνει ένα ακόμα βήμα στη νομιμοποίηση, θεσπίζοντας τη δυνατότητα οικιακής καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης σε ιδιωτικό χώρο, μαζί με μη κερδοσκοπικούς κοινοτικούς συλλόγους καλλιέργειας. Τον Ιούλη του 2023, επίσης, το Λουξεμβούργο θέσπισε νομοθεσία με την οποία επιτρέπει την οικιακή καλλιέργεια και χρήση σε ιδιώτες, ενώ τον Φλεβάρη του 2024 η Γερμανία θέσπισε νομοθεσία με την οποία επιτρέπει οικιακούς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους καλλιέργειας κάνναβης. Η Τσεχία ανακοίνωσε και αυτή σχέδια για «ένα ρυθμιζόμενο και φορολογούμενο σύστημα διανομής». Επιπλέον, η Ελβετία (εκτός ΕΕ) έχει αρχίσει να εγκρίνει «πιλοτικές δοκιμές πωλήσεων ή άλλων συστημάτων διανομής» για κατοίκους σε ορισμένες πόλεις.

Η Ολλανδία, όπου επιτρέπεται η πώληση τυπικά έως 5 γραμμαρίων κάνναβης, στο όνομα της «πάταξης της μαύρης αγοράς και του εγκλήματος» εφαρμόζει πιλοτικά ένα μοντέλο για κλειστή αλυσίδα εφοδιασμού κάνναβης σε 10 δήμους, όπου η κάνναβη που παράγεται «σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις» θα «διατίθεται προς πώληση σε καφετέριες κάνναβης».

«Η ηρωίνη παραμένει το πιο διαδεδομένο παράνομο οπιοειδές στην Ευρώπη και ευθύνεται για σημαντικό μέρος των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη χρήση παράνομων ουσιών», σημειώνεται στην Εκθεση. Αυξητικές τάσεις καταγράφει η χρήση κοκαΐνης, με τις ευρωπαϊκές κατασχέσεις να υπερβαίνουν πλέον τις κατασχέσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, οι οποίες ιστορικά θεωρούνταν η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο.

Η κοκαΐνη είναι η δεύτερη ουσία (μετά την κάνναβη) που αναφέρεται συχνότερα, τόσο από τα άτομα που ξεκίνησαν για πρώτη φορά θεραπεία σε θεραπευτικές υπηρεσίες για τα ναρκωτικά (29.000 το 2022) όσο και από τα άτομα που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων (αφορά το 28% των περιστατικών οξείας τοξίκωσης από ναρκωτικά στα νοσοκομεία του ευρωπαϊκού δικτύου Euro-DEN Plus το 2022).

Υψηλή είναι η διαθεσιμότητα της κοκαΐνης και στην Ελλάδα, όπως φαίνεται μέσα από τα αιτήματα για θεραπεία από τη χρήση της. Οι αναφορές στην κοκαΐνη και σε άλλα διεγερτικά ως κύρια ουσία ήταν το 2022 αυξημένες κατά 62% συγκριτικά με πριν μια 5ετία και κατά 186% συγκριτικά με πριν μια 10ετία.

Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά!

Η πρόληψη και η απεξάρτηση
είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα

Ανακοίνωση – διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)”Διέξοδος και λύση δεν είναι η “φυγή”, ψάχνουμε την ουσία στην ίδια τη ζωή», τονίζει το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) σε ανακοίνωση – διακήρυξη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η πρόληψη και η απεξάρτηση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

«Η χρήση ναρκωτικών ουσιών τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις χρόνο με τον χρόνο, όσο εντείνονται τα αδιέξοδα κι η ανασφάλεια, όσο η κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών αντιμετωπίζεται εχθρικά, όσο οι εστίες του πολέμου – και μαζί οι οδυνηρές συνέπειές του – καίνε παντού στη γειτονιά μας. Σε αυτές τις συνθήκες, το μόνο “δικαίωμα”, η μόνη “ελευθερία” που αναγνωρίζεται και προσφέρεται απλόχερα είναι να “το σκάει” η νέα γενιά από μια ζωή κενή και αβίωτη.

Οι “λύσεις” που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στη χώρα μας διαχρονικά ρίχνουν λάδι στη φωτιά, στην προσπάθεια να συντηρήσουν την κοινωνική καταστολή που απορρέει από τη χρήση και την εξάρτηση, αλλά και ένα εμπόριο με αμύθητα κέρδη. Γι’ αυτό ιατρικοποιούν ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο, χωρίς να αγγίζουν τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στην εμπλοκή με τις ουσίες, προβάλλοντας ως κυρίαρχη πολιτική τη μείωση της βλάβης που προκαλούν τα ναρκωτικά αντί της μείωσης της χρήσης τους, με στόχο τη διατήρηση των χρηστών σε ένα επίπεδο στοιχειώδους “λειτουργικότητας”», σημειώνει το ΕΣΥΝ.

«Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τη χαριστική βολή στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση μέσα από ένα νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα, που καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας που λειτουργούν στη χώρα μας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και έχουν δώσει εδώ και δεκαετίες δείγματα γραφής π.χ. ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ. και τους συνενώνει σε έναν υδροκέφαλο Οργανισμό, τον “ΕΟΠΑΕ”, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας.

Στην “ομπρέλα” του ΕΟΠΑΕ τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα θα λειτουργούν πλάι στα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων και τις δομές μείωσης βλάβης, κάτι το οποίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αποδυνάμωση της φιλοσοφίας τους. Θα λειτουργούν όμως και πλάι σε κάθε λογής ιδιώτη και ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον χώρο, για τους οποίους προβλέπεται παχυλή χρηματοδότηση απευθείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή τη φορολογία των λαών της Ευρώπης. Με δυο λόγια: Ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, αφήνεται εντελώς μετέωρο το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης, ενώ εδραιώνονται απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρεχόμενο θεραπευτικό έργο.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και τις οικογένειές τους, από εκατοντάδες ενώσεις και φορείς της κοινωνίας, που με μια φωνή απαιτούν ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ», υπογραμμίζει το ΕΣΥΝ, ξεκαθαρίζοντας ότι το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης είναι βαθιά κοινωνικό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τους κοινωνικοοικονομικούς όρους διαβίωσης του ανθρώπου, τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, τη θέση του μέσα στην κοινωνία και το πώς εκείνος επιδρά στην εξέλιξή της και ως τέτοιο χρειάζεται να αντιμετωπίζεται, με έμφαση στην πρόληψη – τη θεραπεία – την επανένταξη και όχι την καταστολή.

«Για τον λόγο αυτό, η πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις αλλά και ενάντια στις αιτίες που γεννούν και ενισχύουν το φαινόμενο, όπως η λογική κόστους – οφέλους που διέπει κάθε πλευρά της ζωής μας, είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, της νεολαίας, της κοινωνίας συνολικά και σε άμεση σχέση με τον αγώνα για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια», σημειώνει και καλεί τον λαό στις σημερινές εκδηλώσεις που γίνονται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, και στον αγώνα για:

  • Καμία κατάργηση – συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών στον χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης.
  • Να αποσυρθούν τα σχέδια για δημιουργία του ΕΟΠΑΕ.
  • Ολόπλευρη ενίσχυση και στελέχωση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό, δημιουργία νέων προγραμμάτων θεραπείας των εξαρτήσεων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους για τη χρηματοδότησή τους.
  • Υιοθέτηση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας της εξάρτησης. Ενίσχυση των προγραμμάτων σωματικής αποτοξίνωσης, σε διασύνδεση με τα δημόσια νοσοκομεία και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας.
  • Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
  • Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων».
Εκδηλώσεις σήμερα σε Λάρισα και Πετρούπολη
  • Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λάρισα ο 2ος βραδινός περιπατητικός αγώνας δρόμου στην κοίτη του Πηνειού, στις 9 μ.μ. Τον αγώνα δρόμου διοργανώνουν το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λαρισαίων, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων ν. Λάρισας και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΣΕΓΑΣ.
  • Εκδήλωση στην πλατεία Ηρώ με θέμα «Σκέψου – Ονειρέψου – Πάλεψε» διοργανώνει σήμερα στις 19.30 το Παράρτημα Πετρούπολης του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών. Θα μιλήσει η Μαρίνα Παπαδιώτη, πρόεδρος του Παραρτήματος Πετρούπολης του ΕΣΥΝ και ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων». Στην εκδήλωση συμμετέχουν, επίσης, οι Σύλλογοι Ικαριωτών Πετρούπολης, Κρητών «Η Μεγαλόνησος», Πελοποννησίων «Ο Πέλοψ» και Ποντίων «Μανουήλ Κομνηνός».

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές