Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Κυριακή 13 Μαΐου

«Ο Νέος της Μαντίνειας» στο Αθέατο Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο είναι δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών»

Λόγω μαζικής προσέλευσης του κοινού, παρατείνονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λεωφόρου Συγγρού 106). Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται καθημερινά από την Πέμπτη στις 19.00.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη…

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξυδάς. Ερευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξυδάς. Αφήγηση: Ρήγας Αξελός. Διεύθυνση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός. Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας. Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek. Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος. Απομαγνητοφώνηση: Σέβη Σαλαγιάννη. Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης. Γραφιστική επιμέλεια:Κώστας Μηναΐδης. Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια

ΘΕΑΤΡΟ

Στην ιστορία και τους αγώνες του Αρη Βελουχιώτη στηρίζεται το νέο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, με τίτλο «Αρης», σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη και με την καθηλωτική ερμηνεία του Τάσου Σωτηράκη. Η παράσταση συνεχίζει να παίζεται με μεγάλη επιτυχία στον Τεχνοχώρο «Cartel» (Μικέλη 4 & Αγ. Αννης, Βοτανικός – στάση μετρό «Ελαιώνας» – τηλ. 693 989 8258), μέχρι τις 13 Μάη, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ. Την Τετάρτη 9 Μάη, στις 8 μ.μ., θα κάνει στάση στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Μια «μπασκετική» κωμωδία

Ο «Εθνικός Ελληνορώσων» των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο. Πρόκειται για μια κωμωδία με πρωταγωνιστές μια παρέα λίγο μεγαλύτερων παιδιών, που αγαπούν το μπάσκετ. Στις 5.15 μ.μ. / Ακαδήμου 13

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

Εδώ και τρία χρόνια, σε μια γειτονιά σε μια άκρη του δήμου της Αθήνας, στο «Ελληνορώσων», έξι φίλοι γύρω στα σαράντα, μαζεύονται, μια φορά τον μήνα, για ένα “μπασκετάκι”. Το ραντεβού συνήθως πέφτει Σάββατο – εκεί, κατά το απογευματάκι – στο ίδιο πάντα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ. Το κάνουν όπως λένε «για να ξεσκουριάζουν» …και να πίνουν μετά καμιά μπύρα χωρίς ενοχές. Και σήμερα το ίδιο. Συναντήθηκαν, είπαν τα νέα τους, έκαναν το ζέσταμά τους, πήραν την μπάλα στα χέρια και το παιχνίδι άρχισε.

Ο Εθνικός Ελληνορώσων είναι μία κωμωδία, για τα παιδιά μιας γειτονιάς που λένε ότι μεγάλωσαν, για πρησμένους αστραγάλους, για πληγές που έκλεισαν και για άλλες που μείναν ανοιχτές. Ένα έργο για ξεχειλωμένες φανέλες, ξεφούσκωτες μπάλες και εγκλήματα. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Εξ’ αμελείας και μη.

“Όταν ο άντρας φτάνει στα σαράντα, πρέπει να αρχίσει να προσέχει” Michael Jordan

Το εμβληματικό έργο του Αντον Τσέχοφ «Ο Γλάρος», που εγκαινίασε το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, ανεβαίνει για πρώτη φόρα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (Πεσμαζόγλου 5, τηλέφωνο 2103228706), με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών.

«Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» (Σαίξπηρ) στον χώρο Mask
Η κωμωδία «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή μετάφραση Νίκης Τριανταφυλλίδη,εκδόσεις Βακχικόν, προσαρμοσμένη για να ανέβει με σύγχρονο τρόπο σε bar theater σε σκηνοθεσία Ζωής Τριανταφυλλίδη,παίζεται για 2η συνεχη χρονιά.Έχουν γραφτεί καλές κριτικές από τους κριτικούς θεάτρου Λέανδρου Πολενάκη και Κωνσταντίνο Μπούρα.
Ο «Εκκλησιαστής» από την Όλια Λαζαρίδου στο ΚΠΙΣΝ
Το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει ένα σημαντικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον «Εκκλησιαστή», άγνωστου συγγραφέα, που γράφτηκε, όπως συνάγεται, το δεύτερο μισό του 3ου π.Χ. αιώνα. Την Κυριακή των Βαΐων, η Όλια Λαζαρίδου, με την επιμέλεια της σκηνοθέτη και θεατρολόγου Έφης Θεοδώρου και με τη συνοδεία του Αλέξη Μαστιχιάδη στο τσέμπαλο, θα αποδώσει αποσπάσματα του ιδιαίτερου αυτού κειμένου σε μετάφραση του Αλέξανδρου Ίσαρη. Στο ΚΠΙΣΝ (Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα). Ώρα: 7.30 μμ. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργα των Γιάννη Βαλυράκη, Μαρσέλο Ρικάρντο Ζεμπάλος, Πολ Οζ συναντιούνται στην έκθεση «Crossroads» της Blender Gallery στις 7 μ.μ. Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα

Έκθεση χαρακτικής

Πρωτότυπα χαρακτικά έργα ex-libris ( «εκ των βιβλίων» ή με τον ελληνικό δόκιμο όρο «Βιβλιόσημο») συγκεντρώνει η έκθεση Ex-libris που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» :Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, παλιό πιλοποιείο Ηλία Πουλόπουλου). Ώρα 19.30 Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια