Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συναυλία για «Δάσκαλο και Μαθητή» από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Σε δύο από τους μεγα­λύ­τε­ρους Έλλη­νες συν­θέ­τες του 20ού αιώ­να, στον Μανώ­λη Καλο­μοί­ρη και τον μαθη­τή του Δημή­τρη Δρα­γα­τά­κη είναι αφιε­ρω­μέ­νη η συναυ­λία της Φιλαρ­μό­νιας Ορχή­στρας Αθη­νών, στο Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης, στις 21 Μαΐου.

Ο Μανώ­λης Καλο­μοί­ρης (1883–1962) υπήρ­ξε ο ιδρυ­τής και ο σημα­ντι­κό­τε­ρος εκπρό­σω­πος της Ελλη­νι­κής Εθνι­κής Σχο­λής. Με το έργο του αλλά και με την εν γένει καλ­λι­τε­χνι­κή και παι­δα­γω­γι­κή δρα­στη­ριό­τη­τά του καθό­ρι­σε τις εξε­λί­ξεις στην Ελλά­δα σε πολύ μεγά­λο βαθμό.

Στη συναυ­λία, που εντάσ­σε­ται στον 14ο κύκλο των Ελλη­νι­κών Μου­σι­κών Γιορ­τών 2018, θα ακού­σου­με τρία από τα πιο σημα­ντι­κά του έργα: Το κεντρι­κό έργο του πρώ­του μέρους είναι το «Κον­τσερ­τά­κι» για βιο­λί και ορχή­στρα, το οποίο πλαι­σιώ­νε­ται από την 1η Ραψω­δία σε ενορ­χή­στρω­ση του Γάλ­λου μαέ­στρου και συν­θέ­τη Gabriel Pierné και το συμ­φω­νι­κό ποί­η­μα «Στου Όσιου Λου­κά το Μονα­στή­ρι» για αφη­γη­τή και ορχή­στρα, σε ποί­η­ση ‘Αγγε­λου Σικελιανού.

Η συναυ­λία θα κλεί­σει με την Πρώ­τη συμ­φω­νία ενός από τους πιο δια­κε­κρι­μέ­νους συν­θέ­τες της πρω­το­πο­ρί­ας του 20ού αιώ­να, του Δημή­τρη Δρα­γα­τά­κη (1914–2001), που υπήρ­ξε αρχι­κά μαθη­τής και κατό­πιν εκ των στε­νό­τε­ρων συνερ­γα­τών του Μανώ­λη Καλομοίρη.

Σολίστ είναι η βιο­λο­νί­στα Στέλ­λα Τσά­νη υπό την διεύ­θυν­ση του μαέ­στρου Λου­κά Καρυ­τι­νού, που συνερ­γά­ζε­ται για πρώ­τη φορά με την Φιλαρμόνια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο