Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 6η Αυγούστου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου μας και του κόσμου

626 Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος».

1221 Πέθανε ο Ντόμινικ ντε Γκουθμάν, ο Άγιος Δομίνικος των καθολικών, ιδρυτής του τάγματος των Δομινικανών μοναχών

1660 Πέθανε ο  Ντιέγο (Ροδρίγκεθ ντε Σίλβα) Βελάθκεθ, Ισπανός ζωγράφος (Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, γενν. 5 Ιουνίου 1599) ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ, γνωστός κυρίως για τις προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε.  Αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην ιστορία της τέχνης, με σημαντική επίδραση στη ζωγραφική του 19ου αιώνα, ειδικότερα στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Αρκετοί καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο ή ο Σαλβαδόρ Νταλί, απέδωσαν επίσης φόρο τιμής στον Ισπανό ζωγράφο, αναπαράγοντας ορισμένους από τους διασημότερους πίνακές του

1765 Γεννήθηκε ο Μανιάτης κοτζαμπάσης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1823-1824.

1806 Παραιτείται ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας Φραγκίσκος Α’ γεγονός που σημαίνει το τέλος της Ιερής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1865 Πέθανε ο Φαναριώτης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1822 – 1823 και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1881 Γεννήθηκε ο Άγγλος γιατρός Αλέξανδρος Φλέμινγκ, σύζυγος της Ελληνίδας Αμαλίας Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη

1890 Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο δολοφόνος Γουίλιαμ Κέμλερ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα.

1911  Γεννήθηκε η Αμερικανίδα κωμική ηθοποιός του θεάτρου, του σινεμά, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, μοντέλο, παραγωγός Λουσίλ (Ντεζιρέ) Μπολ (Lucille Désirée Ball, πέθανε στην  Καλιφόρνια, 26-Απρ-1989) πρωταγωνίστρια των σειρών I Love Lucy (ελληνικός τίτλος: Λούσι), The Lucy–Desi Comedy Hour, The Lucy Show, Here’s Lucy και Life With Lucy. Μία από τις πλέον δημοφιλείς και με επιρροή ηθοποιούς των ΗΠΑ, με μια από τις μακροβιότερες καλλιτεχνικές καριέρες, ιδιαίτερα στην Τ.V., η Μπολ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της τη δεκαετία του ΄30, εξελισσόμενη σε ραδιοφωνική και κινηματογραφική ηθοποιό στη δεκαετία του ’40 και τηλεοπτική σταρ στα 1950s. Εξακολουθούσε να πρωταγωνιστεί στα 1960s και 1970s. To 1962 έγινε η πρώτη γυναίκα που διεύθυνε μεγάλο τηλεοπτικό στούντιο, το οποίο παρήγαγε πολλές επιτυχημένες και δημοφιλείς σειρές΄.
Η Μπολ προτάθηκε για τα Βραβεία Έμμυ δεκατρείς φορές και το κέρδισε τέσσερις. Το 1977 ήταν ανάμεσα στις πρώτες γυναίκες ηθοποιούς που τιμήθηκαν με το βραβείο Women in Film Crystal Award. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο Golden Globe Cecil B. DeMille (1979), το Lifetime Achievement από το κέντρο απονομής τιμών Kennedy (1986) και το Governors από την Ακαδημία τηλεοπτικών τεχνών και επιστημών (1989).

1913 Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας προτείνει στον Άγγλο ομόλογό του την κατασκευή μιας σήραγγας 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στη Μάγχη.

1917  Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός σκηνοθέτης, συγγραφέας και συνθέτης Ρόμπερτ Μίτσαμ (Robert Charles Durman Mitchum, πέθανε 1η Ιουλίου 1997).

Ο Μίτσαμ έγινε γνωστός συμμετέχοντας σε διάφορα φιλμ νουάρ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 και ’60, όπου ερμήνευε ρόλους αντιήρωα. Είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στις ταινίες: Ήρωες του Κασίνο (Story of G.I. Joe, 1945), που του χάρισε την πρώτη και μοναδική του υποψηφιότητα για Όσκαρ, Διασταυρούμενα πυρά (Crossfire, 1947), Αμάρτημα του παρελθόντος (Out of the Past, 1949), Η Νύχτα του Κυνηγού (The Night of the Hunter, 1955), Μονομαχία στον Ατλαντικό (The Enemy Below, 1957), Αυτοί που δε ριζώνουν πουθενά (The Sundowners, 1960), Δυο Γίγαντες Συγκρούονται (Cape Fear, 1962) και Η Κόρη του Ράιαν (Ryan’s Daughter, 1970).
Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στην 23η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών

1917 Πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πόλης. Οι άστεγοι φτάνουν τις 80.000.

1923 Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης αποφάσισε να ηγηθεί εθνικού συνασπισμού ενόψει των εκλογών, ενώ ο Νικόλαος Πλαστήρας δήλωσε ότι η Επανάσταση θα παρέδιδε την εξουσία σε κοινοβουλευτική κυβέρνηση.

1926 Στη Νέα Υόρκη κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες , ο “Δον Ζουάν”, η πρώτη “ομιλούσα” κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζον Μπάριμορ.

1926 Η Γερτρούδη Έντερλε (1905_30-Νοε-2003) γίνεται η πρώτη γυναίκα που διασχίζει τη Μάγχη κολυμπώντας σε 14ω και 31λ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ πέντε ανδρών που είχαν κάνει το ίδιο στο διάστημα από το 1875 ως το 1926. Ήταν Αμερικανίδα ολυμπιονίκης της κολύμβησης (1924), με ρεκόρ στα 100μ. και 800μ. ελεύθερο στις ΗΠΑ, τη 10ετία του ’20. Κέρδισε 3 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και σημείωσε 29 εθνικά και παγκόσμια ρεκόρ.

1928  Γεννήθηκε ο συγγραφέας Jan Kucera

1928 Γεννήθηκε ο Άντι Γουόρχολ, αμερικανός καλλιτέχνης της ποπ αρτ, σκηνοθέτης και συγγραφέας. (Θαν. 22/2/1987)

1944 Τμήματα του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ανατινάζουν στο Μουχαρέμι Χάνι γερμανική αμαξοστοιχία, που συνοδευόταν από ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 190 και αιχμαλωτίστηκαν 60 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.

ΚΚΕ: Για τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

1945 Το αμερικανικό βομβαρδιστικό “Enola Gay” ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Σε 90.000 έως 166.000 εκτιμώνται οι άνθρωποι –άμαχος πληθυσμός- που πέθαναν είτε άμεσα είτε ως αποτέλεσμα των φρικτών εγκαυμάτων, της δηλητηρίασης από τη ραδιενέργεια, κλπ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που δεν υπαγορευόταν από καμιά πολεμική ανάγκη. Τρεις μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και νέα ρίψη ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι.

ΕΕΔΥΕ-ΕΔΥΕΘ-ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ: Κινητοποιήσεις για τα 79 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

1948 Η Ολλανδέζα Fanny Blankers-Koen σε ηλικία 30 ετών γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (100μ σε 11.9, 200μ σε 24.4 80μ εμπόδια σε 11.2 και 4×100 σε 47.5).

1960 Κατά τη διάρκεια της κουβανέζικης επανάστασης, η Κούβα μετά το εμπάργκο που της επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, κρατικοποιεί όλες τις αμερικανικές αλλά και ξένες ιδιοκτησίες

1968 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μίνως Μάτσας _εγγονός του ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρείας Minos EMI. Το 1994 συνέθεσε τον πρώτο του κύκλο τραγουδιών με τίτλο “Χίλιες και μία νύχτες πάλι”, σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου. Το 1995 τέσσερις συνθέσεις του είχαν συμπεριληφθεί στον πολυσυλλεκτικό δίσκο του Γιώργου Νταλάρα “Καλώς τους”.
Από το 2000 έως το 2011 έζησε στις ΗΠΑ. Ως συνθέτης έχει 10άδες ταινίες στο ενεργητικό του, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά για την ταινία Ο Παρθενώνας, καθώς και στις παραστάσεις του Αριστοφάνη Όρνιθες και Ειρήνη, που ανέβηκαν στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Έχει βραβευθεί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (για το Eduart και το Σκλάβοι στα δεσμά τους). Έγραψε επίσης τη μουσική για την ταινία O κυρίαρχος του παιχνιδιού 3: Η λύτρωση (Undisputed III: Redemption, 2010).
Το 2016 έντυσε μουσικά το αυθεντικό κείμενο του Βόιτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ. Το 2017 κυκλοφόρησε το σάουντρακ για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Σακαρίδη Amerika Square, που βασίζεται στην πολυβραβευμένη νουβέλα του Γιάννη Τσίρμπα “Η Βικτώρια δεν υπάρχει”.

1970 Πέθανε ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Τσιφόρος. Από τα έντεκά του χρόνια  άρχισε να ασχολείται μανιωδώς με το γράψιμο, ενώ την πρώτη του επιθεώρηση την έγραψε το 1928 για ένα θερινό θέατρο στη Φρεαττύδα. Η πρώτη του αυτή προσπάθεια απέτυχε αλλά δεν απογοητεύτηκε. Αφού πήρε το πτυχίο της Νομικής, εργάστηκε για δυο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια παραιτήθηκε για να μπαρκάρει στα καράβια. Ως το 1939 άλλαζε συνέχεια επάγγελμα, αλλά συνέχιζε να γράφει δημοσιεύοντας κείμενά του σε διάφορα έντυπα. Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1944 όταν ο θίασος του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη αποφάσισε να ανεβάσει στο θέατρο Ακροπόλ το θεατρικό έργο του «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων». Το 1948-49 έκανε και την πρώτη του ταινία, η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο «Τελευταία αποστολή», σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του.
Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά (Τραστ, Ρομάντσο, Ταχυδρόμος, Πάνθεον), ενώ έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα και περισσότερα από 60 σενάρια. Κάποια αυτά τα έγραψε μόνος του και άλλα σε συνεργασία, κυρίως με τον Πολύβιο Βασιλειάδη, με τον οποίο δημιούργησαν ένα από τα πιο σημαντικά δίδυμα θεατρικών συγγραφέων.

Πολυτάλαντος και πολυσχιδής, ευθυμογράφος, επιθεωρησιογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου, αφοσιώθηκε, παράλληλα, στη δημοσιογραφία γράφοντας χρονογραφήματα και εύθυμα στιγμιότυπα τα οποία συνήθως υπέγραφε με διάφορα ψευδώνυμα. Οι ήρωες του Νίκου Τσιφόρου κινούνται συνήθως στο περιθώριο της αθηναϊκής προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου, έχουν δοσοληψίες με το νόμο και το δραματικό διογκώνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταλήγει γκροτέσκ. Πένα ευθύβολη, καυστική, συνέθετε ξεκαρδιστικές ιστορίες προσφέροντας απλόχερα το γέλιο.

1976 Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση. Η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το «Χόρα» επέστρεψε στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου. Οι προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.

xora

1984 Ο  Carl Lewis κερδίζει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, όταν κατακτά την πρώτη θέση στο άλμα εις μήκος με 8.54.

1989 Το έργο “Ω Καλκούτα!” κατεβαίνει από θέατρο της Νέας Υόρκης, μετά από 5.959 παραστάσεις.

1990 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει ομόφωνα την επιβολή εμπορικού εμπάργκο κατά του Ιράκ, μετά την εισβολή του τελευταίου στο Κουβέιτ.

1991 Βγαίνει στον “αέρα” του Internet, το πρώτο site από τον Tim Berners-Lee , πατέρα του παγκόσμιου ιστού

1992 Η Βούλα Πατουλίδου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο δρόμο των 100 μέτρων με εμπόδια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, με επίδοση 12.64 και αναφωνεί “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο”.

1994 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται ο νομός Σάμου, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που αποτέφρωσε μεγάλες δασικές και αγροτικές περιοχές.

1995 Οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, υπογράφοντας τα έγγραφα για το άνοιγμα της πρώτης, μετά το 1954, αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα αυτή.

1996 60.000 κόσμος υποδέχεται τους Ολυμπιονίκες της Ατλάντα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που φέρνουν μαζί τους 4 χρυσά, 4 αργυρά και 48 συμμετοχές στην τελική οκτάδα.

1996 Οι Ramones δίνουν την αποχαιρετιστήρια συναυλία τους στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια.

1996 Η NASA ανακοινώνει ότι, μετά από μελέτη του μετεωρίτη ALH84001, ο οποίος εκτιμάται ότι, αποκόπηκε από τον Άρη, βρέθηκαν ίχνη πρωτόγονων μορφών ζωής.

1997 Η Microsoft, αγοράζει από την Apple μετοχές αξίας 175 εκατομμυρίων δολαρίων.

1997 Η πτήση 801 της Korean Air συντρίβεται στο Γκουάμ, σκοτώνοντας τους 228 από τους 254 επιβαίνοντες.

1999 Πέθανε η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελαρίου.

2003 Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τίθεται η μισή Ευρώπη. Στην Πορτογαλία, κόλαση φωτιάς καταστρέφει 3.300.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ 1.316 άτομα πεθαίνουν από τον καύσωνα. Στη Γαλλία, περίπου 3.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, το κύμα καύσωνα σκοτώνει τουλάχιστον 100 άτομα στην Ιταλία και περίπου 2.000 στην Ισπανία

1973  Πέθανε ο Φουλγκένσιο Μπατίστα, δικτάτορας της Κούβας

1978  Πέθανε ο πάπας Παύλος ΣΤ’

2015 Πέθανε ο στιχουργός Κώστας Βίρβος

virvos

***

xirosima2

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter