Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πώς είδε ο Ελληνικός Τύπος τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η ρίψη της πρώ­της ατο­μι­κής βόμ­βας στην Χιρο­σί­μα, απα­σχό­λη­σε τον Ελλη­νι­κό Τύπο, την επό­με­νη μέρα 7 Αυγού­στου 1945.

tupos2

Να τονί­σου­με ότι στην πολι­τι­κή – κοι­νω­νι­κή επι­και­ρό­τη­τα της χώρας ξεχώ­ρι­ζαν τα γεγο­νό­τα που αφο­ρού­σαν την «εφαρ­μο­γή της Συμ­φω­νί­ας της Βάρ­κι­ζας»  και της προ­σπά­θειας του αστι­κού συστή­μα­τος «να στα­θεί στα πόδια του­και της τρο­μο­κρα­τί­ας που είχε ξεκι­νή­σει σε βάρος των αγω­νι­στών της αντίστασης .

tupos3

Η ενη­μέ­ρω­ση προ­ερ­χό­ταν από Αμε­ρι­κά­νι­κες και Εγγλέ­ζι­κες πηγές, ενώ εμφα­νής είναι η προ­βο­λή των δυνα­το­τή­των του νέου όπλου. Έτσι έχου­με προ­βο­λή των δηλώ­σε­ων του Χ. Τρού­μαν, την εκτί­μη­ση σε ορι­σμέ­νες απ’ αυτές ότι «έτσι θα τελειώ­σει γρη­γο­ρό­τε­ρα ο πόλε­μος», ενώ δεν υπάρ­χει ανα­φο­ρά (αυτό έγι­νε στις επό­με­νες μέρες, κυρί­ως μετά τις 9/8 και εξαι­τί­ας της ύπαρ­ξης σχε­τι­κής ενη­μέ­ρω­σης)  για τις ανθρώ­πι­νες και υλι­κές κατα­στρο­φές που επέ­φε­ρε. Επί­σης τις επό­με­νες μέρες μέσω συνε­ντεύ­ξε­ων με ειδι­κούς επι­στή­μο­νες γίνε­ται προ­σπά­θεια να ερμη­νευ­τεί επι­στη­μο­νι­κά η όλη υπόθεση .

tupos1

Και το ταξικό κριτήριο…

Πάντως ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζει πρω­το­σέ­λι­δο άρθρο της εφη­με­ρί­δας «ΕΜΠΡΟΣ» (9/8) που μονα­δι­κό ταξι­κό κρι­τή­ριο, ανα­δει­κνύ­ει τη χρή­ση της ατο­μι­κής για σκο­πούς δια­φο­ρε­τι­κούς, δηλα­δή την υπε­ρο­χή που δίνει στην «δύση» ένα­ντι της ΕΣΣΔ. 

Με τον χαρα­κτη­ρι­στι­κό τίτλο  «Η ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΒΙΕΤ» τονί­ζει  , ανα­φε­ρό­με­νη στη στά­ση των εφημερίδων :

tupos4«Η ανα­κά­λυ­ψις της βόμ­βας του ατό­μου–  καρ­πού του «πατρός πάντων»-εκτός του φυσι­κού συγκλο­νι­στι­κού αντι­κτύ­που εις όλον τον κόσμο εση­μεί­ω­σεν ιδιαι­τέ­ρως εις την Ελλά­δα μερι­κάς παρα­δό­ξους αντι­δρά­σεις. Αι αναρ­χι­καί εφη­με­ρί­δες «παρε­ξη­γή­θη­καν» δια την κατα­πλη­κτι­κήν εφεύ­ρε­σιν. Και ή εσί­γη­σαν φαντα­ζό­με­νοι ότι ημπο­ρούν να σκε­πά­σουν τον κρό­τον τοιαύ­της εκρή­ξε­ως απέ­δω­σαν τον επι­στη­μο­νι­κόν άθλον εις τους Ρώσους ερευ­νη­τάς. Αλλα πάλιν εφη­με­ρί­δες εξαί­ρου­σαι, ευλό­γως, την σπου­δαιό­τη­ταν της κατα­κτή­σε­ως και την αχα­νήν προ­ο­πτι­κήν που ανοί­γει εις την ανθρώ­πι­νην δρά­σιν, εξέ­φρα­σαν και ένα είδος αγαλ­λιά­σε­ως διό­τι οπλί­ζου­σα τους Αγγλο­σά­ξω­νας με μιαν συντρι­πτι­κήν πολε­μι­κήν υπε­ρο­χήν, εξου­δε­τε­ρώ­νει την Ρωσι­κή δύνα­μιν και τους εκ ταύ­της κινδύνους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο