Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: «Ενδεχόμενο λάθος» παραδέχεται ο πρωθυπουργός, μετά από μια στάση «Άστους να πεθάνουν»

Μετά από μια «ευέλικτη» στάση ως προς τα προληπτικά μέτρα, η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα «δεν ήταν αρκετά καλή», δήλωσε την Κυριακή ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. Την περασμένη βδομάδα ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τους Σουηδούς να προετοιμαστούν για ενδεχομένως χιλιάδες θανάτους, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, γίνονται ελάχιστα τεστ λόγω κόστους, ενώ το σύστημα Υγείας μαστίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Σουηδία, με πληθυσμό 10 εκατ., έχει καταγράψει επίσημα 899 θανάτους και σχεδόν 10.500 κρούσματα (μέχρι χτες), στην πραγματικότητα όμως οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς γίνονται ελάχιστα τεστ, ενώ πολλοί πεθαίνουν σε γηροκομεία και σπίτια χωρίς να καταγράφονται ως θάνατοι από κορονοϊό. Ακόμα και με αυτά τα ελλιπή στοιχεία, όμως, η Σουηδία είχε χτες 89 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκων, την ώρα που η αντίστοιχη αναλογία π.χ. στις ΗΠΑ είναι 67.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον σουηδικό και διεθνή Τύπο, τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα και οι υγειονομικοί εξαντλημένοι, καθώς εργάζονται πλέον σε 12ωρες βάρδιες. Ο στρατός έχει αρχίσει τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου σε μεγάλες πόλεις, όπως η Στοκχόλμη, όπου είναι και το επίκεντρο της επιδημίας. Τα στοιχεία αποκλίνουν, αλλά οι κλίνες ΜΕΘ της χώρας είναι 500 – 1.000 και τις τελευταίες δυο βδομάδες περίπου 30 – 40 άτομα ημερησίως εισέρχονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας.

Έξω από την κλειστή πόρτα ενός νοσοκομείου…

Σύμφωνα με την δραματική μαρτυρία ενός Έλληνα που ζει στη Σουηδία (Αλεξ Α. Σολτ) και νόσησε σοβαρά με κορονοϊό, «δεν είμαι καν καταγεγραμμένο επίσημα περιστατικό για το σουηδικό κράτος. Είμαι ένας από τους ανώνυμους πάσχοντες που είτε επιβιώνουν είτε πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι τους». Ο ίδιος διηγείται πως μετά από δυο βδομάδες με υψηλό πυρετό, βήχα, πόνους στο σώμα και σπασμούς, βρέθηκε «έξω από την κλειδωμένη πόρτα των επειγόντων περιστατικών με 39,5 πυρετό και μια υπόσχεση ότι έρχονται να με πάρουν μέσα. Ποτέ δεν ήρθαν και παρέμεινα 45 λεπτά στο έλεος του κρύου ανέμου».

Καταγγέλλει ότι τους νεότερους δεν τους δέχονται στα νοσοκομεία, με τη δικαιολογία ότι είναι «δυνατοί» και «θα αντέξουν», και κάποιοι πεθαίνουν σπίτια τους, παρότι έχουν καλέσει ασθενοφόρο να τους πάρει.

«Το σουηδικό μοντέλο είναι το εξής: Μας συμφέρει μακροπρόθεσμα οικονομικά να πάρουμε μέτρα; Όχι. Θα μας κοστίσει πολύ περισσότερο αν προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση. Όλα τα παιδιά σχολείο λοιπόν. Τώρα το αν κολλήσουν μετά τους γονείς και τους παππούδες είναι θέμα ατομικής ευθύνης. (…) Πώς αλλιώς ο μπαμπάς και η μαμά θα πάνε στη δουλειά τους (…) Το ποσό που δίνουν για συντάξεις και την υποστήριξη των ασθενών έχει γνωστό κόστος. Όπως και το αβάσταχτο κόστος του να πάρουν μέτρα. Αν βάλεις λοιπόν τα έξοδα που θα προκύψουν από περιοριστικά μέτρα, δεν τους βγαίνει με τίποτα. Άστους να πεθάνουν λοιπόν», λέει μεταξύ άλλων…

Πηγή: 902.gr / Ριζοσπάστης