Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 26η Μαρτίου;

Σαν σήμερα ◀️  26η Μαρτίου __
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Γενέθλια του προφήτη Ζαρατούστρα _θρησκευτικόύ προφήτη των Περσών και ιδρυτή της θρησκείας τού Ζωροαστρισμού

1344 – Τερματίζεται νικηφόρα η πολιορκία της Αλχεθίρας, μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές στρατιωτικές εμπλοκές όπου χρησιμοποιήθηκε πυρίτιδα.

1707 Με την Πράξη Ένωσης της Σκοτίας, η Αγγλία και η Σκοτία γίνονται μία χώρα.

1812 Σεισμός καταστρέφει το Καράκας στη Βενεζουέλα.

1814 Πεθαίνει ο Ζοζεφ Ινιάς Γκιγιοτέν, Γάλλος γιατρός. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης εισηγήθηκε την εισαγωγή της λαιμητόμου ως πιο «ανώδυνου» μέσου εκτέλεσης της θανατικής ποινής και αυτή πήρε το όνομά του (γκιλοτίνα). (Γεν. 28/5/1738)

1827 Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης, Λούντβιχ φον Μπετόβεν

betoven

1849 Γεννήθηκε ο Αρμάν Πεζό, Γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Θαν. 2/1/1915)

150 χρόνια από την παρισινή Κομμούνα: Τα συμπεράσματα για τον μαρξισμό — λενινισμό

1871 Διεξάγονται οι εκλογές του συμβουλίου της Παρισινής Κομμούνας.

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Για τα 150 χρόνια από την Κομμούνα του Παρισιού το 1871

1881 Η Θεσσαλία προσαρτάται στην Ελλάδα.

Παλμίρο Τολιάτι, ηγετική φυσιογνωμία του ιταλικού και διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

1893 Γεννήθηκε ο Παλμίρο Τολιάτι, Ιταλός πολιτικός

1896 Ο Λεωνίδας Πύργος είναι ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στον τελικό του ξίφους ασκήσεως διδασκάλων νικά τον Γάλλο Περονέ και κατακτά το χρυσό μετάλλιο.

1904 Γεννήθηκε ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 — 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια

1911 Γεννήθηκε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Τενεσί Γουίλιαμς, φιλολογικό ψευδώνυμο του Τόμας Λάνιε Ουίλλιαμς (Thomas Lanier “Tennessee” Williams III‎‎, πέθανε 25 Φεβ-1983). Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Νέα Ορλεάνη, όπου έγραψε ποιήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα και παιχνίδια, ιστορίες και μυθιστορήματα. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1948 για το Λεωφορείον ο Πόθος και το 1955 για τη Λυσσασμένη Γάτα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και αποτελούν δημοφιλείς θεατρικές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Η μητέρα του, Εντουίνα Ντέικιν, καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, ενώ ο πατέρας του, Κορνίλιους Κόφφιν “Κ. Κ.” Ουίλλιαμς, δούλευε ως πλασιέ. Σε ηλικία 5 ετών, διαγνώστηκε παράλυση των κάτω άκρων του, ασθένεια που τον καθήλωσε για τα επόμενα δυο χρόνια. Επειδή ήταν ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε, η μητέρα του τον ενθάρρυνε να φαντάζεται και να γράφει ιστορίες, έτσι σε πολλά από τα έργα του εμπνεύστηκε από την ίδια την οικογένειά του για την ανάπτυξη των πρωταγωνιστικών του χαρακτήρων.
Πολύ κοντά με την αδερφή του, Ρόουζ, η ζωή της οποίας τον επηρέασε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, όταν σε νεαρή ηλικία, έμαθε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της σε ψυχιατρικές κλινικές (οι γονείς του ενέκριναν τη λοβοτομή στη Ρόουζ το 1937 αλλά δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και η Ρόουζ σακατεύτηκε για το υπόλοιπο της ζωής της και ο Ουίλλιαμς υπέστη ισχυρό σοκ από το γεγονός αυτό και δε συγχώρησε ποτέ τους γονείς του).
Στα 16 του κέρδισε το πρώτο του βραβείο για το δοκίμιό του Can a Good Wife Be a Good Sport?. Σπούδασε δημοσιογραφία το 1929 στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι, όπου οι συμφοιτητές τού κόλλησαν το παρατσούκλι “Tennessee” λόγω της συρτής νότιας προφοράς του, και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις, όπου παρουσιάστηκαν και τα πρώτα του έργα Κεριά στον Ήλιο και Φυγάς, ενώ το 1938 πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα. Το 1947 γράφει το έργο Λεωφορείον ο Πόθος, που γνώρισε τεράστια επιτυχία: πήρε το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης και βραβείο Πούλιτζερ και παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν με τον Μάρλον Μπράντο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ έγινε και ταινία το 1951, που χάρισε το βραβείο Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου στη Βίβιαν Λη.
Το 1947 γνώρισε και ερωτεύτηκε το Φρανκ Μέρλο, μέχρι το θάνατό του από καρκίνο το 1963. Όσο ήταν μαζί έγραψε το Τριαντάφυλλο στο Στήθος (μεταφέρθηκε και σε ταινία με την Άννα Μανιάνι και τον Μπαρτ Λάνκαστερ), το μόνο έργο του με ευτυχή κατάληξη, ενώ ο Μέρλο εξισορροπούσε τις κρίσεις κατάθλιψης του Ουίλλιαμς και του φόβου του ότι θα οδηγούνταν στην παράνοια και την τρέλα, όπως η αδερφή του, αντιμέτωπος με σκληρή κριτική, εξαιτίας της ομοφυλοφιλικής του ταυτότητας.

1923 Πέθανε η Sarah Bernhardt, (Σαρά Μπερνάρ), Γαλλίδα ηθοποιός, θρυλική Γαλλίδα του θεάτρου και του πρώιμου κινηματογράφου, για την οποία έχει ειπωθεί ότι ήταν “η πιο φημισμένη ηθοποιός που γνώρισε ποτέ ο κόσμος”. Η Μπερνάρ απόκτησε τη φήμη της στις θεατρικές σκηνές της Ευρώπης, τη δεκαετία του 1870, και έγινε γρήγορα περιζήτητη σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Κέρδισε την αναγνώριση ως σοβαρή δραματική ηθοποιός, γεγονός για το οποίο της αποδόθηκε το προσωνύμιο “η θεϊκή Σάρα”.

1934 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός σκηνοθέτης, μουσικός και τραγουδιστής Άλαν Άρκιν, (Alan Wolf Arkin _ πέθανε 29 Ιουνίου 2023). Είναι γνωστός για τη συμμετοχή του σε ταινίες όπως οι: Έρχονται οι Ρώσοι (The Russians Are Coming, the Russians Are Coming, 1966), Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει (Wait Until Dark, 1967), Ο Πόνος της Σιωπής (The Heart is a Lonely Hunter, 1968), Κατς 22 (Catch-22, 1970), Οι Συμπέθεροι (The In-Laws, 1979), Ο Ψαλιδοχέρης (Edward Scissorhands, 1990), Οικόπεδα με Θέα (Glengarry Glen Ross, 1992), Γκάττακα (Gattaca, 1997), Μάρλεϊ, ενας Μεγάλος Μπελάς (Marley & Me, 2008) και Little Miss Sunshine, για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου το 2006. Είναι ο πατέρας των επίσης ηθοποιών Άνταμ Άρκιν, Άντονι Άρκιν και Μάθιου Άρκιν

1935 Γεννήθηκε ο  Μαχμούντ Αμπάς, Παλαιστίνιος πολιτικός

1937 Στο Τέξας, οι καλλιεργητές σπανακιού αναγείρουν το άγαλμα ενός μεγάλου ευεργέτη του κλάδου, του Ποπάι.

popai

1940 Πέθανε ο Σπύρος Λούης, ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896

spuros luis

1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός απωθεί τους Ναζί πίσω στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία πέρασαν εισβάλλοντας τον Ιούνη του 1941

1945 Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά από τους Ιάπωνες το στρατηγικής σημασίας νησί Ιβοζίμα στον Ειρηνικό. (Η Μάχη της Ιβοζίμα)

1969  Στο Χίλτον του Αμστερνταμ, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο κάνουν το πρώτο «μπέντ-ιν» για την ειρήνη, δηλαδή μία ξαπλωτή διαμαρτυρία, όπου το ζεύγος παραμένει στο κρεβάτι για μέρες, ζητώντας με αυτό τον τρόπο ειρήνη στο Βιετνάμ.

1983 Επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από 33χρονη εξορία στη Σοβιετική Ένωση, ο Μάρκος Βαφειάδης, αρχηγός του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) και της Κυβέρνησης του Βουνού στον Εμφύλιο Πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια θα πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ.

1995 Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη Σένγκεν για την κατάργηση των ενδοσυνοριακών ελέγχων στα κράτη — μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επτά από τις δεκαπέντε χώρες- μέλη εφαρμόζουν τη συνθήκη Σένγκεν

1997 Εντοπίζονται στις ΗΠΑ, τα πτώματα τριάντα εννέα ανθρώπων. Ολοι τους ήταν μέλη της παραθρησκευτικής οργάνωσης η Πύλη του Παραδείσου και αυτοκτόνησαν ομαδικά.

2000 Εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

2000 Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, την οποία είχε υπογράψει 8 χρόνια νωρίτερα. Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως η Συνθήκη αποτελούσε ουσιαστικά ένα ευρω — φακέλωμα, ένα εργαλείο που διευκόλυνε το έργο της ευρω-καταστολής, την κατασκευή και την παρακολούθηση υπόπτων, την τρομοκράτηση των λαϊκών κινημάτων. Τη Συνθήκη στην Ευρωβουλή καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια στο Ελληνικό κοινοβούλιο την χαρακτήρισε «συνταγματικά νόμιμη» (902.gr).

2007 Ζητάει συγγνώμη ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για τη χρήση γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων σε οίκους ανοχής στα μέτωπα, τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

2007 Πέθανε ο Μπάμπης Μπακάλης, από τους σημαντικότερους και εμπορικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού

Μπάμπης Μπακάλης, από τους σημαντικότερους και εμπορικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού

2014 Έφυγε από τη ζωή ο Λάκης Παππάς, μια ευαίσθητη φωνή του ελληνικού τραγουδιού

lakis papas