Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το twitter έκλεισε το λογαριασμό του Τραμπ – Το υποκριτικό ενδιαφέρον για τη δημοκρατία

Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμπλακεί στη σφοδρή αντιπαράθεση τμημάτων της αστικής τάξης στις ΗΠΑ σφίγγοντας τον κλοιό σφίγγει γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διώχνεται από τον έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης μετά τον άλλο: η διεύθυνση του Twitter, του βασικού του εργαλείου πολιτικής επικοινωνίας, έθεσε σε μόνιμη αναστολή τον λογαριασμό του (@realDonaldTrump) χθες Παρασκευή, δύο ημέρες μετά την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, την κατάληψή της έδρας του Κογκρέσου και το χάος στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας που διήρκεσε ώρες.

«Αφού εξετάσαμε διεξοδικά πρόσφατες αναρτήσεις στον λογαριασμό @realDonaldTrump και το πλαίσιό τους, ειδικά το πώς εκλήφθηκαν (…) αναστείλαμε μόνιμα τον λογαριασμό, εξαιτίας του κινδύνου υποκίνησης περαιτέρω βίας», ανέφερε η εταιρεία Twitter Inc σε ανακοίνωσή της.

Την Πέμπτη, το Facebook και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snapchat, επίσης ανέστειλαν τη λειτουργία των λογαριασμών του απερχόμενου προέδρου στις πλατφόρμες τους επ’ αόριστον.

Όμως είναι ο ιστότοπος όπου είχε 88 εκατομμύρια ακολούθους, το Twitter, η πλατφόρμα που προτιμούσε ο Τραμπ: μέσω αυτού έκανε πολιτικές ανακοινώσεις, εξαπέλυε κεραυνούς εναντίον πολιτικών του αντιπάλων ή μέσων ενημέρωσης καθημερινά.

«Δεν θα μας φιμώσουν», εξεμάνη ο ενδιαφερόμενος μέσω του επίσημου λογαριασμού του (@POTUS, τα αρχικά της έκφρασης «πρόεδρος των ΗΠΑ»), απευθυνόμενος στους «75 εκατομμύρια πατριώτες» που τον ψήφισαν.

Άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον του ιστότοπου, που κατ’ αυτόν «απαγορεύει την ελευθερία της έκφρασης» συνωμοτώντας με τη «ριζοσπαστική αριστερά»· υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τη δημιουργία της δικής του πλατφόρμας, στο εγγύς μέλλον, σε ένα νήμα αναρτήσεων που διαγράφτηκε πολύ γρήγορα από τους διαχειριστές του Twitter.

«Το να χρησιμοποιείται άλλος λογαριασμός για να παρακάμπτεται η αναστολή παραβαίνει τους κανόνες χρήσης» της υπηρεσίας, εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία ξεκαθάρισε πως θα λάβει μέτρα για να «περιορίσει τη χρήση» επίσημων κυβερνητικών λογαριασμών (@POTUS, @WhiteHouse) από τον Τραμπ.

Το δίκτυο των «τιτιβισμάτων» είχε ήδη κλιμακώσει τα μέτρα που λάμβανε από την Τετάρτη, διαγράφοντας μηνύματα του αρχηγού του κράτους, αντί να τοποθετεί προειδοποιητικές σημάνσεις, όπως έκανε μέχρι πολύ πρόσφατα.

Κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες ταραχές

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει πάψει να αμφισβητεί την εγκυρότητα του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και να παροτρύνει τους υποστηρικτές του να «αγωνιστούν» για να ανατραπεί, παραβιάζοντας τους κανονισμούς χρήσης των μεγαλύτερων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι προϋποθέτουν τον σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Το Twitter αρχικά είχε αναστείλει τον λογαριασμό του Τραμπ για δώδεκα ώρες, προτού τον ενεργοποιήσει ξανά προχθές Πέμπτη, προς γενική έκπληξη, καθώς ο πρόεδρος θεωρείται, σε μεγάλο βαθμό, υπεύθυνος για τις ταραχές που προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

«Οι κανόνες μας για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος υπάρχουν για να επιτρέπεται στον κόσμο να ενημερώνεται άμεσα για αυτό που έχουν να πουν οι αιρετοί και οι πολιτικοί ηγέτες», εξήγησε η διεύθυνση του καλιφορνέζικου ιστοτόπου χθες.

«Ωστόσο, έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και χρόνια ότι οι λογαριασμοί αυτοί δεν είναι υπεράνω των κανονισμών χρήσης μας και δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το Twitter για να υποκινεί βία, μεταξύ άλλων».

Προτού ο λογαριασμός του κλείσει, ο Τραμπ αναγνώρισε την ήττα του σε βίντεο που μεταφόρτωσε. Κατόπιν όμως, έκανε γνωστό ότι δεν θα παραστεί, αντίθετα με όσα επιβάλλει η παράδοση, στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του, το Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διεύθυνση του Twitter, αυτή η αναγγελία εξελήφθη από κάποιους από τους υποστηρικτές του ως περαιτέρω απόδειξη πως το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί προϊόν νοθείας και μετέτρεψε την τελετή σε στόχο, καθώς θα μπορούσαν να ξεσπάσουν νέες ταραχές.

«Σχέδια για κινητοποιήσεις οπλισμένων διαδηλωτών έχουν ήδη αρχίσει να διαδίδονται εντός και εκτός Twitter, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης να γίνει δεύτερη επίθεση στο Καπιτώλιο (…) τη 17η Ιανουαρίου του 2021», αποκαλύπτει η διεύθυνση του ιστότοπου.

Νωρίτερα χθες, είχε επίσης κλείσει λογαριασμούς υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ που διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας του ανοικτά ρατσιστικού κινήματος QAnon.

Υποκριτικό ενδιαφέρον για τη δημοκρατία

Βέβαια κανέναν δεν πείθει το αμαρτωλό twitter για το ενδιαφέρον του για τη δημοκρατία.

Η εμπλοκή του twitter στα γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ δεν είναι άγνωστη. Γγια παράδειγμα οι 4.500 πλαστοί λογαριασμοί στο twitter τις ημέρες του πραξικοπήματος στη Βολιβία. Λογαριασμοί που προωθούσαν την ετικέτα #BoliviaNoHayGolpe, που σημαίνει “δεν υπάρχει πραξικόπημα στη Βολιβία”, κάνοντας κοινοποιήσεις και βοηθώντας το θέμα να είναι στα δημοφιλή, έτσι ώστε να επηρεαστεί η διεθνείς κοινή γνώμη.

Ο ρόλος του στην αποκαλούμενη Αραβική Άνοιξη ή το ρητό αίτημα της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο διοικητικό συμβούλιο του twitter, ώστε να μην διακόψουν τις υπηρεσίες τους για τη προγραμματισμένη συντήρηση στους διακομιστές της στις πιο καυτές ημέρες της λεγόμενης «Πράσινης Επανάστασης», για να μπορούν οι αυτοαποκαλούμενοι ιρανοί ακτιβιστές να καταγγείλουν την απάτη των εκλογών, τις διαδηλώσεις του λαού και την καταπίεση της κυβέρνησης αυτής της χώρας. Το Twitter εκπλήρωσε την εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι περισσότεροι ακτιβιστές που έστειλαν τα tweets τους ήταν στην αμερικανική επικράτεια και ότι αυτές οι πράξεις προκάλεσαν περίπου 20 θανάτους. Και αρκετά ακόμη παραδείγματα.

Οι  εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εκφραστές  και υπηρέτες των διαφόρων ελίτ που εξουσιάζουν τον κόσμο, συμμετέχουν ενεργά τόσο στα γεωπολιτικά τους παιχνίδια όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως αυτή στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση του Τραμπ η στάση τους καθορίστηκε από το με ποιο από τα «αντιμαχόμενα μέρη» συστρατεύτηκαν.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη