Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελισαίος Βαγενάς: Τα γεγονότα στις ΗΠΑ δείχνουν μια κοινωνία σε βαθιά παρακμή με μεγάλες αντιθέσεις (βΙΝΤΕΟ)

Όλα όσα παρα­κο­λου­θή­σα­με το τελευ­ταίο διά­στη­μα στις ΗΠΑ, την ισχυ­ρό­τε­ρη καπι­τα­λι­στι­κή χώρα, δεί­χνουν μια κοι­νω­νία σε βαθιά παρακ­μή που βρί­σκουν πρό­σφο­ρο έδα­φος κάθε είδους αντι­δρα­στι­κές ιδε­ο­λη­ψί­ες και δυνά­μεις, όπως αυτές που είδα­με να εισβά­λουν στο Καπι­τώ­λιο, σημεί­ω­σε ο Ελι­σαί­ος Βαγε­νάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώ­ντας το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής 8 Γενά­ρη στο «Kontra». Σημεί­ω­σε ότι πρό­κει­ται για μια χώρα με τερά­στια αδιέ­ξο­δα και τερά­στιες κοι­νω­νι­κές διαφορές.

Ο Ελ. Βαγε­νάς επε­σή­μα­νε ότι στις ΗΠΑ δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώ­χειας, η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών αγα­θών έχει χτυ­πή­σει κόκ­κι­νο, υπάρ­χει ρατσι­σμός και αστυ­νο­μι­κή βία. Και όλα αυτά θα υπάρ­χουν και την επό­με­νη μέρα είτε παραι­τη­θεί τώρα ο Τραμπ, είτε τον «παραι­τή­σουν», είτε φύγει σε 2 βδομάδες.

Τόνι­σε ότι «δυνα­μώ­νουν οι αντα­γω­νι­σμοί όχι μόνο στο εξω­τε­ρι­κό, αλλά βλέ­που­με τις αντι­θέ­σεις και στο εσω­τε­ρι­κό τέτοιων χωρών», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι τα ζητή­μα­τα είναι βαθύ­τε­ρα. Ακό­μα και αν φύγει ο Τραμπ, τα προ­βλή­μα­τα θα εξα­κο­λου­θή­σουν να είναι εκεί.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο