Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΧΧΙΙ Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων – Díaz-Canel: Μόνο με την ενδυνάμωση και τον συντονισμό όλων μπορούμε να επιτύχουμε αληθινή επαναστατική μεταμόρφωση

Ολοκληρώθηκε η ΧΧΙΙ Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην οποία εγκρίθηκαν η Τελική Διακήρυξη και ένα Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένες δράσεις.

Τα παρακάτω δεν αντικατοπρίζουν αναγκαστικά την οπτική του «Ατέχνως» στο θέμα. Τα παραθέτουμε προς ενημέρωση των αναγνωστών μας, από την granma όργανο του ΚΚ Κούβας.

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, δήλωσε χτες Σάββατο ότι προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη διεθνής αλληλεγγύη και ο συντονισμός κοινών δράσεων μεταξύ μας είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και διαφάνειας, σεβόμενοι τις διαφορές και ενισχύοντας όσα μας ενώνουν.

Κατά την τελική ομιλία του στην ΧΧΙΙ Διεθνή Συνάντηση ο Κουβανός πρόεδρος είπε ότι οι στόχοι της συνάντησης επιτεύχθηκαν, που δεν ήταν να επαινέσουν ένα σύστημα, αλλά να δημιουργήσουν ένα χώρο για συζήτηση, ανταλλαγή και συνεργασία, με βάση σχετικά με τις ιδιαίτερες εμπειρίες κάθε οργάνωσης.

Ζήτησε επίσης την επαναφορά των μαρξιστικών αρχών από την επιστήμη και τη μετατροπή της θεωρίας σε πράξη, αντιμετωπίζοντας την ανάγκη συντονισμού μιας οργανωμένης πρωτοπορίας με επιστημονική, ιδεολογική και πολιτική κατάρτιση για την κατανόηση της ουσίας του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

«Μόνο με την προσπάθεια και τον συντονισμό όλων μπορούμε να πετύχουμε αληθινό επαναστατικό μετασχηματισμό.

Η Τελική Δήλωση και το Σχέδιο Δράσης αυτής της συνάντησης έχουν αυτόν τον σκοπό. Αν καταφέρουμε να τα κάνουμε να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο χώρος θα συνεχίσει να είναι χρήσιμος και μεταμορφωτικός», ανέφερε.

Υπό αυτή την έννοια, εξήγησε ότι για να είναι πραγματικά χρήσιμα τα τελικά έγγραφα που εγκρίθηκαν στη συνάντηση, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στους κοινούς στρατηγικούς στόχους, να σεβαστούμε τις διαφορετικές μορφές αγώνα, να απομακρυνθούμε από αλαζονικές θέσεις, να μάθουμε από άλλες εμπειρίες αγώνα, να αναπτύξουμε διαφανείς σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας και διώξουμε τοπικισμούς και τον σεχταρισμό.

Τόνισε τη βεβαιότητα ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι δυνατός -αποτέλεσμα της ενότητας, της χειραφέτησης και του αγώνα για τις δίκαιες υποθέσεις και τα κοινά μας ιδανικά.

Επανέλαβε επίσης την αμέριστη στήριξη της χώρας στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα και του Ντάνιελ Ορτέγκα στη Νικαράγουα, καθώς και στις διεκδικήσεις των λαών της Παλαιστίνης, των Αράβων, του Πουέρτο Ρίκο και της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχάρας –(σσ. γνωστή και ως Δυτική Σαχάρα).

Τόνισε την υποστήριξη της Κούβας προς άλλα έθνη που υποφέρουν επίσης από παρεμβάσεις, επιθέσεις τέταρτης γενιάς, πολιτική και διπλωματική πολιορκία από τον ιμπεριαλισμό. «Η σκέψη και η αλληλεγγύη μας είναι μαζί τους», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κούβα εκτιμά τις χώρες που με ταπεινότητα και βαθιά ανθρωπιστική και υποστηρικτική τάση παραμένουν πιστές στις ιδέες τους και αντιστέκονται οπουδήποτε στον κόσμο.

Ευχαρίστησε την εμπιστοσύνη που δόθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, εν μέσω δύσκολων διεθνών συνθηκών. Επίσης ανταπέδωσε τις εκφράσεις αλληλεγγύης που έγιναν και υπενθύμισε ότι η Κούβα αντιμετώπισε σθεναρά και δημιουργικά τον εντεινόμενο αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά «κανένα εμπόδιο δεν θα είναι αρκετό για να υπονομεύσει την αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε, να πολεμήσουμε και να νικήσουμε».

«Μπορείτε πάντα να βασίζεστε στην Κούβα και την επανάστασή της», κατέληξε.

Μια τελική ενθαρρυντική απόφαση

Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, η Τελική Δήλωση και Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένες δραστηριότητες μέχρι την επόμενη συνεύρεσή μας. Η έγκριση αυτών των εγγράφων είναι ενθαρρυντική, καθώς σε προηγούμενες συνεδριάσεις δεν είχε επιτευχθεί αυτό το επίπεδο συναίνεσης.

Αυτή έχει ως ουσία την αλληλεγγύη προς την Κούβα και όλους τους λαούς που αγωνίζονται και τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Το κείμενο αντικατοπτρίζει την απεριόριστη υποστήριξη στη δίκαιη υπόθεση του κουβανικού λαού στον αγώνα του για την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ και την καταγγελία της συμπερίληψης της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που –δήθεν, υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Συμφωνήθηκε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ενισχύσουμε τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και να συμβάλουμε στη μεταμόρφωση της σημερινής άδικης και αντιδημοκρατικής διεθνούς τάξης, καθώς και να απαιτήσουμε σεβασμό της αυτοδιάθεσης των λαών και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.

Ομοίως, απορρίψαμε τις πολιτικές αποκλεισμών, κυρώσεων και μονομερών καταναγκαστικών μέτρων εναντίον μιας ομάδας χωρών και καταγγείλαμε κατηγορηματικά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την απειλή και τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, απορρίπτοντας πολιτικές και ενέργειες του ΝΑΤΟ και προειδοποίησε για την ανάγκη διατήρησης του διεθνούς ειρήνης και αλληλεγγύης.

Η απόφαση πρεσβεύει την υπεράσπιση και τη διάδοση του μαρξισμού-λενινισμού, την αντιμετώπιση της ιδεολογικής, πολιτιστικής και εμβληματικής επίθεσης του ιμπεριαλισμού με στόχο την απαξίωση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, καθώς και τη διάβρωση της εθνικής ταυτότητας των εθνών μας.

Από την πλευρά του, το Σχέδιο Δράσης προτείνει τη διεξαγωγή κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της ειρήνης και την απόρριψη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, υποστηρίζει μια σοβαρή, εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων και προτρέπει στην ανάδειξη της πολιτικής συμμετοχής της πρωτοπόρας νεολαίας ως εγγύηση των ιδεών και των αρχών που υπερασπιζόμαστε.

Να διεξάγουμε διεθνείς εκστρατείες για την υποστήριξη της εργατικής τάξης και της αγροτιλας, των γυναικών και των μεταναστών στα δίκαια αιτήματά τους, καταπολεμώντας τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό, τον νεοαποικισμό, ενισχύοντας την αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό, για μια δίκαιη και διαρκή λύση στη σύγκρουση της Δυτικής Σαχάρας,  αυτοδιάθεση του λαού του Πουέρτο Ρίκο και καταγγελία της αμερικανικής παρέμβασης σε εδάφη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής –όλα αυτά αντικατοπτρίζονται επίσης στο έγγραφο.

Οι εκπρόσωποι ενέκριναν ομόφωνα την Τουρκία ως τόπο διεξαγωγής της επόμενης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

 

Το σχέδιο του Μώβ, της Ελένης Καραγιάννη