Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

Palermo Παλέρμο Panormos Tetradrachm Tetradramma di Panormos831 Μουσουλμάνοι από τη Βόρεια Αφρική που εισέβαλαν στη Σικελία το 827 κατακτούν το Παλέρμο. Οι νέοι κυβερνήτες μετέφεραν εκεί την πρωτεύουσα από τις Συρακούσες  και η πόλη εξοπλίστηκε με όλες τις γραφειοκρατικές δομές και υπηρεσίες που ήταν απαραίτητες.
Οι Άραβες εισήγαγαν τα πρώτα εσπεριδοειδή, δημιουργώντας την πεδιάδα Conca d’Oro ξανοίγοντας νέες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. arabi sicilia invasione musulmana in Sicilia
Το 948 η πόλη κατέγραψε πάνω από διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, καθιστώντας την μια από τις πιο πολυπληθείς στον κόσμο

Battle Stirling Bridge μάχη γέφυρας Στέρλινγκ

1297  Οι Σκωτσέζοι υπό τον Γουίλιαμ Γουάλας και τον Άντριου ντε Μάρεϊ νικούν τους Άγγλους, στη μάχη της γέφυρας Στέρλινγκ.

Πολιορκία Μάλτας Matteo Perez dAleccio

1565 Οι οθωμανικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Μάλτα δίνοντας τέλος στη μεγάλη πολιορκία της νήσου.

1609 Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν.

1683  Ο Giovanni Sobieski απελευθερώνει τη Βιέννη από την τουρκική πολιορκία και σταματά την οθωμανική προέλαση στην Ευρώπη για πάντα

Trattato di pace di Carlowitz 4 zecchini 16991697 Μάχη της Ζέντα: τερματισμός του Αυστροτουρκικού πολέμου (1683-1699) που οδήγησε διεθνής συνθήκη ειρήνης Συνθήκη του Carlowitz  (υπογράφηκε στις 26-Ιαν-1699 στο Σρέμσκι Καρλόβτσι, πόλη στη σημερινή Σερβία)

1789 Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός αστός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

ricardo

1895 Εξαφανίζεται το Κύπελλο Αγγλίας από το μαγαζί αθλητικών ειδών του Γουίλιαμ Σίλκοκ στο Μπίρμιγχαμ, όπου η διοίκηση της κυπελλούχου Αστον Βίλα το είχε εκθέσει. Το Κύπελλο δε θα βρεθεί και η ομάδα θα αναγκαστεί να πληρώσει το ποσό των 25 λιρών. Μετά από χρόνια ένας φυλακισμένος ο Χάρι Μπάρντζ θα ομολογήσει ότι το είχε κλέψει και το είχε λιώσει για να κατασκευάσει πλαστά νομίσματα. Οι κοσμηματοπώλες Φατορίνι από το Μπράντφορντ θα κατασκευάσουν το σημερινό καινούργιο κύπελλο, που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το 1911.

1905 Στις ΗΠΑ, σημειώνεται τραγικό δυστύχημα στην Ενάτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όταν εναέριος σιδηρόδρομος καταπέφτει, σκοτώνοντας 12 άτομα.

1911 Καταπλέει στο Φάληρο το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ. Γίνεται δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό, μέσα σε μια φρενήρη υποδοχή από όλα τα πλωτά μέσα της περιοχής, που είναι κατάμεστα κόσμου.

1920 Διαλύεται η ελληνική Βουλή, αίρεται ο στρατιωτικός νόμος και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Οκτωβρίου.

1922 Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου: Η Μικρασιατική Καταστροφή φέρνει την εξέγερση του στρατού και του Ναυτικού στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Σχηματίζεται η «Επαναστατική Επιτροπή» από τους Συνταγματάρχες Νικόλαο Πλαστήρα, ως εκπρόσωπο του στρατού της Χίου, Στυλιανό Γονατά, ως εκπρόσωπο του στρατού της Λέσβου, και τον Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Φωκά, ως εκπρόσωπο του Ναυτικού.

1922 Την ίδια μέρα οι Σύμμαχοι συμφωνούν να μην επιτρέψουν στους Τούρκους τον έλεγχο των Δαρδανελίων.

1926  Στη Ρώμη 8 περαστικοί τραυματίζονται σε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ιταλού δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι.

Ξένια Καλογεροπούλου Γάμος αλα Ελληνικά1938 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Ξένια Καλογεροπούλου. Σπούδασε στο Λονδίνο(Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης) και ανέβηκε πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι στη Γαλλία το 1956 και δυο χρόνια αργότερα στην Αθήνα (έργο 6ος Αμερικανικός Στόλος).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1958 στην ταινία “Η κυρά μας η μαμή” ενώ το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Γάμος αλά Ελληνικά.
Από το 1965 ως το 1975 σχημάτισε δικό της θίασο με τον τότε σύζυγό της Γιάννη Φέρτη και το 1984 ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα.


Ακολούθησε σταδιοδρομία στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδικό θέατρο, τα οποία παρουσιάζονταν στο Θέατρο «Πόρτα», όπως ο Οδυσσεβάχ, Ελίζα, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Οικογένεια Νώε, Ο Ελαφοβασιλιάς, καθώς και το Σκλαβί, που απέσπασε τον Νοέμβριο του 2001 το Βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν». Το 2001 τιμήθηκε επίσης με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.

1938 Έπειτα από 2.000 χρόνια, ξαναρχίζουν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στο Λονδίνο, οι Γερμανοί χτυπούν το παλάτι του Μπάκιγχαμ, χωρίς όμως να απειληθεί η βασιλική οικογένεια.

Pentagon

1941 Αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή του Πενταγώνου των Η.Π.Α.

1941 Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ κατηγορεί σε ομιλία του τους Βρετανούς, τους Εβραίους και τη διοίκηση του Φραγκλίνου Ρούζβελτ ότι οδηγούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε πόλεμο με τη Γερμανία.
Ιδεολόγος φασίστας-ναζιστής και ρατσιστής ο Λίντμπεργκ επισκέφτηκε πολλές φορές τη Ναζιστική Γερμανία, έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τον Χίτλερ και του απονεμήθηκε ο γερμανικός Σταυρός του Τάγματος του Αετού (παράσημο με τέσσερις σβάστικες) που απονεμόταν σε μη Γερμανούς για την προσφορά τους στο Γ’ Ράιχ.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου απελευθερώνουν την πόλη των Καλαβρύτων. Στον ΕΛΑΣ προσχωρούν και πολλοί Ιταλοί από τις φρουρές των Καλαβρύτων, της Τρίπολης, του Αιγίου και της Πάτρας.


1945
Γεννιέται ο Γερμανός ποδοσφαιριστής και προπονητής, ο θρύλος  Φραντς Μπεκενμπάουερ, (Franz Beckenbauer), κατά IFFHS ο 3ος καλύτερος του 20ού αιώνα μετά τους Πελέ και Γιόχαν Κρόιφ.Πολλές φορές πρωταθλητής και κυπελλούχος Γερμανίας, όπως και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ κέρδισε δύο φορές το έπαθλο της Χρυσής Μπάλας του κορυφαίου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή. 

1947 Συνέρχεται στις 11-12 Σεπτέμβρη η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος γύρω από τη «δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη» (Σχέδιο «Λίμνες»).
Προτάσσοντας το σύνθημα «Όλοι στ’ άρματα! Όλα για τη νίκη!», η Ολομέλεια αποφάσισε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους όλης της κομματικής δουλειάς στον ένοπλο αγώνα (902.gr).

1954 Πέθανε η Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 3/5/1887)

kotopouli 1

1964 Καθιερώνεται η ελεύθερη χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.

1965 Ινδο-Πακιστανικός Πόλεμος (του) 1965 -Ο ινδικός στρατός καταλαμβάνει το Μπαρκί, νοτιοανατολικά της Λαχόρης.

Nikita Sergeyevich Khrushchev Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσόφ Никита Сергеевич Хрущёв1971 Πέθανε ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Νικήτας Χρουστσόφ

1973  Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής το στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος, Σαλβαδόρ Αλιέντε, οχυρώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο και πέφτει νεκρός με το όπλο στο χέρι. Στο πρώτο μήνυμά της, η χούντα ισχυρίζεται ότι η επέμβαση του στρατού έγινε «για να λυτρωθεί η πατρίδα από το μαρξιστικό ζυγό». Την ίδια ώρα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεταδίδει ότι «το πραξικόπημα υπήρξε έργο του σκληρού, φιλοαμερικανικού πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων».
Το πραξικόπημα ήταν το επιστέγασμα μιας επιχείρησης για την ανατροπή του Αλιέντε και της κυβέρνησης της «Λαϊκής Ενότητας», στην οποία συμμετείχαν κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ριζοσπάστες, αριστεροί, χριστιανοδημοκράτες. Στην επιχείρηση αυτή πήραν μέρος οι βιομήχανοι, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες, και, φυσικά τμήματα του στρατού. Την επιχείρηση σχεδίασαν, χρηματοδότησαν και καθοδήγησαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες με συντονιστή τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ.
Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την «κυβέρνηση» της στρατιωτικής χούντας. Η χούντα θα κρατήσει 17 έτη.

Allinde5Διδάγματα από τη Χιλή

1986 Πεθαίνει ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δύο φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1989 Τιμάται με τη μετακομιδή των οστών της σε επιβλητικό μνημείο στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη.

1994 Πέθανε η Αλέκα Κατσέλη, Ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ρόλους αρχαίας τραγωδίας. (Γεν. 19/10/1917)

1997 Η Σκωτία υπερψηφίζει με δημοψήφισμα την επανίδρυση του Κοινοβουλίου της, μετά από 290 χρόνια ένωσης με την Αγγλία.

2001 Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με 4 αεροπλάνα που κατελήφθησαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων στόχων στο αμερικανικό έδαφος: δύο συνετρίβησαν στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου («Δίδυμοι Πύργοι»), ένα στο Πεντάγωνο, ενώ ένα κατέπεσε πριν καταλήξει στον στόχο του. Από τις επιθέσεις αυτές, που αποδόθηκαν στην οργάνωση Αλ-Κάιντα, έχασαν τη ζωή τους 2.996 άνθρωποι, ενώ αποτέλεσαν την αφορμή για την κατοπινή εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

didumoi purgoi

2004 Πτώση ελικοπτέρου Σινούκ στη θάλασσα ανοικτά του Αγίου Όρους. Σκοτώνονται όλοι οι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’ με τους συνεργάτες του ιερωμένους.

***

gandalf

11 9


2008
Πέθανε (γεν. το 1927) η ηθοποιός και τραγουδίστρια (τραγουδούσε μαζί με την αδελφή της, Μαρία, και τη Μαίρη Λω) Βέρα Ζαβιτσιάνου.

Βέρα ΖαβιτσιάνουΑπό το 1958 έπαιξε στο «Θέατρο Τέχνης» σε σημαντικά έργα, πολλά από τα οποία παίζονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα: «Κεκλεισμένων των θυρών», «Ματωμένος γάμος» και «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Φ.Λόρκα, «Αρκούδα», «Επέτειος» και «Βυσσινόκηπος» του Α.Τσέχωφ, «Χαιρετισμούς από την Μπέρτα», «Τριαντάφυλλο στο στήθος» και «Καλοκαίρι και καταχνιά» του Τεννεσί Ουίλλιαμς, «Αγριόπαπια», «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, «Στάση λεωφορείου»,στο «Λίβινγκ ρουμ», έπαιζε την Όλγα το πρώτο, επίσης ιστορικό ανέβασμα στο «Υπόγειο» της «Αυλής των θαυμάτων» του Καμπανέλλη,το ρόλο του Σεν Τε| Σουί Τα στον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» του Μπρεχτ.

Veezuela-Βενεζουέλα Sovereignty & Peace 2019

Nicolas Maduro «Επιχείρηση Κυριαρχίας και Ειρήνης 2019» Οι Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις της Βολιβίας (FANB) για τη διαφύλαξη και τη διατήρηση της ασφάλειας και της κυριαρχίας κατά μήκος των συνόρων με την Κολομβία

2019 Αντιπροσωπεία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ επισκέφθηκε, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (UN), στις Βρυξέλλες, και επέδωσε επιστολή της Κοινοβουλευτικής και Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου καταδικάζονται η επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και οι απειλές για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ενώ εκφράζεται η αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο βενεζουελάνικο λαό.

ΝΑΤΟ NATO ΤΟΥΡΚΙΑ Προκλήσεις για τετελεσμένα2020 Τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που καλά κρατούν με ευρωατλαντική ατζέντα για τα σχέδια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και οδηγούν ολοταχώς σε επώδυνους και επικίνδυνους συμβιβασμούς για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας επιβεβαίωσε, ο πρωθυπουργός, με το άρθρο του στις εφημερίδες «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» & «Le Monde».
Ομολογεί παρασκηνιακά παζάρια υπό την αιγίδα ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ για τις «διαφορές» με την Τουρκία …και βαφτίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα «περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα»!
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, που από την αρχή του άρθρου του αναπαράγει το κάλπικο δίλημμα «σύγκρουση ή συνεργασία», φιλοτεχνεί για την κυβέρνησή του προφίλ «καλού παιδιού» για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σημειώνοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνησή του από την αρχή για να «τρέξουν» οι επικίνδυνες διευθετήσεις «για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη», διαπιστώνοντας πως, «δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή (…) Η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας».
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το άρθρο του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με το “ατού” ότι αποτελεί το πιο “καλό παιδί” του ΝΑΤΟ, κι όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα υποδαυλίζει την επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και σπρώχνει στο συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό επιβεβαιώνει και η γενικόλογη αναφορά του σε “διαφορές” με την Τουρκία που πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου, όπως και η αναφορά του σε “έγγραφη συμφωνία” που είχε επιτευχθεί στο Βερολίνο, για την οποία πρέπει εδώ και τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που εκτυλίσσεται με φανερή και μυστική διπλωματία, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και τη ζωή του λαού μας».