Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: αγορά 90+ πολεμικών αεροσκαφών F-35 Lockheed Martin αξίας 14+δις €

Ο Lorenzo Guerini του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd)-, Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Conte II, ενημέρωσε τις κοινοβουλευτικές επιτροπές για τη μετάβαση στη φάση ΙΙ του προγράμματος αγορών των αμερικάνικων αεροσκαφών F-35 Lockheed Martin.

Όπως ακριβώς το προετοίμασε η κυβέρνηση Conte I: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Salvini (Lega) υπογράμμισε τον περασμένο Μάρτιο ότι «κάθε υπόθεση επιβράδυνσης ή αναστολής του προγράμματος αγορών F-35 θα έβλαπτε την ιταλική οικονομία». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Di Stefano (M5S) ζήτησε μια «βαθιά αναθεώρηση των συμφωνιών», αλλά πρόσθεσε ότι «αν έχουμε εντολές πληρωμής, σίγουρα δεν θα περάσουμε στην ιστορία σαν προδότες συμφωνιών με ιδιωτικές εταιρείες: υπάρχει μια διαδοχή μια αλυσίδα γεγονότων που πρέπει να σεβόμαστε».

Τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση Conte I ενέκρινε την κατασκευή και την παράδοση 28 καταδιωκτικών F-35 μέχρι το 2022 (13 αεροσκάφη έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής), των οποίων οι συμβάσεις «έχουν χρηματοδοτηθεί πλήρως», προφανώς με δημόσιο χρήμα.

Τον Οκτώβριο, σε εμπιστευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση Conte II στη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ζήτησε από την Ιταλία να ξεμπλοκάρει την εντολή παραγγελίας για περαιτέρω αγορές πολεμικού υλικού. Αμέσως ο υπουργός Άμυνας Guerini τον διαβεβαίωσε, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ότι «η Ιταλία είναι μια αξιόπιστη χώρα σε σχέση με τις διεθνείς δεσμεύσεις: η συμβολή στο πρόγραμμα F-35 είναι ένα απτό σημάδι της αξιοπιστίας μας».

Λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο Mattarella, ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες: «Η Ιταλία μόλις αγόρασε 90 ολοκαίνουργια F-35s. Το πρόγραμμα περπατάει πολύ καλά».

Ως εκ τούτου, η Ιταλία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να αγοράσει 90, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 14 δισ. Ευρώ. Σε αυτό προστίθεται η μη ποσοτικοποίηση λόγω της αναγκαίας συνεχούς ενημέρωσης του λογισμικού τους.

Η Ιταλία δεν είναι μόνο αγοραστής, αλλά κατασκευαστής του F-35, ως συνεργάτης δευτέρου επιπέδου. Η εταιρεία «La Leonardo» – η σημαντικότερη ιταλική στρατιωτική βιομηχανία, της οποίας το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι ο κύριος μέτοχος με περίπου 30% – είναι ενταγμένη σαν βασικό γρανάζι, στο μηχανισμό του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ.

Ήταν αυτή η επιλογή να διαχειριστεί το εργοστάσιο Faco di Cameri (στο Piemonte), από το οποίο βγαίνουν τα καταδιωκτικά που προορίζονται για την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες. Η «Leonardo» παράγει επίσης εξ ολοκλήρου τα φτερά για αεροσκάφη συναρμολογημένα στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας υλικά που παράγονται στα εργοστάσια της Foggia (Puglia), της Nola (Campania) και του Venegono (Lombardia).

Η απασχόληση εργαζόμενων στο Faco είναι περίπου μια χιλιάδα, σε μεγάλο ποσοστό στην επισφάλεια και οι ασφαλισμένοι είναι μόνο το ένα.

Οι δαπάνες για την κατασκευή του εργοστασίου της Faco και την αγορά των μαχητικών είναι μεγαλύτερες από το ποσό των συμβάσεων που έχουν οριστεί από ιταλικές εταιρείες για την παραγωγή του F-35. Από οικονομική άποψη, αντίθετα με ό, τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35 είναι μια αποτυχία για τον δημόσιο κορβανά.

Ο υπουργός Guerini ξεκίνησε τη φάση 2 του προγράμματος F-35 «χωρίς αξιολόγηση των προσόντων και ελλείψει πληροφορίας, σε αντίθεση με τις υποδείξεις του Κοινοβουλίου», καταγγέλλει ο βουλευτής Palazzotto των LeU (ΣΣ |> Liberi e Uguali) ζητώντας από τον υπουργό να εξηγήσει «σε τι βάση πήρε χωρίς εξηγήσεις και από μόνος του αυτή την απόφαση».

Στην «εξήγησή» του, ο υπουργός δεν θα πει ποτέ τον πραγματικό λόγο για τον οποίο έλαβε μια τέτοια απόφαση, όχι αυτόνομα αλλά σαν εντολέας του συγκεκριμένου establishment. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35 ενισχύει την πολιτική, στρατωτική και στρατηγική αγίστρωση της Ιταλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενσωματώνοντας περαιτέρω το ιταλικό βιομηχανικό στρατιωτικό συγκρότημα στο γιγάντιο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ.

Επομένως, η απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι μια πολιτική επιλογή, η οποία γίνεται σε διμερή βάση.

Αυτό επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι η Lega -αντίπαλος υποτίθεται του Δημοκρατικού Κόμματος, επικροτεί τον υπουργό: «σημειώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι στο θέμα F-35 ο υπουργός Guerini ανακοίνωσε την έναρξη της «φάσης 2», δηλώνουν ομόφωνα οι βουλευτές της»…

Οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, παρά τις εσωτερικές -μεταξύ τους, αντιθέσεις, στριμώχνονται στην ουρά για τις ΗΠΑ σαν «προνομιακό σύμμαχο» που σύντομα θα αναπτύξει στην Ιταλία, μαζί με τα F-35, οι νέες πυρηνικές βόμβες B61-12 ειδικά για αυτά τα μαχητικά πέμπτης γενιάς.

(“το μανιφέστο”, 30 Νοεμβρίου 2019)

Πηγή |> il manifesto