Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα: Aβάσιμοι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο για την Covid-19 δεν είναι ασφαλές

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο Μουράσκο είπε ότι το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για να καλύψει τη ζήτηση εντός της Ρωσίας, αλλά δεν αποκλείστηκε η εξαγωγή του. Σημείωσε επίσης ότι η κριτική του εμβολίου από το εξωτερικό είναι αβάσιμη και προκαλείται από τον φόβο του ανταγωνισμού.

«Οι ξένοι συνάδελφοι, οι οποίοι, προφανώς, ένιωθαν έναν ανταγωνισμό είδαν τα πλεονεκτήματα του ρωσικού εμβολίου και προσπαθούν τώρα να εκφράσουν κάποιες απόψεις, οι οποίες, κατά την άποψή μας, είναι απολύτως αβάσιμες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η απόφαση της Μόσχας να δώσει την έγκρισή της έχει κριτική μεταξύ κάποιων ειδικών. Κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η Μόσχα ίσως θέτει το εθνικό της κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εμβόλιο για την COVID-19, ύστερα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Το νέο ρωσικό εμβόλιο για τον κορονοϊό προτείνεται να χρησιμοποιηθεί σε άτομα ηλικίας από 18 έως 60 έτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Κέντρου για την Αξιολόγηση για τα Ιατρικά Προϊόντα του Υπουργείου Υγείας, Βλαντίμιρ Μποντάρεφ. Όπως επισήμανε, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να εμβολιαστούν άτομα πάνω από 60.

«Στη Ρωσία πιστοποιούμε εμβόλια για παιδιά από τη γέννησή τους μέχρι τα 18 τους χρόνια. Για ενήλικες από 18 έως 60 ετών. Και για ηλικιωμένους πάνω από 60 χρόνων. Οι κλινικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε ομάδα εθελοντών από 18 έως 60 ετών. Έτσι, το εμβόλιο ενδείκνυται για χρήση σε άτομα από 18 έως 60 ετών» δήλωσε ο Μποντάρεφ.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Επιστημονικού Ινστιτούτου Έρευνας Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, αποκάλυψε ότι εμβολιάστηκε με το Sputnik V, παρότι είναι πάνω από 60 ετών και αισθάνεται πολύ καλά.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, έχει ως στόχο να επιτευχθεί ανοσία απέναντι στον ιό. Στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου έλαβαν μέρος 76 εθελοντές.

Οι ρωσικές αρχές έχουν αναφέρει ότι το εμβόλιο του Gamaleya θα μπορούσε να παρέχει ανοσία έναντι του κορονοϊού για έως και δύο χρόνια.

Εργαζόμενοι των υγειονομικών υπηρεσιών θα λάβουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 εντός δύο εβδομάδων

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη δόση του εμβολίου της για την Covid-19 θα είναι έτοιμη για κάποιους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών εντός δύο εβδομάδων και απέρριψε ως «αβάσιμες» τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εξέφρασαν κάποιοι ειδικοί αναφορικά με την ταχεία έγκριση του σκευάσματος από τη Μόσχα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας θα χορηγηθεί σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, σε εθελοντική βάση και θα είναι σύντομα έτοιμο.

«Τα πρώτα πακέτα του ιατρικού εμβολίου κατά της μόλυνσης του κορονοϊού θα παραληφθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, πρωτίστως για γιατρούς», δήλωσε.

Ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές θα δημοσιευθούν μόλις έχουν αξιολογηθεί από τους ειδικούς της Ρωσίας. Είπε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να είναι σε θέση να παράγει 5 εκατ. δόσεις τον μήνα έως τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο.

Το Ισραήλ θα εξετάσει το ρωσικό εμβόλιο για την Covid-19, λέει ο υπουργός Υγείας

Το Ισραήλ θα εξετάσει το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να το αγοράσει, εάν θεωρήσει ότι είναι ένα «σοβαρό προϊόν», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας.

«Παρακολουθούμε με προσοχή κάθε έκθεση, ανεξάρτητα από τη χώρα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ήδη συζητήσει τις εκθέσεις από το ερευνητικό κέντρο στη Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου».

«Εάν πεισθούμε ότι είναι σοβαρό προϊόν, θα προσπαθήσουμε επίσης να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω αυταπάτες. Το προσωπικό των επαγγελματιών του υπουργείου εργάζεται σε αυτό όλη την ώρα. Το εμβόλιο δεν θα έρθει αύριο», δήλωσε.

Το Ισραήλ αναπτύσσει το δικό του υποψήφιο εμβόλιο και σκοπεύει να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους το νωρίτερο τον Οκτώβριο. Έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τη Moderna και την Arcturus Therapeutics για τη δυνατότητα αγοράς των πιθανών τους εμβολίων.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε δηλώνει εθελοντής για τις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δέχθηκε να χρησιμεύσει ως πειραματόζωο και να εμβολιασθεί με το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Η δήλωσή του έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανάπτυξης, από τη χώρα του, του «πρώτου» εμβολίου κατά της Covid-19 που εξασφαλίζει «ανοσία διαρκείας».

Ωστόσο πολλοί δυτικοί επιστήμονες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε αυτό το εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντέδρασε επιφυλακτικά, υπενθυμίζοντας πως η «προέγκριση» και η ομολογοποίηση ενός εμβολίου περνούν από «αυστηρές» διαδικασίες.

Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν εμπόδισαν ωστόσο την Μανίλα να προσφερθεί για να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές που προτείνονται από τη Ρωσία.

Οι φιλιππινέζικες υγειονομικές αρχές ανέφεραν πως συναντήθηκαν με το ρωσικό κέντρο Γκαμαλέγια που παρασκεύασε το εμβόλιο.

Επίσης ο πρόεδρος των Φιλιππίνων εξέφρασε τη «μεγάλη εμπιστοσύνη» του στις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τη Ρωσία για να μπει τέλος στην πανδημία.

«Πιστεύω πως το εμβόλιο που παρασκευάσατε είναι αληθινά καλό για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο Ντουτέρτε. «Θα είμαι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει», δήλωσε τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, ο Χάρι Ροκ, εξήγησε σήμερα πως ο πρόεδρος δεν αστειευόταν. «Είναι μεγάλος. Μπορεί να θυσιάσει τη ζωή του για τον φιλιππινέζικο λαό», τόνισε ο Ροκ.

Μια τεχνική ομάδα της φιλιππινέζικης κυβέρνησης συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του Επιδημιολογικού και Μικροβιολογικού Κέντρου Ερευνών Νικολάι Γκαμαλέγια για να συζητήσουν για τα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών που θα γίνουν στις Φιλιππίνες, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Μαρία Ροσάριο Βεργκέιρε.

Η χώρα αυτή των περίπου 107 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζει να δίνει μάχη εναντίον της επιδημίας του κορονοϊού, ο οποίος έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 143.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.400.