Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκοτεινές πλευρές του φετινού νόμπελ ειρήνης

Όπως είναι γνωστό  οι Κουβανοί γιατροί της μπριγάδας Henry Reeve δεν κέρδισαν το Νόμπελ– κάτι που δεν ήταν έκπληξη (με δεδομένη την ιστορική διαδρομή και τη θλιβερή κατάληξη του βραβείου), εξάλλου η μάχη που δώσαμε ήταν σε πολιτικό επίπεδο, με τις 100άδες χιλιάδες υπογραφές αλληλεγγύης και δρώμενα στήριξης στον διεθνιστικό αγώνα του νησιού της επανάστασης, με πάνω από 200.000 από Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Κούβα δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αναμενόμενη απόρριψη της υποψηφιότητας Henry Reeve (ούτε καν για το ότι δεν έγινε καν μνεία του νησιού της επανάστασης και του ρόλου της μπριγάδας από την ξεδιάντροπη επιτροπή απονομής).

Granma – έξω από τα δόντια

Η Granma (όργανο του ΚΚ Κούβας δημοσίευσε πρόσφατο (11-Οκτ) ένα  σύντομο σχετικό σημείωμα του δημοσιογράφου και αναλυτή διεθνών θεμάτων  Elson Concepción Pérez | [email protected] (Βραβείο Δημοσιογραφίας José Martí και με τιμητική διάκριση Réplica del Machete Mambí del Generalísimo Máximo Gómez – βλ. βιογραφικό του εδώ)

Ειρήνη δεμένη χειροπόδαρα

Η ταξιαρχία Henry Reeve έχει προσφέρει την αποστολή αλληλεγγύης της σε περισσότερες από εκατό χώρες και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των 50 ιατρικών αποστολών που έχουν συνεργαστεί με πάνω από 40 χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19

Η φιλοδοξία να ζήσει σε έναν κόσμο ειρήνης είναι, μακράν, ένας στόχος για τον οποίο αγωνίζεται η ανθρωπότητα, αν και τα ιδρύματα που επιβραβεύουν αυτό το όνειρο δεν το κάνουν συνήθως χωρίς χειραγώγηση και έξω από πολιτικά συμφέροντα και υποκειμενικούς παράγοντες, σε πολλές περιπτώσεις, αντίθετα –κυριολεκτικά στην αντίπερα όχθη σ΄ότι αφορά την πραγματική ειρήνη.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν φέτος από την Επιτροπή Νόμπελ 2021 αποτελούν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως (τουλάχιστον) κακό παράδειγμα αξιοπιστίας του νορβηγικού θεσμού -και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, δυστυχώς.

Έξω από το πνεύμα της παγκόσμια έγκρισης των λαών να δοθεί το βραβείο  στο Σώμα των Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών που φέρει το τιμημένο όνομα του Henry Reeve με μια από τις πολλές χειραγωγημένες αποφάσεις που έβλαψαν διαχρονικά την έννοια και την ουσία της ειρήνης.

Στην ταξιαρχία Henry Reeve αποδόθηκε η μεγάλη τιμή απονομής Βραβείων Ειρήνης των Λαών (People´s Peace Awards), τα οποία επικυρώθηκαν από τις υπογραφές περισσότερων από εκατό οργανισμών, ακόμη και 40.000 στο στόμα του λύκουστις ίδιες  τις ΗΠΑ.

Όχι τόσο διαμεσολαβητικά ούτε με τον πακτωλό των χρηματικών πόρων όσο αυτά του Νόμπελ των σκανδιναβών, αυτό το βραβείο –θυμίζουμε γεννήθηκε από την ευγνωμοσύνη της διεθνούς κοινότητας για τη συμβολή του στη ζωή, την υγεία και την ανθρώπινη αλληλεγγύη σε άτομα και οργανισμούς όπως των Κουβανών γιατρών.
Αναγνωρίζοντας «το ανεκτίμητο έργο και την αφοσίωσή τους που σώζουν ζωές και διαδίδουν τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο».

Καμιά σχέση με όλ΄αυτά το επιχείρημα –ιδεολόγημα, βάσει του οποίου απονεμήθηκαν το Νόμπελ Ειρήνης του 2021, στους δημοσιογράφους Ντμίτρι Μουράτοφ και Μαρία Ρέσα, Ρωσικής υπηκοότητας και από τις Φιλιππίνες αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη δήλωση, «βραβεύτηκαν για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης» -με προφανή τη χειραγώγηση και το ανακριβές …«για το έργο τους στην ελευθερία του Τύπου και ως καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας σε Φιλιππίνες και Ρωσία, αντίστοιχα».
Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε τον «θαρραλέο αγώνα» τους για «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης» στις χώρες τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Berit Reiss-Andersen.

Δε μασάμε

Ο Dmitry Muratov είναι συνιδρυτής της δήθεν «ανεξάρτητης» ρωσικής ημερήσιας εφημερίδας Novaja Gazeta και η María Ressa επικεφαλής του γνωστού CNN σε δύο πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Μανίλα και Τζακάρτα) καθώς και στο πρακτορείο Τύπου Rappler, που πληρώνεται κανονικά από το εξωτερικό, κυρίως από την αμερικανική οργάνωση National Endowment for DemocracyNED. Το κοινό και στις δύο περιπτώσεις, η ύπαρξη μιας σκοτεινής χρηματοδότησης για τους σκοπούς τους από την αμερικάνικη Agency for International Development USAID.

Δείτε σχετικά (από τη Granma)