Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου για τα οικονομικά των κομμάτων

Στη δημοσιότητα η αναλυτική «Ετήσια Έκθεση Ελέγχου για τα Οικονομικά των Κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων για την χρήση 2018».
Η έκθεση θυμίζουμε ότι συντάσσεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στην οποία μετέχουν δικαστικοί αλλά και εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Να επισημανθεί ο έλεγχος πραγματοποιείται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τον νόμο 3023/2002 και τις επιμέρους αλλαγές που έχουν επέλθει τα μετέπειτα χρόνια (ΣΣ |> το ΚΚΕ είχε  καταψηφίσει όταν όλα τα αστικά κόμματα έχουμε πίεζαν και πιέζουν για «περισσότερη διαφάνεια» και «λογοδοσία»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε να δημοσιοποιεί τις ετήσιες εκθέσεις της εδώ και δύο χρόνια (Μάρτιος 2018) που
1. αναφέρει πιο αναλυτικά ποσά και παραβάσεις και
2. επιβάλλει οποιαδήποτε κύρωση/πρόστιμο.

Με βάση την έκθεση το μεγαλύτερο πρόστιμο που καταγράφεται, αφού ξεπερνά τις 60.000€, αφορά το ΚΚΕ και αντιστοιχεί σε «ποινή» μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης κατά 5%.
Το πρόστιμο αφορά τη μη απόδοση στοιχείων για φυσικά πρόσωπα που έχουν ενισχύσει το συγκεκριμένο κόμμα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αφορά τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης.
Επίσης το Κόμμα εγκαλείται με διακίνηση ποσών άνω των 200.000€ εκτός τραπεζικών λογαριασμών.

💯   Στα πρόστιμα τους απαντάμε με ενίσχυση του ΚΚΕ

Έστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα Γράμματα από τη Γερμανία 1975 1

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβαρύνεται με ένα μικρό πρόστιμο της τάξης των 5.000€ για απουσία προσκόμισης παραστατικού ενώ σε 7 ακόμη κόμματα καταλογίζονται μικρότερης σημασίας παραβάσεις ή επιστροφές αδιάθετων ποσών.

Επισημαίνουμε την απουσία από τον κατάλογο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κόμματα που αθροιστικά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν λάβει τα περισσότερα ποσά κρατικής χρηματοδότησης, αν και είχε εγερθεί ακόμη και από το Vouliwatch σημαντικό ζήτημα της παράνομης χρήσης από τα δύο αυτά κόμματα των ειδικών κρατικών τους επιχορηγήσεων για «ερευνητικούς σκοπούς» με σκοπό την αποπληρωμή αφ’ενός της ΝΔ του ιδιωτικού της χρέους από τραπεζικό δανεισμό και την κάλυψη μισθολογικών αναγκών και του ΠΑΣΟΚ παρομοίως.

Η απουσία τους –«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» σχετίζεται με την ερμηνεία της χρήσης και του σκοπού της ειδικής κρατικής χρηματοδότησης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ερμηνεύει ότι μπορεί «υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις» και το ΥπΕσ ερμηνεύει ότι «μπορεί να διατίθεται αλλού χωρίς να αναφέρει αν πληρούνται οι ειδικές προϋποθέσεις που απαιτεί το ΝΣΚ» -μέχρι τότε θα ισχύει το «όλα καλά πλην ΚΚΕ).

  • α. Έσοδα από συνδρομές και εισφορές ύψους 3.208.960,00 € χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων ιδιωτικής χρηματοδότησης,
  • β. Διακίνηση δαπανών ύψους 265.458,26 € και εσόδων ύψους 239.000,00 € εκτός τραπεζικών λογαριασμών,
  • γ. Παράλειψη δημοσιοποίησης των στοιχείων για έσοδα του Κόμματος από δωρεές – κληρονομιές, συνολικού ποσού 985.366,01 €.

💯  Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με την επιβολή προστίμου στο Κόμμα

🤗  Ενώ για τη ΔημΑρ (!! Που την θυμήθηκαν;) σύμφωνα με Άρθρο 1 παρ. 1 περ. βγ’ …σε συνδυασμό με άρθρο 1 παρ. 5 (;;) Επιστροφή αδιάθετου ποσού 19.891,77€.

PDF Logo> Έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου για τα οικονομικά των κομμάτων