Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Η εκμετάλλευση δεν “διευθετείται”, καταργείται!»

Το «Ατέχνως» έχει ήδη προβάλει αναλυτικά τις μεγάλες κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα όπου χιλιάδες λαού βροντοφώναξε «να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ!», μεταξύ αυτών τις κεντρικές – στην Αθήνα με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ Δημ. Κουτσούμπα και τη μεγάλη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, που “ντύθηκε στα κόκκινα” -με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες δήλωσαν «παρών» στο προσκλητήριο μάχης για την ανατροπή της πολιτικής που τους οδηγεί στα σκοτάδια της σύγχρονης σκλαβιάς, για να γεννηθεί η ελπίδα, να κερδίσει η ζωή.

Στην Πρέβεζα μαχητικό μήνυμα έστειλαν οι εργαζόμενοι, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών πως θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε το μήνυμα να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε γειτονιά της Πρέβεζας για να υπάρξει ετοιμότητα και ξεσηκωμός απέναντι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Το αγωνιστικό κλίμα διαπέρασε την πόλη μέσα από τα συνθήματα που ακούγονταν όπως «Με τη δύναμή σου απάντησε λαέ – Τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ», «Η σύγχρονη δουλειά μοιάζει με σκλαβιά, δούλοι δε θα γίνουμε για τ’ αφεντικά», «Ο καπιταλισμός σου κλέβει τη ζωή, “διευθέτησηδεν παίρνει, μόνο ανατροπή», «Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή και σπας τις αλυσίδες».

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κώστα Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ και γραμματέα της ΤΕ Πρέβεζας (δείτε κάτω βίντεο), ο οποίος κατήγγειλε την  κυβέρνηση που παρουσιάζει το νομοσχέδιο ως προοδευτικό, ότι τάχα φέρνει τον εκσυγχρονισμό ενώ η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι δείχνει πως μόνο αυτό δεν είναι.

Ο Κ. Κωτσαντής μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι εκσυγχρονισμός η εργασία να φτάνει τις 10 έως τις 13 ώρες ημερησίως; Είναι εκσυγχρονισμός η δουλειά ήλιο με ήλιο; Η γενίκευση της κατάργησης της Κυριακής-αργίας; Είναι εκσυγχρονισμός ο εργαζόμενος να ζει με 200 και 500 ευρώ; Είναι εκσυγχρονισμός η νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωρίας και υπερεργασίας;».

Αναφέρθηκε στις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό που κύρια απασχολούνται νέοι και νέες στο συγκεκριμένο κλάδο και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, στην Πρέβεζα, όπου ο τουριστικός κλάδος, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας όπως την αποκαλούν, η οποία βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια σε ανάπτυξη, είδαν αύξηση οι εργαζόμενοι στο εισόδημά τους, διεύρυνση στα δικαιώματά τους; Τι κυριαρχεί στα ξενοδοχεία, στον Επισιτισμό που εργάζεται κυρίως η νεολαία; Στον Επισιτισμό, που δουλεύουν οι νέοι το καλοκαίρι, δεν υπάρχουν τα 10ωρα, τα 12ωρα, το 7ήμερο, η ανασφάλιστη εργασία; Στα ξενοδοχεία, που βρήκαν την ευκαιρία με τα μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία οι ξενοδόχοι να αλλάξουν το προσωπικό τους, σε άλλα ακόμα περιμένουν εργαζόμενοι να τους καλέσουν, που εκατοντάδες δεκάδες απολύθηκαν αυτό το διάστημα, από ποιον προστατεύτηκαν; Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ακόμα και ο μισθός, τα ένσημα γίνονται με βάση τα δικαιώματα των εργαζομένων ή με αυτά που απαιτεί η εργοδοσία και αυτό μεταφράζεται ως συμφωνία μεταξύ τους;».ΚΚΕ KKE Preveza Πρέβεζα

Και συνέχισε λέγοντας: «Το αντεργατικό νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιήσει αυτές τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, έρχεται να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο του λαού μας κάνοντας την εργατική δύναμη πιο φθηνή, ενώ επιτρέπει στην εργοδοσία να κάνει ό,τι θέλει με το γράμμα του νόμου! Γι’ αυτό άλλωστε δεν μένουν σε αυτά.

Κάθε εργοδότης που θέλει να θωρακίσει τα κέρδη του και το μηχανισμό που του τα εξασφαλίζει, επιδιώκει να έχει τα νώτα του καλυμμένα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε απεργοκτόνους νόμους, προσθέτει σε αυτό το έκτρωμα και τα απαραίτητα μέτρα για να τσακίσει ακόμη και την παραμικρή αντίδραση. Θέλουν να απαγορευτεί τυπικά και ουσιαστικά ο ίδιος ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία, με ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε “ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία”. Επιδιώκουν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, να κυριαρχήσει η “σιωπή νεκροταφείου” σε κάθε κλάδο. Ξεμοναχιασμένοι και απροστάτευτοι από συλλογικές συμβάσεις να γίνονται οι εργαζόμενοι εύκολη λεία στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων.Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες κερδίζεις τη ζωή

Επιδιώκουν το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση. Καταργούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και υποβαθμίζουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε δήθεν “Ανεξάρτητες Αρχές”, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος. Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου προκλητικά, για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιέχονται στο “έκτρωμα Χατζηδάκη” που προσπαθεί η κυβέρνηση να το πλασάρει ως “σύγχρονο” και ως “ελεύθερη επιλογή” του εργαζόμενου. Είναι τεράστιο ψέμα και πρόκληση». Ενώ έκλεισε λέγοντας πως «απέναντι στον πόλεμο που κήρυξαν η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη.ΚΚΕ KKE Preveza Πρέβεζα kke 09

Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, στην προετοιμασία της απεργιακής απάντησης στις 3 Ιούνη για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε:

  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των Συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.

Η “σκλαβιά” που θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους δεν βελτιώνεται. Μόνο ανατρέπεται στους δρόμους του αγώνα. Για να ανοίξει ο πραγματικά νέος, σύγχρονος δρόμος, ο απαλλαγμένος από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλιστικός, που θα έχει ως κριτήριό του την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στη βάση του πλούτου που παράγεται, της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου της εποχής μας! Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής! Εκεί γεννιούνται οι ελπίδες, εκεί θα κερδίσουμε τη ζωή!»

Αγρίνιο

Παραθέτουμε τέλος (πηγή Agrinio 365 TV) την ομιλία του Νίκου Παπαναστάση αντισυνταγματάρχη εΑ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Τα μέλη, φίλοι του Κόμματος η ΚΝΕ, αμέσως μετά την παρουσίαση του αντεργατικού νομοσχεδίου, που η κυβέρνησης της ΝΔ με τα «πολεμικά της ανακοινωθέντα», αποφάσισε, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερο, να πληρώνονται λιγότερο, να μην έχουν καν τον ελάχιστο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο που τους είχε απομείνει, να μετατραπούν συνολικά σε όμηρο της μεγαλοεργοδοσίας, με νέα εμπόδια στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, μετά απ’ αυτά, υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε, ότι θα κάνουμε τη «νύχτα- μέρα», για να ενημερώσουμε πλατιά τον λαό.
Γι’ αυτό ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Για να ανανεώσουμε αυτή την υπόσχεση. Να βροντοφωνάξουμε την εναντίωσή μας σ’ αυτές τις εξελίξεις, να τους πούμε ότι θα πρωτοστατούμε και θα συνεχίζουμε να τα κάνουμε για όσο χρόνο απαιτηθεί, στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά σωματεία, σε όλους τους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για να οργανωθεί η πάλη, να προετοιμαστεί μαχητική, απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα εάν ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ. Είναι η μόνη δύναμη που στέκεται απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να νομιμοποιήσουν, ΚΑΙ με το συγκεκριμένο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Αυτό ακριβώς το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ, προκαλεί πραγματικά οργή, και θα αποτελέσει αφετηρία πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων της εργατικής τάξης, που θα απαιτεί καθημερινά την ΑΜΕΣΗ απόσυρσή του.
Οι αντεργατικές ρυθμίσεις του, που δίκαια χαρακτηρίστηκαν «ανατροπές του αιώνα», γυρίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων δεκαετίες πίσω κι αυτό είναι απαίτηση της μεγάλης εργοδοσίας.
Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του 8ωρου και η εκτόξευση της απλήρωτης εργασίας. Βασικό εργαλείο εφαρμογής αυτού του αίσχους, είναι η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», αυτής που θα επιβάλλεται με ατομικές «συμφωνίες», προϊόν των εργοδοτικών απειλών και εκβιασμών.

     Αποτέλεσμα,
▪️ Η καθιέρωση περισσότερων και πιο φθηνών υπερωριών.
▪️ Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
▪️ Η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και υποβάθμισή του σε δήθεν «ανεξάρτητη αρχή», με απόσυρση κάθε κρατικής ευθύνης.
▪️ Η ακύρωση στην πράξη του απεργιακού δικαιώματος με επιβολή ασφυκτικών όρων και διώξεων.
▪️ Τα σοβαρά πλήγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.

Το νομοσχέδιο κορυφώνει την αντεργατική λαίλαπα που εξαπολύθηκε από τις διαδοχικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια των «μνημονίων» που συνυπέγραψαν όλοι μαζί με την «τρόικα» – ΕΕ και ΔΝΤ.
Με βάση την οδηγία 2003/88 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το 8ωρο σαν ανώτατο όριο της εργάσιμης ημέρας. Η ΕΕ είναι η πρώτη που νομοθέτησε την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Είναι αυτή που έδωσε το «ελεύθερο» στις κυβερνήσεις, για την κατάργηση του ημερήσιου σταθερού χρόνου εργασίας. Αποτέλεσμα αυτών, είναι η γενίκευση του απλήρωτου χρόνου δουλειάς, αφού ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας μπορεί να υπολογίζεται σαν μέσος όρος στη διάρκεια 6 ακόμη και 12 μηνών, επιτρέποντας έτσι δουλειά μέχρι και 13 ώρες την ημέρα ακόμη και 78 ώρες την εβδομάδα, χωρίς πληρωμή υπερωριών.

Η κυβέρνηση, φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία. Αξιοποιώντας τη νομοθεσία της ΕΕ, επικαλείται ότι το αντεργατικό νομοσχέδιό της, εφαρμόζει το πλαίσιο των Οδηγιών της ΕΕ και «τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», με βάση τις οποίες, στο 54% των επιχειρήσεων στην ΕΕ, η κατάργηση του 8ωρου και η απλήρωτη εργασία αποτελούν ήδη πραγματικότητα.
Το ότι ο Υπουργός επικαλέστηκε τις Οδηγίες της ΕΕ και όλων όσων υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνει την κυβέρνηση, ούτε τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, πιστοποιεί ότι αυτή η επίθεση εξελίσσεται σχεδιασμένα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, την οποία έρχεται να απογειώσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Επιβεβαιώνει επίσης, ότι η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, αποτελεί υλοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό είναι και προαπαιτούμενο για την έγκριση των «εθνικών σχεδίων ανάκαμψης», προκειμένου να απελευθερωθεί ο πραγματικός πακτωλός χρημάτων του «Ταμείου Ανάκαμψης». Μόνο που αυτόν τον πακτωλό, οι εργαζόμενοι, ο απλός λαός δεν θα δει δεκάρα τσακιστή. Θα διοχετευτεί συνολικά, η λίστα είναι ήδη έτοιμη, στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το τερατούργημα που παρουσίαζε επί 3 ώρες ο Υπουργός Χατζηδάκης, ικανοποιεί τα πιο «τρελά όνειρα» της μεγαλοεργοδοσίας. Της δίνει νέα, πιο ισχυρά όπλα, δίπλα σ’ αυτά που προϋπήρχαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Λέει ψέματα ο Υπουργός, και του το λέμε κατάμουτρα, όταν ισχυρίζεται ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο, δίνει «δύναμη στον εργαζόμενο». Η αλήθεια είναι, ότι δίνει «παντοδυναμία στον εργοδότη».

  • Από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες. Θα δυναμώσει η εκμετάλλευση, με τους εργαζόμενους να εργάζονται όποτε, όσο και όταν τους χρειάζεται η εργοδοσία, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται κατακόρυφα η απλήρωτη εργασία.
  • Από τη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Θέλει θράσος, η κυβέρνηση απ’ τη μια να επικαλείται την 4ημερη εργασία, τις γονικές παροχές και τα δικαιώματα των μητέρων, δίνοντας τάχα στους εργαζόμενους τις «Παρασκευές», ενώ την ίδια στιγμή θα απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία, αρπάζοντας τη μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής-λαϊκής οικογένειας.
  • Από την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%.
  • Από την προσπάθεια να απαγορευτεί τυπικά και ουσιαστικά ο ίδιος ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία, με ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία».
  • Από το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.
  • Απ’ την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε δήθεν «ανεξάρτητες αρχές», κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος.

Ειδικά σε ότι αφορά την απεργία. Βάζει νέα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, γιατί επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία όμως κι εδώ θέλει προσοχή, συνδυάζεται με την προηγούμενη απεργοκτόνα διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποχρέωνε σε αυξημένη συμμετοχή (50%+1) στη Γενική Συνέλευση πρωτοβάθμιου σωματείου που αποφασίζει απεργία.

Επιπλέον, απαγορεύει την απεργιακή φρουρά, την υπεράσπιση δηλαδή του αγώνα από τους ίδιους τους απεργούς, επικαλούμενη το «δικαίωμα στην εργασία» τη μέρα της απεργίας.
Είναι το «φακέλωμά» της δράσης των συνδικάτων που μπαίνει ακόμα περισσότερο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, αφού τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα μπορούν να ελέγχονται απευθείας από την εκάστοτε κυβέρνηση, μέσω του ελέγχου του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου προκλητικά, για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιέχονται στο «έκτρωμα Χατζηδάκη». Αυτό που προσπαθεί να το πλασάρει ως «σύγχρονο» και ως «ελεύθερη επιλογή» του εργαζόμενου, είναι ένα τεράστιο ψέμα, είναι συνάμα και πρόκληση. Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα, η ελευθερία του εργαζόμενου τελειώνει έξω απ’ τις πύλες και τις πόρτες των χώρων δουλειάς, στην έναρξη κάθε βάρδιας.
Στην πραγματικότητα ο εργαζόμενος, θα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς διαρκών πιέσεων και εκβιασμών. Σκοπός αυτής της πρακτικής είναι, να αποδεχτεί όλες τις σύγχρονες μορφές και τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα έχει ούτε ΚΑΝ αυτό το τυπικό δικαίωμα της επιλογής.

Τώρα, απέναντι σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα δήθεν ανεβαίνει στα κεραμίδια για το νομοσχέδιο, έχει βάλει το δικό του χέρι στο αντεργατικό οικοδόμημα. Είναι απολύτως υπεύθυνος, από την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα της απεργίας και ένα σωρό άλλες απαιτήσεις του κεφαλαίου, που με νόμους όσο ήταν κυβέρνηση υλοποίησε, μέχρι τη διατήρηση ενεργών, όλων των αντεργατικών νόμων των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του βρίσκεται μόνιμα σε μορατόριουμ με την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της. Οι ευχαριστίες του ΣΕΒ, όταν παρέδινε τα ηνία της διακυβέρνησης στη ΝΔ, τον ξεγυμνώνουν.ΚΚΕ Αγρίνιο Παπαναστάσης

Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου των τελευταίων ετών είναι ότι ήδη μια πρόταση πάλης, διακινείται πλατιά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Αυτή η πρόταση, εμπλουτίζει την αντίστοιχη που είχαν επεξεργαστεί 530 Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα το 2016 και η οποία είχε κατατεθεί και στη Βουλή.
Την πρόταση αυτή, ήδη την υπογράφουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τον κατάλογο να μεγαλώνει καθημερινά. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στην πάλη των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο – τερατούργημα της κυβέρνησης για τη 10ωρη δουλειά, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης κ.ο.κ.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι, να ανοίξει διευρυμένη συζήτηση σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους για την ανάγκη επαναφοράς των ΣΣΕ, κατάργησης των αντεργατικών διατάξεων, των νόμων που γενικεύουν τη δουλειά – λάστιχο, που χτυπούν τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, που πλήττουν το απεργιακό δικαίωμα. Όλων εκείνων των διατάξεων δηλαδή που αποτελούν το «έδαφος» πάνω στο οποίο πατά σήμερα και το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Είναι σημαντικό ότι η πρόταση αυτή, παίρνει υπόψη όλες τις εξελίξεις, τις αντεργατικές διατάξεις και νόμους που προώθησαν οι κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) από το 2016 μέχρι τώρα, με πιο πρόσφατη εξέλιξη το νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ.

Πολύ συνοπτικά η πρόταση, που στόχος είναι να υιοθετηθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας και να κατατεθεί στα πολιτικά κόμματα ώστε να γίνει πρόταση νόμου προς τη Βουλή, ορίζει μεταξύ άλλων:

  • Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και όχι από το κράτος, ενώ οι υπόλοιπες ΣΣΕ (κλαδικές, επιχειρησιακές κ.ά.) δεν επιτρέπεται να έχουν δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους όρους από αυτή.
  • Η ισχύς τους είναι άμεση και αναγκαστική, ενώ οι όροι των ατομικών συμβάσεων ισχύουν μόνο εφόσον είναι για τους εργαζόμενους ευνοϊκότεροι από τους όρους των ΣΣΕ. Όταν υπάρχουν περισσότερες από μία ΣΣΕ που ρυθμίζουν μια εργασιακή σχέση, ισχύει αυτή που έχει τους ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους.
  • Προβλέπει επίσης την κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν ελαστικές μορφές εργασίας (μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση), όπως και για την «ενοικίαση» εργαζομένων, την κατάργηση εξαιρέσεων κλάδων από την κυριακάτικη αργία.
  • Καταργούνται διατάξεις περιορισμού της συνδικαλιστικής ελευθερίας και έκφρασης, περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία.

Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας με την πανδημία, μιας τραγωδίας που έζησε ο λαός και οι λαοί μόλου του κόσμου. Το ότι αυτή η τραγωδία, αποτέλεσε πυξίδα και κίνητρο, όχι της αντιμετώπισης των αναγκών της υγείας του λαού μας που δοκιμάζεται σκληρά, αλλά έδωσε αέρα στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μια άλλη ιστορία.

Κριτήριο της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, ούτε στιγμή δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν οι πραγματικές ανάγκες του λαού. Αυτός είναι ο λόγος, που δεν προχώρησε και σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, σε νέες ΜΕΘ, σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, απαιτήσεων που οι ίδιοι οι υγειονομικοί ζητούν με πραγματική απόγνωση από την αρχή αυτής της περιπέτειας.

Οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι, που η ίδια η κυβέρνηση ανακοινώνει καθημερινά, διαψεύδουν τις θριαμβολογίες της.
Τους λέμε, ότι είναι επικίνδυνο να καλλιεργεί την εντύπωση πως η πανδημία τελειώνει, είναι εγκληματικό να συνεχίζει να μη θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί εκτός από την πανδημία, είναι σε εξέλιξη και μια «παράλληλη πανδημία», που ευχόμαστε να μην τη βιώσει κανείς, είναι όμως δυστυχώς μια πραγματικότητα. Αφορά τον αποκλεισμό χιλιάδων άλλων ασθενών, με άλλες βαριές ασθένειες, από χειρουργεία, θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς.

Αντίθετα, η μόνη της έγνοια είναι η αυτοδιάγνωση και τα γνωστά πρωτόκολλα-λάστιχο που έχουν παραγγείλει οι μεγάλες τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες. Καμία συζήτηση, κανένα μέτρο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, ως βασικές εστίες μόλυνσης. Μάλιστα, η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, έχει σκοντάψει στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στους ανταγωνισμούς.

Με την ευκαιρία της σημερινής μας εκδήλωσης, θέλουμε να απευθυνθούμε στους νέους και τις νέες.
Αυτούς, που πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση βάφτιζε «ανεύθυνους». Αυτούς που τώρα τους επαινεί, γιατί –και πολύ σωστά– ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Οι συνέπειες του τελευταίου δίχρονου για όλους αυτούς, αφορούν την καταστροφή ενός ολόκληρου πλέγματος ζωής. Από τα μορφωτικά δικαιώματα, την ουσιαστική αναψυχή, την επικοινωνία, έως τις συνέπειες στην ψυχική υγεία.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο απαγορευτικό που βάζουν στη σημερινή νέα γενιά. Ένα απαγορευτικό, που είναι άρρηκτα δεμένο με τα σύγχρονα δικαιώματα και ελευθερίες που μπορεί να απολαμβάνει η νεολαία.
Η διαπίστωση ότι αυτή η γενιά θα ζήσει πολύ χειρότερα από τους γονείς της, ενώ οι δυνατότητες για να ζήσει πολύ καλύτερα είναι δίπλα της, αποτελεί άλλη μία ξεκάθαρη χρεοκοπία του σημερινού συστήματος.
Ας οργιστούν, ας τους γυρίσουν την πλάτη. Το κάλεσμα της ΚΝΕ, του ΚΚΕ είναι πάντα ανοιχτό.

Εμείς τους λέμε και το λέμε προς κάθε κατεύθυνση. Όχι δεν είναι μία χαμένη γενιά. Αρέσει – δεν αρέσει στην αστική τάξη και στις κυβερνήσεις που την υπηρετούν, αυτή θα γίνει η γενιά της πάλης για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας.
Γιατί μπορεί να «μετακινήσει και βουνά», να βάλει φρένο στα χειρότερα και να κερδίσει έστω κάποιες ανάσες, να ζήσει τη ζωή που της αξίζει.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μεγάλες μάχες για να μπορέσουν να γυρίσουν με ασφάλεια στις σχολές τους, εμποδίζοντας την είσοδο στην πανεπιστημιακή αστυνομία στα Ιδρύματα, είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης. Στέκονται απέναντι στις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά, όλα αυτά αποτελούν αιτία πολέμου για τους νέους των λαϊκών οικογενειών.

Πρόσφατα η κυβέρνηση παρουσίασε το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» ή «Ελλάδα 2.0», το οποίο μαζί με μία σειρά άλλα μέτρα, αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται τόσο με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της ΕΕ, όσο και με τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου. Είναι ο οδικός χάρτης εξόδου από τη νέα κρίση σε βάρος του λαού.

Το μεγαλύτερο μέρος του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης», το 90% και παραπάνω, κατευθύνεται σε συγκεκριμένους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην κατεύθυνση των μεγάλων επενδύσεων της πράσινης ανάπτυξης, η οποία βέβαια είναι «μαύρη» για το λαό και το περιβάλλον. Οι «πράσινες» επενδύσεις φέρνουν «πράσινους» φόρους, που τους πληρώνουν τα μόνιμα υποζύγια και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιο ακριβή ενέργεια για το λαό.

Όλα τα παραπάνω είτε κρύβονται είτε παραποιούνται, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συμφώνησαν για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Η εποπτεία για υπερχρεωµένα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, θα γίνει πολλαπλή.
Δίπλα στο «ευρωπαϊκό εξάµηνο» θα προστεθεί ένας ακόμη μηχανισμός διαρκούς αξιολόγησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων. Αυτός θα αποφασίζει αν θα αποδεσμεύονται ή θα παγώνουν τα κονδύλια των περιβόητων επιδοτήσεων. Αυτή η διαδικασία τι μας θυμίζει; Μνημόνια. Από αυτήν την άποψη καλύτερο από το όνομα «Ελλάδα 2.0» είναι το όνομα «Μνημόνιο 5.0».
Από την πρώτη στιγμή, ως ΚΚΕ, σημειώσαμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι «παγκάρι» και δεν μπορεί να παρουσιάζεται έτσι από καμία πολιτική δύναμη που θέλει να είναι ειλικρινής απέναντι στον λαό. Είναι μία νέα, βαριά αλυσίδα για το λαό μας και τους λαούς της Ευρώπης. Οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν.

Η κριτική μας προς την κυβέρνηση δεν περιστρέφεται γύρω από το αν ή το «πόσο διάλογο» έκανε, ούτε γύρω από το αν και ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα βγουν πιο κερδισμένα στον ανταγωνισμό τους με άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το ίδιο το περιεχόμενο της ανάκαμψης είναι αντιλαϊκό «από χέρι». Η κριτική των άλλων πολιτικών δυνάμεων για το σχέδιο ανάκαμψης, είναι «δώρο» προς την κυβέρνηση, η οποία με την σειρά της αναζητά συναινέσεις σε κόμματα που συμφωνούν με την στρατηγική της ΕΕ και του εγχώριου κεφαλαίου.

Ούτως ή άλλως, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα εδώ και δύο χρόνια, τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται ήδη σε μορατόριουμ με την κυβέρνηση, ενώ το ίδιο κάνουν σε ρόλο ακολούθου και η Ελληνική Λύση και το Μέρα25. Αρκεί να δείτε ότι τα κόμματα αυτά ψηφίζουν ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Αν ψάχνει, όμως, η κυβέρνηση συναίνεση από το εργατικό-λαϊκό κίνημα ξέρει ότι δεν θα την βρει. Αντίθετα, θα βρει πιο δυναμικούς αγώνες, διεκδικώντας σύγχρονους όρους εργασίας, αμοιβής, ζωής, αγώνες που θα συγκρούονται με την ίδια την στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης.

  • Γιατί άραγε σήμερα ο εργαζόμενος, αντί να δουλεύει λιγότερες ώρες και με καλύτερο επίπεδο δικαιωμάτων και ζωής, όπως αντιστοιχεί στον 21ο αιώνα, το ωράριο γυρνάει στο 1920;
  • Γιατί άραγε ο λαός μας να μην έχει ένα αποκλειστικό δημόσιο σύστημα υγείας, πλήρως ανεπτυγμένο και στελεχωμένο, από την πρωτοβάθμια υγείας έως τα δημόσια νοσοκομεία, που είναι διπλά χρήσιμο την περίοδο της πανδημίας;
  • Γιατί άραγε να μην μπορεί να είναι προστατευμένος με σύγχρονα, ολοκληρωμένα έργα προστασίας από φυσικές καταστροφές, που κάθε χρόνο κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές και σε κατεστραμμένες περιουσίες εργαζομένων, μικρών αγροτών και επαγγελματιών;

Ο καθένας μπορεί να προσθέσει δεκάδες εύλογα «γιατί».

Η απάντηση σ’ αυτά, βρίσκεται στην ίδια την καρδιά της καπιταλιστικής οικονομίας.
Γιατί όλα τα επιτεύγματα της ανθρώπινης εργασίας, αντί να αποτελούν εργαλεία για την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, αποτελούν εργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου για να εκτοξεύει τα κέρδη και τα προνόμιά του σε βάρος του λαού. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Έτσι δεν το λέει ο σοφός λαός;

Αυτή η πορεία δεν έτυχε. Είναι οι συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που υπηρετούν με διαφορετικές αποχρώσεις, τακτική και ύφος, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.

Προηγουμένως, έγινε μια αναφορά στις πράσινες επενδύσεις, και επειδή είμαστε στην Αιτωλοακαρνανία, ένα νομό που δοκιμάζεται ήδη απ’ την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, με άγνωστη προοπτική, θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια.
Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για να καθησυχάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, παρουσιάζουν μια πλαστή εικόνα, για παράδειγμα, ότι δήθεν το ρεύμα είναι φτηνότερο από τις ΑΠΕ.
Όμως για να παραπλανήσει το λαό, μετράει την τιμή της κιλοβατώρας που παράγεται από ορυκτό καύσιμο, δηλαδή από τον λιγνίτη, επιβαρυμένο με τα διάφορα πρόστιμα που βάζει η ΕΕ για να κάνει τεράστια την διαφορά τιμής. Κι αυτό γιατί η πράσινη ενέργεια, είναι ακριβώς η πολιτική της ΕΕ.
Και ενώ ο λιγνίτης πραγματικά θα μπορούσε να είναι το καύσιμο το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας, τη στιγμή που ήδη υπάρχουν τεχνολογίες αξιοποίησης του λιγνίτη, χωρίς καμιά επίπτωση στο περιβάλλον, η κυβέρνηση, δαπανάει 44 δισεκατομμύρια, για την πράσινη οικονομία. Δηλαδή τι κάνει; Καταστρέφει την κατεξοχήν ενεργειακή πηγή της χώρας μας, για να βάλει ασύλληπτα ποσά στις τσέπες των επιχειρηματιών, ποσά που τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Όσον δε αφορά το περιβάλλον. Η γενίκευση και η επέκταση των ΑΠΕ, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Αλλοίωση των ορεινών όγκων. Αλλοιώνεται ο ορεινός όγκος, χτυπιούνται η φυσική ποικιλότητα και η βιοποικιλότητα, καταστρέφονται άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, δημιουργούνται σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως της αναψυχής, της ξεκούρασης,
Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των υδάτινων και της απορροής των υδάτινων ρευμάτων στις περιοχές εκείνες. Έχουν κατηγορηθεί τα πάρκα των ανεμογεννητριών σε μία σειρά περιοχές για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως της Ναυπάκτου, που δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τέτοιου είδους ζητήματα.
Επιπλέον όλων αυτών, και με συνάφεια μεταξύ τους γιατί το πάζλ έχει πολλά κομμάτια, είναι και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Ειδικά στις μέρες μας, βρίσκονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Διαμορφώνονται επικίνδυνες καταστάσεις για τον ελληνικό αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής. Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, οξύνουν επικίνδυνα τους ανταγωνισμούς.

Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η κυβέρνηση, κι αυτό αποκαλύπτεται καθημερινά, συσκοτίζει ότι αυτή την επιθετικότητα, την ανέχονται, τη συντηρούν και την τροφοδοτούν οι στρατηγικοί της σύμμαχοί, δηλαδή το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση προστρέχει, αν είναι δυνατόν, για βοήθεια και υποστήριξη. Εξαπατά απροκάλυπτα το λαό.
Κρίκος σ’ αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αποτέλεσε και το πρόσφατο έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ. Είναι ένα διαρκές έγκλημα που γίνεται με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, καλύπτουν ανοιχτά την επιθετικότητα του Ισραήλ. Έχουν ευθύνη αλλά και συμβολή σ’ αυτήν την εξέλιξη.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι διαμορφώνονται συνθήκες πολέμου στην περιοχή μας.
Η αντιπαράθεση κυρίως ΗΠΑ – Ρωσίας είναι η αιτία μόνιμης ανάπτυξης χιλιάδων στρατιωτικών δυνάμεων, κι απ’ τις δυο πλευρές των ευρωρωσικών συνόρων.
Είναι στρατιώτες με το δάχτυλο στη σκανδάλη απ’ τη Βαλτική μέχρι την Β. Αφρική. Με αφορμή τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά το Β’ ΠΠ, στην Ευρώπη, τη γιγαντιαία άσκηση «Defender Europe 2021» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, πάνω από 30.000 στρατιώτες, χιλιάδες οχήματα μάχης, εκατοντάδες ελικόπτερα μεταφέρονται για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που ήδη υπάρχουν. Είναι απροκάλυπτη πρόβα πολέμου.

Κύριο σημείο άφιξής τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι η λιμενική Αμερικανονατοϊκή βάση της Αλεξανδρούπολης. Σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, η πόλη αυτή θα είναι ο πρώτος στόχος προβολής, για να αποκοπεί ο ανεφοδιασμός των Αμερικανονατοϊκών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, αποδέχεται αυτή την πιθανότητα που θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή την περιοχή, με χιλιάδες θύματα. Έχουν όλοι τους τεράστιες ευθύνες που βάζουν πάνω απ’ την ασφάλεια του πληθυσμού τα Αμερικανονατοϊκά σχέδια.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Φίλες και Φίλοι

Το ΚΚΕ, με τη συνέπεια ενός αιώνα αιματοβαμμένων αγώνων στο πλάι των εργαζομένων σας λέει ξεκάθαρα. Το συμφέρον των εργαζομένων της νεολαίας, του ελληνικού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Ένα δρόμο που θα έχει επίκεντρο τους δικούς του στόχους, για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Για μία άλλη κοινωνική οργάνωση, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με την εξουσία, την άσκηση και τον έλεγχό της, στα χέρια των πραγματικών παραγωγών του πλούτου, του ελληνικού λαού.

Απέναντι σ’ αυτόν τον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.
Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στο μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα.

Καλή δύναμη σε όλους.