Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα – Η 4η Μαΐου στην ιστορία

 Σαν σήμερα 4 Μαΐου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

589 Συνέρχεται στο Τολέδο η Τρίτη Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας, που καταδικάζει τον Αρειανισμό, αλλά εισαγάγει στο Σύμβολο της Πίστεως το filioque, που θα προκαλέσει αρκετά αργότερα το Σχίσμα, ανάμεσα στον Ανατολικό και Δυτικό Χριστιανισμό.

1655 Γεννιέται ο Μπαρτολομέο Κριστοφόρι, ιταλός οργανοποιός, που θεωρείται ότι εφηύρε το πιάνο. (Θαν. 27/1/1731)

1825 Γεννιέται ο βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου.

1904 Σε συμφωνία καταλήγουν ο Τσαρλς Ρολς, του οποίου η ομώνυμη εταιρία πούλαγε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, και ο Χένρι Ρόις, που ήταν η κινητήρια δύναμη της ομώνυμης εταιρίας ηλεκτρολογικών μηχανών. Η νέα φίρμα ονομάζεται Ρολς-Ρόις.

1905 Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.

1912 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.

1919 Φοιτητές διαδηλώνουν στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που εκχωρούσε κινεζικά εδάφη στην Ιαπωνία. Ξεκινά το αντιιμπεριαλιστικό επαναστατικό «κίνημα της 4ης Μαΐου».

1924  Πραγματοποιείται η έναρξη των 8ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

1927 Ιδρύεται στο Χόλυγουντ η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ. Από το 1929 και μετά θα απονέμει κάθε χρόνο τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ.

1928 Γεννήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ, πολιτικός και πρόεδρος της Αιγύπτου

1929 Γεννήθηκε η βρετανοβελγίδα ηθοποιός, Όντρεϊ Χέμπορν

1930 Η βρετανική αστυνομία συλλαμβάνει τον Μαχάτμα Γκάντι και τον φυλακίζει στην κεντρική φυλακή της Γιεβάρδα.

1931 Η τουρκική Εθνοσυνέλευση επανεκλέγει Πρόεδρο τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

1932 Αντώνης Παπαδόπουλος, κωμικός ηθοποιός, γνωστός για τη συμμετοχή του σε ταινίες με τον Θανάση Βέγγο. (Θαν. 9/10/1983)

Αντώνης Παπαδόπουλος, χαρακτηριστική “φιγούρα” του κλασσικού ελληνικού κινηματογράφου

1939 Γεννιέται ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ.

Πέθανε ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ – Πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της γενοκτονίας των Παλαιστινίων

1948 Από τις 4 έως τις 7 Μάη εκτελούνται 154 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι σε αντίποινα για το σκοτωμό του υπουργού Δικαιοσύνης Χρ. Λαδά (αρμόδιου υπουργού για τον Α.Ν.509) από τον Ε. Μουτσογιάννη την Πρωτομαγιά.

1949 Η πρώτη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του αθλητισμού. Αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα της Τορίνο συντρίβεται στο λόφο Σουπέργκα στην Ιταλία. Σκοτώνονται 31 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 18 είναι παίκτες της ”Τόρο” με τους 10 διεθνείς.

Σαν σήμερα 4 Μαΐου η τραγωδία της Superga

1953 Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του «Ο Γέρος και η Θάλασσα».

1955 Πεθαίνει ο Ρουμάνος μουσικοσυνθέτης Ζορζ Ενέσκου.

1959 Ανακοινώνονται τα πρώτα μουσικά Βραβεία Γκράμι: Άλμπουμ της Χρονιάς: Χένρι Μαντσίνι, «The Music from Peter Gunn». Τραγούδι της Χρονιάς: Ντομένικο Μοντούνιο, «Nel Blu Dipinto di Blu».

1970 Η εθνοφρουρά του Οχάιο ανοίγει πυρ, σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει εννιά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1975 Η Νάντια Κομανέντσι σε ηλικία μόλις 13 ετών ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Νορβηγίας.

1978 Στρατεύματα της Νότιας Αφρικής εισβάλλουν στο έδαφος της Αγκόλα, για να εξοντώσουν αντάρτες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Ναμίμπια «ΣΟΥΑΠΟ». Την ημέρα αυτή οι Νοτιοαφρικανοί βομβαρδίζουν την πόλη Κασίνγκα, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες. Κατά την επίθεση σκοτώνονται πάνω από 600 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Η επέμβαση καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ.

1979  Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το κόμμα των Συντηρητικών. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Μάργκαρετ Θάτσερ: Ορκισμένη εχθρός της εργατικής τάξης, σύμβολο καπιταλιστικής βαρβαρότητας

1980 πέθανε ο Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, κομμουνιστής ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και Πρόεδρος της χώρας

1990 Στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1994 Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ επικυρώνουν, στο Κάιρο της Αιγύπτου, τη Συμφωνία του Όσλο, για την περιορισμένη αυτοδιοίκηση των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, στη Γάζα και στην Ιεριχώ, μετά από 27 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

1996 Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, ύστερα από 13 χρόνια παρουσίας των Σοσιαλιστών στην εξουσία. Πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

2001 Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054.

2006 Πέθανε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, Αλέξης Δαμιανός, οι ταινίες του οποίου «Μέχρι το πλοίο» και «Ευδοκία» σηματοδότησαν την ιστορία του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Αλέξης Δαμιανός, δημιούργησε και εξέφρασε έναν πραγματικό λαϊκό κινηματογράφο

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων