Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 18 Σεπτεμβρίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 18 Σεπτεμβρίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

324 Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά τον Λικίνιο στη μάχη της Χρυσούπολης.

1502 Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στην Ονδούρα στο τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι.

1739 Υπογράφεται η Συνθήκη του Βελιγραδίου, με την οποία το Βελιγράδι παραχωρείται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1783 Πεθαίνει ο Ελβετός μαθηματικός και φυσικός Λέοναρντ Όιλερ.

1793 Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Ουάσινγκτον, θέτει το θεμέλιο λίθο του Καπιτωλίου, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο.

1810 Η Χιλή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Η 18η Σεπτεμβρίου εορτάζεται στη Χιλή, ως ημέρα ανεξαρτησίας.

1812 Μεγάλη πυρκαγιά στη Μόσχα κατακαίει το 90% των σπιτιών και 1.000 εκκλησίες.

Léon Foucault1819 Γεννήθηκε ο Γάλλος φυσικός, Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ (Jean Bernard Léon Foucault, Πέθανε 11-Φεβ-1868), που με το εκκρεμές του έδειξε ότι η Γη κινείται («εκκρεμές του Φουκώ»).

1834 Η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας.

athina

FirstVersions NYT1851 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «New York Times».

1897  Υπογράφεται η προκαταρκτική συνθήκη ειρήνης (Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης) μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που έληξε με ήττα της Ελλάδας. Με τη συνθήκη αυτή η Ελλάδα παραχωρούσε ένα μικρό τμήμα της Θεσσαλίας κοντά στα σύνορα, ενώ αποδεχόταν την πληρωμή 4 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας ως πολεμική αποζημίωση και την αποδοχή διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Με βάση τη συνθήκη αυτή στις 22 Νοεμβρίου 1897 υπογράφτηκε οριστική ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1905 Γεννήθηκε η Σουηδή ηθοποιός, Γκρέτα Γκάρμπο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γκρέτα Γκούσταβσον(Greta Lovisa Gustafsson, πέθανε 15-Απρ-1990) του βωβού κινηματογράφου και αργότερα του Χόλιγουντ.
Πρωταγωνίστησε σε 31 ταινίες, προτάθηκε 4 φορές για Όσκαρ, δεν το κατέκτησε ποτέ -της απονεμήθηκε τιμητικό το 1955, που δεν παρέλαβε. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 5η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες όλων των εποχών.

Greta Garbo

1922 Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα, θέτοντας τραγικό τέλος στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

mikrasiatiki katastrofi

1924 Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.

1931 Πανικός ξεσπά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λόγω της απότομης και μεγάλης πτώσης όλων των αξιών. Αποφασίζεται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

1936 Εκδίδεται ο αναγκαστικός νόμος 117 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Η δικτατορία Μεταξά καταργεί τα πολιτικά κόμματα.

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Μουσολίνι ζητά από τους Ιταλούς να στρέψουν τα όπλα εναντίον των συμμάχων.

1943 Στην Κεφαλονιά 9.600 Ιταλοί σφαγιάζονται από τους Ναζί (μόνο 40 καταφέρνουν να γλιτώσουν).

mantolino loxagou coreli

1943 Στην Πολωνία, περίπου 260.000 Εβραίοι βρίσκουν τον θάνατο από τους Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιντόρ.

evraioi 1

1960 Ο Φιντέλ φτάνει στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

1961 Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κέντρου.

1963 Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, 10.000 άτομα καίνε την πρεσβεία της Βρετανίας, διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία της Μαλαισίας.

1964 Ο βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος, παντρεύεται την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Πρόκειται για τους μοναδικούς βασιλικούς γάμους που τελέστηκαν στην Αθήνα.

1970 Πέθανε ο Αμερικανός ρόκερ, Τζίμι Χέντριξ

1970 Αυτοπυρπολείται στη Ρώμη ο Έλληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Arnaldo Tamayo Mendez1980 Ο Κουβανός Arnaldo Tamayo Mendez συνοδεύει τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Ρομανένκο ταξιδεύουν προς τον διαστημικό σταθμό Salyut-6 και επιστρέφουν μετά από παραμονή σχεδόν μιας βδομάδας.

Tamayo Ρομανένκο Tamayo Μουσείο Επανάστασης Κούβα

Tamayo+Ρομανένκο πριν την εκτόξευση -η στολή του Tamayo στο Museo de la Revolucion – Αβάνα

1981 Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.

1990 Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναθέτει στην Ατλάντα των ΗΠΑ την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, σβήνοντας το όνειρο των Ελλήνων που περίμεναν την ανάληψή τους από τη χώρα μας.

1994 Πέθανε ο ζωγράφος, Αλέξης Ακριθάκης.

1997 Σε δημοψήφισμα στην Ουαλία, οι κάτοικοι με πλειοψηφία 50,3% έναντι 49,7% αποφασίζουν τη συγκρότηση δικού τους Κοινοβουλίου.

2013 Ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε ενέδρα θανάτου στο Κερατσίνι από Χρυσαυγίτες. Δράστης της δολοφονίας ήταν το μέλος της φασιστικής οργάνωσης Γ. Ρουπακιάς.

paulos fussas 2

2019  Οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στέλνουν μήνυμα καταδίκης της ελληνικής εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, με την ανανέωση και διεύρυνση της Συμφωνίας για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Από το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεχωρίζει η συζήτηση για το εργατικό κίνημα στο χώρο Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, καθώς κορυφώνεται η προετοιμασία της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη, για την υπεράσπιση της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των συνδικάτων.
Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με συναυλίες, πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, μεγάλες εκθέσεις κ.λπ.

Βαγγέλης Μπούτας

2020 «Έφυγε» από τη ζωή ο Βαγγέλης Μπούτας εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, ένας αυθεντικός, λαϊκός άνθρωπος, σεμνός, πρωτοπόρος αγωνιστής.
Ολη του η ζωή και η διαδρομή, από τα νεανικά του χρόνια, χαρακτηρίστηκε από την πρωτοπόρα δράση του για τα ιδανικά και τους σκοπούς του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με σημαντική συμβολή στην οργάνωση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, χαίροντας της πλατιάς αναγνώρισης και εκτίμησης από τους συναδέλφους του αγρότες, γενικότερα από τους λαϊκούς ανθρώπους του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλης της χώρας.
Με την αγωνιστική του δράση για μια καλύτερη ζωή για τη μικρή και τη μεσαία αγροτιά που πνίγεται στα χρέη, πουλώντας ακόμα και κάτω από το κόστος κι ένα μέρος της ξεκληρίζεται, αλλά και τη στάση του, τη λαϊκότητα και την αγάπη του για την περιοχή του, ενέπνευσε τις νεότερες γενιές αγωνιστών και συνδικαλιστών της μαχόμενης αγροτιάς. Τίμησε, μέχρι το τέλος της ζωής του, την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ.

Σαν σήμερα 18 Σεπ 2020

2η μέρα των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ – «Όσα συμβαίνουν εδώ είναι αναντικατάστατα!».
Με υποδειγματική οργάνωση, τήρηση των μέτρων προστασίας, αποφασιστικότητα και ελπίδα, ξεδίπλωσε το πρόγραμμά του. Κάτω από όλες τις συνθήκες, η υποδειγματική οργάνωση, το πείσμα και η αποφασιστικότητα εξασφαλίζουν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ να είναι «ανάσα» ελπίδας και θάρρους για τους αγώνες της νεολαίας.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, με την ομιλία του  έδωσε το στίγμα της σύγχρονης πάλης σε αυτές τις εξελίξεις και τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας, που δένονται και επιβεβαιώνουν το επίκαιρο σύνθημα του Φεστιβάλ: «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή»!
Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά στην επέτειο των 7 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με σχετικό κομμάτι στην ομιλία , αλλά και με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ που μοιραζόταν στους επισκέπτες του Φεστιβάλ, δίνοντας το στίγμα των πρωτοβουλιών της ΚΝΕ που ήδη παίρνονται και θα συνεχιστούν μπροστά και στο αποτέλεσμα της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.