Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα ✨ 2 Ιουνίου;

Σαν σήμερα2 Ιουνίου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

455 Βάνδαλοι μπαίνουν στη Ρώμη και τη λεηλατούν για δύο εβδομάδες. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους μεγάλο μέρος των θησαυρών της πόλης καθώς και ομήρους, μεταξύ των οποίων την αυτοκράτειρα Λικινία Ευδοξία και τις κόρες της, Ευδοκία και Πλακεντία.

1098 Α΄ Σταυροφορία: Λήγει η πρώτη πολιορκία της Αντιόχειας καθώς οι δυνάμεις των σταυροφόρων καταλαμβάνουν την πόλη.

1740 Γεννήθηκε Ντονατιέν Αλφόνς Φρανσουά ντε Σαντ, γνωστότερος ως Μαρκήσιος Ντε Σαντ, Γάλλος αριστοκράτης και συγγραφέας τολμηρών βιβλίων, από το όνομά του οποίου προήλθε ο όρος σαδισμός

1800 Πραγματοποιείται ο πρώτος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς στη Νότια Αμερική.

1825 Διεξάγεται η ναυμαχία της Σούδας μεταξύ του ελληνικού και του οθωμανικού στόλου.

1882 Πεθαίνει ο Ιταλός Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, από τους αρχηγούς της αστικοδημοκρατικής πτέρυγας κινήματος για την ενοποίηση της Ιταλίας.

1891 Υιοθετείται από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου ‑την οποία αποτελούν οι ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας- ο κανονισμός του πέναλτι. Υπήρξε μία ιδέα του ιρλανδού επιχειρηματία και τερματοφύλακα Γουίλιαμ ΜακΚραμ.

1896 Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

1904 Γεννήθηκε ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, Aμερικανός κολυμβητής (πέντε φορές Ολυμπιονίκης) και ηθοποιός (“Ταρζάν”)

1923 Πέθανε ο Αργύρης Εφταλιώτης, ένας από αυτούς που διαμόρφωσαν τη γλώσσα της λογοτεχνίας

1933 Οι κομμουνιστές γιατροί Ευθυμίου, Πατσούρας, Σιδερίδης, Αντωνιάδης, Τζαμαλούκας, Καμαριώτης και Ζεκάκος δικάζονται με το βενιζελικό «Ιδιώνυμο», κατηγορούμενοι ότι διέδιδαν σκοπίμως στους εργάτες αφροδίσια νοσήματα, για να τους εξαθλιώσουν και να τους σπρώξουν έτσι προς τον κομμουνισμό! Η κατηγορία γελοιοποιείται. Ωστόσο, το δικαστήριο καταδικάζει τους 3 πρώτους και τον κομμουνιστή φαντάρο Τατασόπουλο σε 6 μήνες φυλακή και 1 μήνα εξορία.

1937 Ηλεκτροκινείται ο σιδηρόδρομος Πειραιά- Κηφισιάς.

1941 Η Κάνδανος Χανίων ισοπεδώνεται και καίγεται από τους ναζί. Το ολοκαύτωμα ήταν απάντηση στην ηρωική αντίσταση του λαού της περιοχής στους Γερμανούς («Μάχη της Κρήτης»). Είναι τα πρώτα από μία σειρά αντιποίνων που θα γίνουν στην Κρήτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

1944 Ο ΕΛΑΣ χτυπά τους Γερμανούς στο Μακρυνόρος και στην Παρλιάντζα — Μόντε Μόρε, με αποτέλεσμα πάνω από 140 νεκρούς και τραυματίες.

1944 Η Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ανακηρύσσεται Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλίας. Στην κυβέρνηση μετέχουν τα: Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. Πρώτος Πρόεδρός της διετέλεσε ο στρατηγός Ντε Γκολ.

1946 Δημοψήφισμα στην Ιταλία για το πολιτειακό. Το 54,3% των Ιταλών ψηφίζει υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.

1954 Ο Τίτο επισκέπτεται την Ελλάδα. Η κυβέρνηση προχωρεί σε αθρόες προληπτικές συλλήψεις κομμουνιστών και ΕΔΑϊτών.

1955 Η Ε.Σ.Σ.Δ. και η Γιουγκοσλαβία υπογράφουν τη Δήλωση του Βελιγραδίου, εξομαλύνοντας έτσι τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που διακόπηκαν το 1948.

1957 Χιλιάδες λαού συμμετέχουν στην κηδεία του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή απαγορεύει την απόδοση στρατιωτικών τιμών στον νεκρό.

1959 Γεννήθηκε η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, ελληνίδα φοιτήτρια, μέλος της ΚΝΕ. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης στην ΕΤΜΑ, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό της επιχείρησης. Από τις σύγχρονες ηρωίδες του ΚΚΕ. (Θαν. 28/7/1980)

1962 Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η αστυνομία αναγκάζεται να παρέμβει πολλές φορές στις συγκρούσεις μεταξύ των Χιλιανών και των Ιταλών παικτών σε ένα από τα πιο βίαια παιχνίδια στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

1964 Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την P.L.O. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

1965 Ο «δράκος του Σέιχ Σου» Αριστείδης Παγκρατίδης παραπέμπεται σε δίκη για δολοφονία εκ προθέσεως, ασέλγεια και κλοπή.

1966 Το «Σερβέγιορ 1» γίνεται το πρώτο αμερικάνικο διαστημικό σκάφος που προσεδαφίζεται ομαλά στη Σελήνη. Είχε προηγηθεί το σοβιετικό «Λούνα 9», 4 μήνες πριν (3/2/1966).

1967 Κατά την άφιξη του σάχη του Ιράν στο Δυτικό Βερολίνο, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις που μετατρέπονται σε ταραχές, κατά τις οποίες σκοτώνεται από αστυνομικό ο Μπένο Όνεζοργκ. Ο θάνατός του έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης “Κίνημα 2ας Ιουνίου”.

1968 Κυκλοφορεί στο εξωτερικό το πρώτο φύλλο της αντιδικτατορικής εφημερίδας «Ελεύθερη Πατρίδα».

1969 Πέθανε ο Ραντιβόι Κόρατς, Γιουγκοσλάβος μπασκετμπολίστας

1971 Για πρώτη φορά, ελληνική ομάδα συμμετέχει σε ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και γνωρίζει την ήττα με 2–0. Ο ΠΑΟ έχει στις τάξεις του τον Μίμη Δομάζο, τον Αριστείδη Καμάρα, τον Τάκη Οικονομόπουλο και τον Αντώνη Αντωνιάδη, που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.

1978 Πέθανε ο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ισπανός ποδοσφαιριστής, γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας της Μαδρίτης φέρει το όνομά του. (Γεν. 8/6/1895)

1983 Μετά από αναγκαστική προσγείωση λόγω πυρκαγιάς κατά την πτήση, 23 επιβάτες της πτήσης 797 της Air Canada σκοτώνονται από στιγμιαία ανάφλεξη πυρκαγιάς όταν ανοίγουν οι πόρτες του αεροσκάφους. Λόγω αυτού του γεγονότος, δημιουργούνται πολλοί νέοι κανονισμοί ασφαλείας.

1985  Ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 45,8%, η Νέα Δημοκρατία 40,8% και το ΚΚΕ 9,8%.

1985 Η UEFA αποκλείει επ’ αόριστο όλες τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετά την τραγωδία του Χέιζελ.

1987 Πεθαίνει ο Αντρέ Σεγκόβια. Ισπανός μουσικός που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κιθαριστής της εποχής του.

1990 Ξέσπασμα 66 επιβεβαιωμένων σιφώνων στο Ιλινόι, την Ιντιάνα, το Κεντάκι και το Οχάιο, με απολογισμό 9 νεκρούς.

1990 Πέθανε ο Άγγλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Ρεξ Χάρισον (Reginald Carey “Rex” Harrison, γενν. 5 Μαρτίου 1908 -) βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ Ωραία μου κυρία (My Fair Lady) το 1964, καθώς και με δυο βραβεία Τόνυ για τα θεατρικά Η Άννα των χιλίων ημερών (1949) και Ωραία μου κυρία (1957). Ο ηθοποιός είναι επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στις ταινίες Η Άννα και ο βασιλεύς του Σιαμ (Anna and the King of Siam, 1946), Ψυχές στην ομίχλη (The Ghost and Mrs. Muir, 1947), Το φιλί της άπιστης (Unfaithfully Yours, 1948), Κλεοπάτρα (Cleopatra, 1963), Αγωνία και έκσταση (The Agony and the Ecstasy, 1965) και Δόκτωρ Ντούλιτλ (Doctor Dolittle, 1968). Το 1989 έλαβε τον τίτλο του ιππότη, παντρεύτηκε συνολικά 6 φορές και συνέχισε να εργάζεται στο θέατρο μέχρι και λίγο πριν από το θάνατό του από καρκίνο του παγκρέατος.

1992 Στο πρώτο δημοψήφισμα σε κράτος — μέλος της ΕΟΚ για την έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ οι Δανοί ψηφίζουν κατά (50,7%), αναστατώνοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επακολούθησε δεύτερο δημοψήφισμα το 1993, στο οποίο, μετά από πολλές πιέσεις και εκβιασμούς, συναίνεσαν (56,7%).

1992 Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων Άνω ή Κάτω Μακεδονία.

1997 Στο Ντένβερ, ο Τίμοθι Μακβέι κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία 15 ατόμων και για συνωμοσία λόγω του ρόλου του στη βομβιστική επίθεση στο ομοσπονδιακό κτίριο «Alfred P. Murrah» στην Οκλαχόμα Σίτι το 1995, όπου σκοτώθηκαν 168 άτομα. Εκτελέστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα.

1998 Τρέχοντας με 200 χλμ. την ώρα στη Γερμανία (Κάτω Σαξονία), η αμαξοστοιχία «Ιντερσίτι» εκτροχιάζεται και πέφτει πάνω σε γέφυρα, όταν σπάει ένας από τους ατσάλινους τροχούς της. Ο απολογισμός είναι 101 νεκροί και 88 τραυματίες.

2012 Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάζεται σε ισόβια για εγκλήματα κατά του λαού.

2023 Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα (γενν. 8 Ιουνίου 1938) _επίσημο site. Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε το 1963 μετά από επιτυχημένες εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης _πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, στην οποία συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά. Από το 1969 συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, με τον οποίο δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές : το Θέατρο και το Στούντιο Ιλίσια. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο ενώ παράλληλα έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε από την περίοδο 1968-1972 όταν συμμετείχε σε τέσσερις ταινίες, οι τρεις εκ των οποίων με την Φίνος Φιλμ. Στην τηλεόραση η παρουσία της ήταν ελάχιστη, συμμετέχοντας σε δυο μικρές σειρές (Παράξενος Ταξιδιώτης, Δέκατο Τρίτο Κιβώτιο).
Μετέφρασε δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Ανάμεσά τους τα: «O άντρας της ζωής μου» των Μπαριγέ – Γκρεντί (1978), «Καινούργια σελίδα» του Nιλ Σάιμον (1980), «H βεντάλια της Λαίδης Γουίντερμιρ» του Όσκαρ Ουάιλντ (1983), «Kάθε χρόνο, τέτοια μέρα» του Μπέρναρντ Σλέιντ (1984), «Παράξενο ιντερμέτζο» (1985) και «Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» (1987) του Γιουτζίν Ο’Νιλ, «Ευαίσθητη ισορροπία» του Έντουαρντ Άλμπι (1986), «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς (1988), «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζορζ Φεντό (1991). Το 2006 βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» και το 2017 έλαβε το βραβείο Νίκος Κούρκουλος για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter