Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 27 Μαΐου;

Σαν σήμερα  👀  27 Μαΐου
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1564 Πεθαίνει ο «πατέρας» του Καλβινισμού, Τζον Κάλβιν (Jean Calvin, Ζαν Καλβέν, πραγματικό όνομα Jehan Cauvin, γενν. 10 Ιουλίου 1509) ήταν Γάλλος θεολόγος, πάστορας και μεταρρυθμιστής στη Γενεύη κατά την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Ήταν η κύρια φυσιογνωμία της ανάπτυξης του συστήματος της χριστιανικής θεολογίας που αργότερα ονομάστηκε Καλβινισμός, συμπεριλαμβανομένων των δογμάτων του περί προορισμού και της απόλυτης κυριαρχίας του Θεού στη σωτηρία της ανθρώπινης ψυχής από τον θάνατο και την αιώνια καταδίκη. Τα καλβινιστικά δόγματα επηρεάστηκαν και εκπονήθηκαν από την Αυγουστινική και άλλες χριστιανικές παραδόσεις. Διάφορες προτεσταντικές εκκλησίες, που αναφέρονται στον Καλβίνο ως τον κύριο εκφραστή των πεποιθήσεών τους, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο Καλβίνος ήταν ένας ακούραστος μαχητικός και απολογητής συγγραφέας που προκάλεσε πολλές διαμάχες. Αντάλλαξε επίσης εγκάρδιες και υποστηρικτικές επιστολές με πολλούς μεταρρυθμιστές, όπως ο Φίλιππος Μελάγχθων και ο Χάινριχ Μπούλινγκερ. Εκτός από το θεμελιώδες Θεσμοί της Χριστιανικής Θρησκείας, ο Καλβίνος έγραψε σχόλια για τα περισσότερα βιβλία της Βίβλου, ομολογιακά έργα και διάφορες άλλες θεολογικές πραγματείες.
Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως ουμανιστής δικηγόρος. Αποχώρησε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία γύρω στο 1530. Οταν ξέσπασαν θρησκευτικές εντάσεις με εκτεταμένη θανατηφόρα βία κατά των Προτεσταντών Χριστιανών στη Γαλλία, ο Καλβίνος κατέφυγε στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου το 1536 δημοσίευσε την πρώτη έκδοση των Θεσμών. Την ίδια χρονιά στρατολογήθηκε από τον Γάλλο Γκιγιώμ Φαρέλ για να ενταχθεί στη Μεταρρύθμιση στη Γενεύη, όπου έκανε κηρύγματα τακτικά όλη την εβδομάδα. Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της πόλης αντιστάθηκε στην υλοποίηση των ιδεών τους και οι δύο άνδρες εκδιώχθηκαν. Μετά από πρόσκληση του Μάρτιν Μπούτσερ ο Καλβίνος πήγε στο Στρασβούργο, όπου έγινε ιερέας μιας εκκλησίας Γάλλων προσφύγων. Συνέχισε να υποστηρίζει το μεταρρυθμιστικό κίνημα στη Γενεύη και το 1541 προσκλήθηκε για να ηγηθεί της εκκλησίας της πόλης.

Μετά την επιστροφή του ο Καλβίνος εισήγαγε νέες μορφές εκκλησιαστικής διακυβέρνησης και λειτουργίας, παρά την αντίθεση πολλών ισχυρών οικογενειών της πόλης, που προσπάθησαν να περιορίσουν την εξουσία του. Την περίοδο αυτή ο Μιχαήλ Σερβέτος, Ισπανός που τόσο οι Ρωμαιοκαθολικοί όσο και οι Προτεστάντες θεωρούσαν ότι είχε αιρετική άποψη για την Αγία Τριάδα, έφτασε στη Γενεύη. Καταγγέλθηκε από τον Καλβίνο και κάηκε στην πυρά για αίρεση από το δημοτικό συμβούλιο. Μετά από μια εισροή υποστηρικτών του προσφύγων και νέες εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο οι αντίπαλοι του Καλβίνου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Ο Καλβίνος πέρασε τα τελευταία του χρόνια προωθώντας τη Μεταρρύθμιση τόσο στη Γενεύη όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

1647  Πραγματοποιείται στη Μασαχουσέτη η πρώτη καταγεγραμμένη εκτέλεση μάγου στην Αμερική.

1703 Ο Μέγας Πέτρος ορίζει νέα πρωτεύουσα της Ρωσίας την Αγία Πετρούπολη.

1797 Πεθαίνει (αποκεφαλίζεατι) Φρανσουά-Νοέλ Μπαμπέφ, Γάλλος επαναστάτης. Αρχικά εγκατεστημένος στο Παρίσι, εργάσθηκε ως συγγραφέας σοσιαλιστικών αποκλίσεων με έντονη κριτική κατά του γαλλικού κτηματολογίου και της τότε φορολογίας. Στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης ήταν πλέον εκδότης διαφόρων εφημερίδων, μέσω των οποίων υποστήριζε τις περί ισότητας αντιλήψεις του, δημιουργώντας παράλληλα το λεγόμενο «κίνημα των ίσων», του οποίου και υπήρξε ένας των ιδρυτών του, φθάνοντας στο σημείο να επικρίνει και αυτό ακόμα το νέο καθεστώς της επανάστασης.

Εξ αυτών των δράσεων τελικά θεωρήθηκε και η οργάνωσή του ως συνωμοτική, με κίνδυνο να εξεγερθεί και ο στρατός κατά της κυβέρνησης. Συνελήφθη μαζί με άλλους επαναστάτες συνεργάτες του και, μετά από μια δίμηνη δίκη που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου του 1797, στις 26 Απριλίου καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ αποκεφαλισμού, χωρίς δικαίωμα έφεσης. Ίδια θανατική ποινή επιβλήθηκε και σε έναν ακόμη συνεργάτη του, ο οποίος και καρατομήθηκε την επόμενη ημέρα

1821 Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1.000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσού Λέσβου.

1835 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίζεται.

1837 Γεννιέται ο Άγριος Μπιλ Χίκοκ, Αμερικανός ήρωας της Άγριας Δύσης

1840 Φεύγει από τη ζωή στη Νίκαια ο Νικολό Παγκανίνι. Ο Nicolò ή Niccolò Paganini, γεννήθηκε στη Γένοβα, 27-Οκτ- 1782 – , 27 Μαΐου 1840 και υπήρξε διάσημος Ιταλός βιολιστής, κιθαρίστας και συνθέτης, έ ένας από τους διασημότερος βιρτουόζους του βιολιού, ο οποίος ξεχώρισε για την τεχνική και τη δεξιοτεχνία του, ασκώντας επίδραση σε άλλους συνθέτες του ρομαντισμού, όπως ο Φραντς Λιστ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της σπουδαιότητας του στοιχείου της δεξιοτεχνίας. Οι συνθέσεις του περιέχουν κυρίως έργα για βιολί και ορχήστρα και μουσικής δωματίου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα Εικοσιτέσσερα Καπρίτσια, που χαρακτηρίζονται από δυσκολίες που κατέπληξαν. Στη διάρκεια της ζωής του, ο Παγκανίνι γνώρισε το θαυμασμό αλλά και τη συκοφαντία, που οφειλόταν κυρίως σε φθόνο και στον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του. Οι εξαιρετικές ικανότητες του στο βιολί, η εντυπωσιακή δεξιοτεχνία και τεχνική του έλαβαν μυθικές διαστάσεις. Από το 1810 μέχρι το 1828 πραγματοποίησε μεγάλες περιοδείες σε πόλεις της Ευρώπης, αποτελώντας έναν από τους πρώτους μουσικούς που το επιχείρησε.

1860 Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι καταλαμβάνει το Παλέρμο της Σικελίας, ως μέρος του αγώνα για την Ιταλική ενοποίηση.

Τζουζέπε Ματσίνι, ο αστός ρομαντικός καρμπονάρος της Ιταλίας

1867 Πεθαίνει ο Κάλεμπ Μπράνταμ, Αμερικανός φαρμακοποιός, που ανακάλυψε την Pepsi Cola.

1877  Γεννιέται η Ισιδώρα Ντάνκαν. Αμερικανίδα χορεύτρια. Προκάλεσε επανάσταση στην τέχνη του χορού εισάγοντας την ελεύθερη κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό, σπάζοντας τις ακαδημαϊκές φόρμες του κλασικού μπαλέτου.

1890 Ο Αμερικανός Λούις Γκλας και ο συνέταιρός του Γουίλιαμ Άρνολντ κατασκευάζουν το πρώτο Juke Box.

1894  Γεννιέται ο Ντάσιελ Χάμετ. Αμερικανός συγγραφέας που διακρίθηκε ιδιαίτερα στην αστυνομική λογοτεχνία. Ωστόσο, εξαιτίας των κομμουνιστικών ιδεών του γνώρισε σκληρούς διωγμούς, υπήρξε από τα πρώτα θύματα του «Μακαρθισμού» και το έργο του αποσιωπήθηκε συστηματικά. Ο Χάμετ ανήγαγε το αστυνομικό μυθιστόρημα στη σφαίρα της υψηλής λογοτεχνίας. Το θαυμασμό τους για το Χάμετ εξέφρασαν ο Μπ. Μπρεχτ και ο Αντρέ Ζιντ. Πέθανε το 1961. Δύο από τα γνωστότερα έργα του είναι «Ο κόκκινος θερισμός» και «Γεράκι της Μάλτας».

1895 Ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάζεται σε φυλάκιση, με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.

1907 Γεννιέται ο ποιητής Νίκολας Κάλας (φιλολογικό ψευδώνυμο του Νικολάου Καλαμάρη)

1910 Φεύγει από τη ζωή ο Ρόμπερτ Κοχ, Γερμανός βιολόγος, που έγινε γνωστός για την ανακάλυψη των βακτηριδίων της φυματίωσης και της χολέρας και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1905.

1911 Γεννήθηκε ο Βίνσεντ Πράις, Αμερικανός ηθοποιός (Vincent Leonard Price, Jr., – πέθανε 25 Οκτωβρίου 1993), γνωστός για τη χαρακτηριστική φωνή του και τις ερμηνείες ρόλων σε ταινίες τρόμου. Ωστόσο, κατά τη σταδιοδρομία του εμφανίσθηκε και σε άλλα είδη έργων, όπως δράματα, μυστηρίου και κωμωδίες. Είχε συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και σε περισσότερα από 100 κινηματογραφικά έργα. Επιπλέον, υπήρξε συλλέκτης έργων τέχνης και σύμβουλος σε σχετικά θέματα, έχοντας πτυχίο στην ιστορία της τέχνης και με σχετικό συγγραφικό έργο, ενώ ίδρυσε και το «Μουσείο Τέχνης Βίνσεντ Πράις» (Vincent Price Art Museum) στην Καλιφόρνια

1922 Γεννιέται ο Κρίστοφερ Λι, Άγγλος ηθοποιός που ταυτίστηκε με το Δράκουλα, τον οποίο ερμήνευσε σε πλειάδα ταινιών.

1922 Οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία καταλήγουν σε συμφωνία για την Παλαιστίνη, κατά την οποία συμφωνείται η κυριαρχία της δεύτερης στην περιοχή.

1923 Γεννιέται ο γνωστός Χένρυ Κίσινγκερ

Πέθανε ο Χένρι Κίσινγκερ – Το βιογραφικό του στάζει αίμα

1933 Γεννήθηκε η Ζωζώ Σαπουντζάκη, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

1927 Η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Σοβιετική Ένωση, προσπαθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς προσπάθειας απομόνωσής της. Ωστόσο, καμιά άλλη χώρα δεν την ακολουθεί, με αποτέλεσμα στις 3/10/1929 να αναγκαστεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.

1923 Γεννήθηκε ο Χένρυ Κίσινγκερ, Αμερικανός πολιτικός

1930 – Το Κτίριο Κράισλερ, ύψους 319 μέτρων, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό. Το Chrysler building είναι  ουρανοξύστης που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και κατασκευάστηκε  για να φιλοξενήσει τα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler. Είναι κτίσμα σε στυλ Αρ Ντεκό και βρίσκεται στην νοτιά πλευρά του Μανχάταν. Για μικρό χρονικό διάστημα, μόλις 11 μήνες, το κτίριο ήταν το υψηλότερο κτίριο στο κόσμο, αλλά τότε τον τίτλο κατέλαβε το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Είναι εξωτερικά διακοσμημένο με γλυπτά από χρώμιο, τα οποία πολλές φορές φαίνονται στον επισκέπτη απειλητικά. Το Κράισλερ είναι σημαντικό δείγμα Αρ Ντεκό και θεωρείται από μεγάλους αρχιτέκτονες ως το ωραιότερο κτίριο της πόλης.

1933 Πρεμιέρα για το καρτούν «Τρία Μικρά Γουρουνάκια» της Ντίσνεϊ.

1937 Εγκαινιάζεται η περίφημη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο «Golden Gate»

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Περίπου 1.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους, όταν το βρετανικό βασιλικό ναυτικό βυθίζει το γερμανικό πολεμικό πλοίο “Μπίσμαρκ”, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι η χειρότερη ναυτική ήττα των ναζί.

1942 Δολοφονείται ο ναζί «προτέκτορας της Τσεχίας» Ράινχαρτ Χάιντριχ. Ο Χάιντριχ, τον οποίο αποκαλούσαν «ξανθό κτήνος» και «χασάπη της Πράγας», ήταν 2ος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χ. Χίμλερ. Ήταν εκείνος που ετοίμασε το γενικό σχέδιο των μέτρων που απαιτούνταν για την Τελική Λύση εξόντωσης των Εβραίων. Δολοφονήθηκε από δύο άντρες της «Ελεύθερης Τσεχίας» που είχαν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί στη Βρετανία. Χιλιάδες εκτελέστηκαν στη συνέχεια ως αντίποινα, ενώ μια μικρή κωμόπολη, το Λίντιτσε, θα εξαφανιστεί από το χάρτη, γινόμενη έκτοτε σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας.

1953 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίπτει για τρίτη συνεχή φορά την αίτηση χάριτος του ζεύγους Ρόζενμπεργκ, που είχαν κριθεί ένοχοι για κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ.

1960 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταθέτει υπόμνημα στη Βουλή των Ελλήνων, με το οποίο ζητεί τη νομιμοποίησή του.

1961 Η Αμερικανίδα Ανίτα Μπέικερ, σύζυγος λοχία που υπηρετεί στη βάση των Η.Π.Α. στο Ελληνικό, στραγγαλίζει τα τρία μικρά παιδιά τους και αποπειράται να αυτοκτονήσει, όταν ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της την απατά με Ελληνίδα τηλεφωνήτρια της βάσης.

1963 Ώρα 1.22 πρωινή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά από πέντε μέρες άνισου αγώνα στην εντατική, χάνει τη μάχη για τη ζωή. Είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη στις 22/5. Χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, που επενέβαινε σε τρίκυκλο το οποίο οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Και οι δύο ήταν άνθρωποι του υποκόσμου, μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Καρφίτσα, την οποία καθοδηγούσε η χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

1963 Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Ελλάδα η ΑΧΕΠΑ.

 

1964 Πεθαίνει ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, Ινδός πολιτικός Ο  Τζαβαχάρ-λαλ Νεχρού (γενν. 14 Νοεμβρίου 1889) επονομαζόμενος «Παντίτ» (= μορφωμένος) ήταν ηγέτης του κινήματος της ανεξαρτησίας που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας και ένας από τους ιδρυτές του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Ήταν ο πατέρας της Ίντιρα Γκάντι και παππούς του Ρατζίβ Γκάντι. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Ινδίας. Γενικά μεγάλωσε σε πλούσιο περιβάλλον με ιδιαίτερες ανέσεις με κουβερνάντες λαμβάνοντας και την πρώτη του εκπαίδευση με δασκάλους στο σπίτι. Αρχικά έδειξε μια κλίση στη θεοσοφία, που γρήγορα όμως εγκατέλειψε αναπτύσσοντας εθνικιστικές τάσεις επηρεαζόμενος από τους πολέμους της εποχής του όπως ο Πόλεμος των Μπόερ και ο Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος.

Το 1905 μετέβη στην Αγγλία στη σχολή Χάρροου και ακολούθως συνέχισε σπουδές στο Trinity College του Κέιμπριτζ, απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1910 με πτυχίο στις φυσικές επιστήμες. Την εποχή εκείνη φέρεται να είχε επηρεαστεί έντονα από τον αγώνα ανεξαρτησίας του Γαριβάλδη στην Ιταλία οραματιζόμενος την ανεξαρτησία της πατρίδος του. Συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο Λονδίνο στα νομικά επέστρεψε στη γενέτειρά του τον Αύγουστο του 1912, όπου και ανέλαβε δικηγόρος στο ανώτατο δικαστήριο της πόλης. Ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού παραμένοντας μαθητής του Γκάντι και ακολουθώντας τις οδηγίες του, γρήγορα αναδείχθηκε από το 1920 σε εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα του κόμματος του κογκρέσου, όπου στη δεκαετία που ακολούθησε εξελέγη δύο φορές γενικός γραμματέας του κόμματος. To 1923 εκλέγεται πρώτη φορά γενικός γραμματέας του κόμματος του Κογκρέσου, και τον ίδιο χρόνο εκλέγεται πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της γενέτειράς του.  Αν και στην αρχή ήταν αντίθετοι των ενεργειών αυτών τόσο ο πατέρας του όσο και ο Γκάντι τελικά συμφώνησαν στην έκδοση ψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, παρότι προηγούμενως είχε απορριφθεί. α μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς του 1930, βρισκόμενος ήδη στη φυλακή ο Γκάντι, ο Νεχρού υψώνει στη Λαχόρη την τρίχρωμη σημαία της ανεξαρτησίας, που αποτέλεσε ορόσημο της βίαιης κατά των Άγγλων επίθεσης όπου και φυλακίσθηκε από τότε επανειλημμένα και ιδιαίτερα μεταξύ των ετών 1942 και 1945. Στις 8 Αυγούστου 1942 μιλώντας στη Βομβάη ο Μαχάτμα Γκάντι παρουσία χιλιάδων Ινδών, προσκάλεσε τους οπαδούς του να ακολουθήσουν περισσότερο έντονη μη-βίαιη πολιτική ανυπακοή για “μια ομαλή βρετανική απόσυρση” και ανεξαρτησία της χώρας. Επακόλουθο ήταν την επομένη το πρωί της 9ης Αυγούστου να συλληφθεί όλη η επιτροπή εργασίας του κόμματος του Κογκρέσου μεταξύ των οποίων ο Γκάντι και ο Νεχρού και να παραμείνουν στη φυλακή μέχρι τις 15 Ιουνίου του 1945.
Quit India! Όταν μαθεύτηκε η σύλληψη των ηγετών του κόμματος του κογκρέσου πλήθη διαδηλωτών ξεχύθηκαν στους δρόμους πυρπολώντας ταχυδρομικά γραφεία, αστυνομικούς σταθμούς καθώς και δικαστήρια με γενικό σύνθημα “Εγκαταλείψτε την Ινδία” (“Quit India”), που με το όνομα αυτό έμεινε στην ιστορία η εξέγερση εκείνη του Αυγούστου.

1976 Πεθαίνει ο Μάρτιν Χάιντεγκερ, Γερμανός φιλόσοφος. Το πιο γνωστό έργο του «Είναι και χρόνος» αποτέλεσε τη βάση του υπαρξισμού

1993 Στη Φλωρεντία, έκρηξη βόμβας στην γκαλερί Ουφίτσι προκαλεί το θάνατο έξι ατόμων και την καταστροφή ανεκτίμητων έργων της ιταλικής αναγέννησης.

2006 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Ιάβα, συγκλονίζοντας την πόλη Γιογκιακάρτα. Θα προκαλέσει το θάνατο 5.800 ανθρώπων

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

 

 

 

Μοιραστείτε το: