Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 16η Ιουνίου;

Σαν σήμερα 👊 16η Ιουνίου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε 

632  Ο Ισδιγέρδης Γ΄ ανεβαίνει στον θρόνο ως βασιλιάς (σάχης) της Περσικής αυτοκρατορίας και γίνεται ο τελευταίος ηγεμόνας της δυναστείας των Σασσανιδών (στο σημερινό Ιράν).

1313 Γεννήθηκε ο Ιταλός συγγραφέας και ποιητής, Βοκκάκιος («Δεκαήμερο»)

vokakios

1487 Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Στόουκ Φιλντ, σφραγίζοντας έτσι το τέλος του Πολέμου των Ρόδων, του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αιώνα ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης για τη διαδοχή του θρόνου. Την ονομασία του ο πόλεμος την πήρε από το ρόδο, που ήταν σύμβολο στα οικόσημα και των δύο Οίκων.

1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

1779 Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στη Βρετανία και αρχίζει η πολιορκία του Γιβραλτάρ.

1815 Λαμβάνει χώρα η μάχη του Λιγνί, η τελευταία νικηφόρα μάχη του Ναπολέοντα πριν από το Βατερλό

1829 Γεννιέται ο  Τζερόνιμο, Ινδιάνος ηγέτης

1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε στη σύνταξη της «Χάρτας του Λαού», που περιελάμβανε 6 αιτήματα – διεκδικήσεις γύρω από τις εκλογές και την εκλογική αντιπροσώπευση. Το κίνημα που οικοδομήθηκε γύρω από την «Χάρτα» έμεινε στην ιστορία ως «κίνημα των Χαρτιστών». Οι Μαρξ και Ένγκελς συνδέθηκαν με τα πιο πρωτοπόρα – επαναστατικά στοιχεία του κινήματος, στο οποίο ωστόσο, κυριάρχησαν τα μικροαστικά – ρεφορμιστικά χαρακτηριστικά (902.gr).

1858 Πέθανε ο Άγγλος γιατρός, Τζον Σνόου, ο οποίος εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας.

1890 Γεννήθηκε ο Άγγλος κωμικός, Σταν Λόρελ, μέλος του θρυλικού διδύμου “Χοντρός και Λιγνός”

1903  Ιδρύεται από τον Χένρυ Φορντ στο Ντιτρόιτ η αμερικανική πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Company: ευρύτερα ως Ford, η εταιρεία και ο ιδρυτής της, έφεραν την επαναστατική καινοτομία στον τρόπο παραγωγής αυτοκινήτων με το μοντέλο Ford Model T του 1908 – 1927, το οποίο καθιέρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκίνησης την έννοια μαζική παραγωγή. Συνολικά, ο Όμιλος Ford είναι σήμερα η 2η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, μετά τον όμιλο της General Motors, και η 5η  παγκοσμίως, μετά τον όμιλο Volkswagen, την Toyota, τον όμιλο Hyundai-Kia και την General Motors. Από το 2008, η Ford έχει γίνει η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τον όμιλο Volkswagen, με τις ευρωπαϊκές πωλήσεις της Ford μάλιστα να ξεπερνούν κατά καιρούς αυτές που σημειώνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1903 Ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η εταιρία Pepsi Cola εγγράφει την “Pepsi Cola” στο αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας.

1903  Ο Ρόαλντ Αμούνδσεν, αφήνοντας το Όσλο, αρχίζει την πρώτη από ανατολή προς δύση θαλασσοπορία του Βορειοδυτικού Περάσματος.

1911 Ιδρύεται η IBM.

1913 Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

1918 Γεννιέται ο γιατρός ερευνητής επιστήμονας Γεώργιος Κοτζιάς.

1920 Ιδρύεται με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών στη Χάγη το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης – πρόδρομος του Διεθνούς Δικαστηρίου της που ιδρύθηκε το 1945, επίσης στη Χάγη.

1939 Πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Chick Webb (Τσικ Γουέμπ ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Χένρι Γουέμπ, γεννήθηκε 10 Φεβρουαρίου 1905), Αμερικανός μουσικός τζαζ, ηγέτης και ντράμερ μιας από τις δημοφιλέστερες μεγάλες ορχήστρες κατά την εποχή της άνθισης του σουίνγκ.
Η ενασχόλησή του με τη μουσική και τα ντραμς ξεκίνησε κατά την εφηβική του ηλικία, παρά το γεγονός πως έπασχε από παιδική φυματίωση που επέφερε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης του. Το 1924/25 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου σχημάτισε τις πρώτες προσωπικές ορχήστρες, ηχογραφώντας το 1929 με τη Jungle Band. Στην ορχήστρα του Γουέμπ συμμετείχαν σημαντικοί τζαζ μουσικοί, όπως ο Μπένι Κάρτερ και ο Τζόνι Χότζες. Στη διάρκεια της 10ετίας του 1930 πραγματοποίησε εμφανίσεις με τη δεκαμελή ορχήστρα του στο Savoy, φθάνοντας στο μέγιστο της ακμής του κατά την περίοδο 1934-39, ειδικότερα με τη συνοδεία της Έλλα Φιτζέραλντ, η οποία ηγήθηκε της ορχήστρας του Γουέμπ για δύο χρόνια, μετά το θάνατό του. Στα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής του εκτέλεσε αρκετές συνθέσεις του Έντγκαρ Σάμπσον και κέρδισε με την ορχήστρα του σε μουσικούς διαγωνισμούς

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουάσινγκτον διατάσσει το Βερολίνο να κλείσει τα προξενεία του στις ΗΠΑ

1945 Ο Άρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα. Την ίδια μέρα δημοσιεύονταν στον Ριζοσπάστη η διαγραφή του από μέλος του ΚΚΕ (απόφαση που πάρθηκε κατά την 11η Ολομέλεια της ΚΕ τον Απρίλη).

Δεν έχεις γέρους κι άρρωστους, μικρά παιδιά να σφάζεις, μηδέ κορίτσια ντροπαλά, ούτε χωριά να κάψεις – Μανάδες για να τυραννάς στη μέση στο παζάρι, έχεις μπροστά σου σήμερα τον Καπετάνιο Άρη…

1946 Γεννήθηκε ο Tom Harrell (Τομ Χάρελ), διακεκριμένος Αμερικανός τζαζ τρομπετίστας και συνθέτης

1948 Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της “Cathay Pacific”. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με μέλη του πληρώματος, το αεροπλάνο συντρίβεται. Σκοτώνονται όλοι, πλην του αρχηγού της συμμορίας.

1955 Στην Αργεντινή, σημειώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα από ανώτατους αξιωματικούς της αεροπορίας κατά του Χουάν Περόν. Βομβαρδίζεται το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Αιρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 160 άντρες. Ο στρατός παραμένει πιστός και καταστέλλει την εξέγερση. Την ίδια μέρα ο πάπας Πίος ΙΒ’, αφορίζει τον Περόν.

1958 Εκτελείται στην Ουγγαρία ο Ίμρε Νάγκι, έπειτα από καταδίκη του σε θάνατο από το Λαϊκό Δικαστήριο Βουδαπέστης, για συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό. Ο Νάγκι ήταν Πρόεδρος του υπουργικού Συμβουλίου της Λ. Δ. Ουγγαρίας στη διάρκεια της αντεπανάστασης του 1956.

1961 Ο Ρώσος χορευτής, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ενώ βρίσκεται στο Παρίσι με τα μπαλέτα Κίροφ.

1961 Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, θεμελιώνεται το κέντρο Ευγενίδη, κοντά στον Ιππόδρομο.

1963 Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα, σαν πλήρωμα του Vostok 6.

tsaika

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που δημιούργησε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.

1969 Μετά την παραίτηση του Σαρλ ντε Γκωλ ο Ζωρζ Πομπιντού γίνεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1976 Χιλιάδες μαθητές του εργατικού προαστίου Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ βγαίνουν στους δρόμους σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής να επιβάλλει τη γλώσσα των λευκών (Αφρικάανς) στα σχολεία. Η αστυνομία επιτίθεται βίαια και σκοτώνει τουλάχιστον 176 μαθητές (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 700 νεκρούς).

soveto

1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ γίνεται πρόεδρος της ΕΣΣΔ.

1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Ο Μπράουν υπήρξε ένας από τους δεκάδες επιστήμονες της ναζιστικής Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, για να θέσουν τη τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού. Μεταξύ άλλων, ο Μπράουν είχε κατασκευάσει τους πυραύλους V-2, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως κατά του Λονδίνου και της Άντβερπ (Βέλγιο), σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 9.000 ανθρώπους.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1984 Πέθανε ο ηθοποιός Λιάκος Χριστογιαννόπουλος (γενν. στην Αθήνα το 1911 -) ήταν Έλληνας. Πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το 1929, στο έργο Ηλέκτρα, ενώ συνεργάστηκε με τους θιάσους Κυβέλης, Κατερίνας Ανδρεάδη, Μαρίκας Κοτοπούλη και Βασίλη Αργυρόπουλου. Έλαβε μέρος σε πολλές δραματικές κινηματογραφικές ταινίες, στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στη σειρά του 1978 Ναυτικές ιστορίες. Για τους παλιότερους έμεινε η ραδιοφωνική μαγεία του «Τζον Γκρικ», στον ρόλο του δαιμόνιου _ξενητεμένου συμπατριώτη μας του ντετέκτιβ από την άλλη ακτή του Ατλαντικού, που με τις ικανότητές του και το αστυνομικό μυαλό βάζει τα γυαλιά στα “τζιμάνια” του FBI. Στους υπόγειους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου χώρεσε και ζωντάνευε κάθε Πέμπτη βράδυ ολόκληρη η Νέα Υόρκη. Οι περί των οποίων ο λόγος εκπομπές αστυνομικής πλοκής και δράσης, που αργότερα πέρασαν και στο χαρτί με βήματα στο σκοτάδι κι ένα μυστηριώδες σφύριγμα.
Στο ατμοσφαιρικό κλίμα του νουάρ, είδος που άκμαζε τόσο στη λαϊκή αστυνομική λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο στις δεκαετίες του ’40 και του ’50, με εκπληκτικό τρόπο σε έβαζε από τα πρώτα δευτερόλεπτα το μουσικό σήμα της εκπομπής. Τα ρυθμικά βαριά βήματα κάποιου άγνωστου μοναχικού άντρα στο βρεγμένο πλακόστρωτο, συνοδεύονταν από το ξέγνοιαστο σφύριγμά του σε κάποιο ρυθμό της τζαζ. Το δε ραδιόφωνο με την μαγεία της αφαιρετικής του ιδιότητας άφηνε ελεύθερη τη φαντασία να πλάσει μόνη της το σκηνικό: ένα ζευγάρι πόδια περπατούν με αργό διασκελισμό στον ρυθμό του σφυρίγματος. Ο δρόμος είναι σκοτεινός και έρημος. Η ελαφριά ομίχλη μετά από βροχή με τη βοήθεια του αδύναμου δημοτικού φωτισμού δίνει στις σκιές μυστηριώδη σχήματα. Ούτε βήματα ήταν αυτά που ακούγονταν, ούτε από ανθρώπινα χείλη έβγαινε κάποιο σφύριγμα. Ήταν απλώς ένα ντραμς και ένα πνευστό μικρής μπάντας τζαζ που δημιουργούσε αυτήν την αίσθηση.

Το μουσικό θέμα ήταν μια σύνθεση του Λες Πωλ, που ηχογραφήθηκε το 1951 και την επόμενη χρονιά έγινε επιτυχία από τον ίδιο και Μαίρη Φορντ μια διασκευή χωρίς στίχους του «Walkin’ And Whistlin’ Blues», που είχε χρησιμοποιηθεί σαν υπόκρουση σε αρκετές αμερικανικές ταινίες δίνοντας την αίσθηση και του μυστηρίου και του χιούμορ ταυτόχρονα.

1991 Στην Τουρκία, ο Μεσούτ Γιλμάζ, εκλέγεται ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.

1994 Την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της παραπομπής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κατά η Πολιτική Άνοιξη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέχουν από την ψηφοφορία.

1997 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν στο Άμστερνταμ το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο υποχρεώνει τις χώρες, που συμμετέχουν στο ευρώ σε αυστηρή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

2016 Δολοφονείται στην πόλη Μπέρσταλ, στο Γιόρκσάιρ της Βρετανίας, η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.


Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter