Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτογραφικό αφιέρωμα στο χωριό «Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας

Επιμέλεια: Οικοδόμος //

Το χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία ιδρύθηκε το 1950 από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στην ―τότε― Λαϊκή Δημοκρατία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Χτίστηκε μέσα σε τρεις μόλις μήνες με την αμέριστη συνδρομή του Ουγγρικού κράτους σε τεχνικά και υλικά μέσα, ακολουθώντας τα σχέδια των αγωνιστών αρχιτεκτόνων μηχανικών Θεοδόση Φωκά και Νίκου Πετρίδη και με την εθελοντική εργασία εκατοντάδων Ελλήνων πολιτικών προσφύγων.

Μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη (30 Μάρτη του 1952), με ομόφωνη απόφαση των κατοίκων του το χωριό ονομάστηκε «Μπελογιάννης». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της «αποκομμουνιστικοποίησης της χώρας» που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος (με νόμους διώκεται πια η προβολή του σφυροδρέπανου, ακόμα και η απλή έκφραση δημόσιας επιχειρηματολογίας υπέρ του σοσιαλισμού) επιχειρήθηκε να αλλάξει η ονομασία του χωριού.

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε σ’ αυτό το αφιέρωμα απεικονίζουν στιγμές από τα πρώτα χρόνια της ανοικοδόμησης του χωριού και μεταγενέστερα, και καλύπτουν δραστηριότητες των κατοίκων του όπως η εργασία, η μόρφωση, η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός, η απόδοση τιμών στους λαϊκούς αγωνιστές προγόνους κλπ, με διάχυτη παντού την αγάπη και τη νοσταλγία για τη μάνα πατρίδα Ελλάδα. Τις επιλέξαμε από δημοσιεύσεις της σελίδας στο facebook Beloiannisz-Hungary (μπορείτε να μεταφερθείτε απ’ ευθείας πατώντας ΕΔΩ), όπου συναντιούνται και επικοινωνούν σήμερα παιδιά πολιτικών προσφύγων που έχτισαν το χωριό, είτε ζουν στην Ουγγαρία είτε αλλού. Οι φωτογραφίες του αφιερώματός μας αποτελούν ένα μικρό δείγμα του πλούτου αναμνήσεων που φιλοξενεί η σελίδα.

(Κάνοντας “κλικ” πάνω στις φωτογραφίες μεγαλώνουν).

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30