Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Anadolu: «χαϊδεύοντας αυτιά» στην Τουρκική προκλητικότητα

Ενώ οι ευθείες απειλές και η πολεμική ρητορική από τον Ερντογάν (θα κάνει «οτιδήποτε» για να πάρει η Τουρκία «αυτό που δικαιούται») συνεχίζονται, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu (ΣΣ |> εκφράζοντας την επίσημη πολιτική της Τουρκίας) σε ρεπορτάζ από την Αθήνα αναφέρει:
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε σύνοδο όπου συζητήθηκαν οι συμφωνίες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την Αίγυπτο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος υπερασπίζεται τα «αναμφισβήτητα δικαιώματα κυριαρχίας» στη θαλάσσια περιοχή από τα νησιά του Ιονίου πελάγους έως την άκρη της Πελοποννήσου, σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου της θάλασσας και στα πλαίσια του «η Ελλάδα αναπτύσσεται», είπε:
«Όσο ισχυρότερη αισθάνεται η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο ισχυρότερη είναι στο πεδίο μάχης» -χρησιμοποίησε ακριβώς αυτή την έκφραση.

«Σύντομα θα παρουσιάσουμε στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση των χωρικών υδάτων μας από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος», δήλωσε επίσης, περιγράφοντας τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία για το Ιόνιο Πέλαγος, την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο ως “ιστορικής και πολιτικής σημασίας” για την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα για άλλες θαλάσσιες περιοχές στο μέλλον».

Στο μεταξύ η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο για τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία αναβλήθηκε για αύριο στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά του κοροναϊού.

ΣΣ|> Οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου, όντως ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή.
Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της ΝΑ Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή της διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό.
Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ επισημαίνοντας ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις θέλουν τον λαό θεατή να παρακολουθεί ανήσυχος και μπερδεμένος τα παιχνίδια που παίζονται στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

Η Αθήνα είχε συνάψει συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου και με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου.
Το τουρκικό ΥπΕξ σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως περιγράφεται στην υπογεγραμμένη συμφωνία για τον περιορισμό των λεγόμενων θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, «αυτή είναι η αντίληψή μας και έτσι θα σταθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Η λεγόμενη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Καΐρου και των αρμόδιων στην Αθήνα εγκρίθηκε από τη Συνταγματική και Νομοθετική Επιτροπή του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου στις 18 Αυγούστου και αυτές οι συμφωνίες υποβλήθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για αναθεώρηση από επιτροπές πριν από την ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα.

Στο ελληνικό κοινοβούλιο 300 εδρών, το κυβερνόν Κόμμα Νέα Δημοκρατία κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία με 158 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης, έχει 86 έδρες, το ΚινΑλ έχει 22, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας 15, η Ελληνικής Λύσης 10, το Κόμμα Mera25 9.
Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσουν «αποχή» ή «όχι», η συμφωνία αναμένεται να περάσει με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος.

Εν ολίγοις το «Ανατολία» -μέσα από ήπιους τόνους αποκρύπτει επιμελώς την ουσία (όχι μόνο αναφορικά με την Τουρκία, αλλά και με το ρόλο των διαιτητών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) στην οποία ουσία στάθηκε αναλυτικά και σφαιρικά ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας.
Σε αντίθεση τόσο με τον πρωθυπουργό του «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», προκειμένου να συνεχιστούν οι «διευθετήσεις», στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα που με σημαία τη ΝΑΤΟικής έμπνευσης συμφωνία των Πρεσπών, ως παράδειγμα της «εθνικής στρατηγικής» που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε εθνική στρατηγική, με αρχή μέση και τέλος.