Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

European Super League: Είναι πολλά τα λεφτά – Τα κίνητρα των «12», οι αντιδράσεις, τα επόμενα βήματα

Είναι πολλά τα λεφτά εξίσου μεγάλη και η απαληστία των ιδιοκτητών των ισχυρότερων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης. Οι Ρεάλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Μίλαν, Τσέλσι και Τότεναμ προσχώρησαν στη σύσταση νέας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας.

Διακύβευμα τα έσοδα από τους αγώνες τα οποία οι ιδιοκτήτες των ομάδων θέλουν όλα για «πάρτι» τους και όχι με το αναλογικό σύστημα που μέχρι τώρα μοιραζόταν στις ομάδες που συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και η αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των «12», η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους.  Αυτό αναφέρουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι η JP Morgan, αυτή που θα εξασφαλίσει την οικονομική κάλυψη στο νέο πρότζεκτ, θα δώσει στους συλλόγους ένα μακροπρόθεσμο δάνειο (23 ετών) με επιτόκιο 2-3%.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, μέσω εκπροσώπου της στο πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει οικονομικά το έργο των 3,5 δισεκατομμυρίων: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι χρηματοδοτήσαμε την επιχείρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι, στην ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι το σχέδιο προβλέπει, αυτοί και ακόμα τρεις ομάδες, να πάρουν 3,5 δισ. ευρώ, για «να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια υποδομής και να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας».

Κάθε σύλλογος θα εισπράξει μάξιμουμ 350.000.000 από αυτά τα χρήματα, με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιήσει σε υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα, ακαδημίες ή για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας και όχι για λειτουργικά έξοδα όπως μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών.

Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ με την υπογραφή του συμβολαίου και δεν θα είναι πάγια έσοδα καθώς αυτά θα καθοριστούν από μια σειρά παράγοντες.

Τα ισόποσα μερίσματα που θα μοιράζονται κάθε χρόνο (περίπου 1.850.000.000 ευρώ το χρόνο για όλες τις ομάδες) θα αφορούν τις 15 ιδρυτικές ομάδες και όχι τις 20 που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από τις εταιρίες Key Capital και JP Morgan, έχοντας σαφή προσανατολισμό από τις αμερικανικές αθλητικές διοργανώσεις που έχουν απόλυτη προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, JP Morgan, αναλαμβάνει το ρόλο του αρχικού βασικού χρηματοδότη με ένα ποσό της τάξης των 4.000.000.000 ευρώ.

Στο χορό των δισεκατομμυρίων μπαίνει η αμερικανικών συμφερόντων πλατφόρμα DAZN που σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχει εκφράσει την πρόθεση να αγοράσει έναντι ενός σοβαρού τιμήματος τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέα διοργάνωσης.

Η Kye Capital, εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα την Αγγλία, αναμένετα να παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του project.

Τα προσδοκόμενα έσοδα

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια, 25%, διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές 30%, αντιστοιχιστεί στα μπόνους βάση του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα, 292 εκατομμύρια, 15%, βάση μεταβλητών ποσών.

Η Super League δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη μοιρασιά, αλλά το ποσό σχεδόν τριπλασιάζεται εν συγκρίσει με αυτό που «βάζει» σήμερα το Champions League «στο τραπέζι».

Πώς όμως μπορεί να είναι δυνατή αυτή η αύξηση; Όπως επιβεβαιώνεται από τη Super League, θα διαχειρίζονται άμεσα τα εμπορικά και οπτικοακουστικά δικαιώματα, ενώ επιπλέον γίνεται λόγος για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ, αντί των 4,1 δισ. ευρώ που διέθεσε η UEFA το 2020 και διανέμεται μέσω των Ομοσπονδιών.

Το φορμάτ της διοργάνωσης

  • Είκοσι ομάδες, με 15 ιδρυτικές και πέντε που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν.
  • Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι, που παραμένει στην καρδιά του διασυλλογικού ποδοσφαίρου.
  • Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα. Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μαϊου.

Τουλάχιστον δύο γαλλικές ομάδες στην ευρωπαϊκή Super League

Με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο γαλλικών ομάδων, θα διεξάγεται η ευρωπαϊκή Super League. Αυτό προκύπτει από την σχετική αποκάλυψη, που έκανε η γαλλική εφημερίδα “L’ Equipe”, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την σύσταση της νέας διοργάνωσης.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, γίνεται αναφορά σε πηγή προσκείμενη στα ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής Super League, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η διαδικασία μέσω της οποίας θα προκύπτουν αυτές οι δύο ομάδες.

«Θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο γαλλικοί σύλλογοι κάθε χρόνο σε αυτήν την διοργάνωση», διαβεβαίωσε αυτή η πηγή, τονίζοντας ότι μία από τις υποθέσεις, είναι για παράδειγμα, ότι ο νικητής της Ligue 1, θα μπορεί να εξασφαλίζει την συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή Super League.

Αντιδράσεις

Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η UEFA έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις ομάδες που εξετάζουν να δημιουργήσουν την κλειστή λίγκα.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσεφέριν, ξεκαθάρισε πως όσοι ποδοσφαιριστές λάβουν μέρος στην νέα διοργάνωση δεν θα έχουν δικαίωμα να παίξουν στο Euro και το Μουντιάλ με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους.

«Δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Μουντιάλ και το Euro με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους» ανέφερε ο Τσεφέριν και πρόσθεσε: «Είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την ανοησία. Η UEFA και ο ποδοσφαιρικός κόσμος εναντιωνόμαστε σε μια κίνηση ντροπιαστική με απώτερο σκοπό το συμφέρον των ομάδων που διακατέχονται από απληστία και τίποτα άλλο».

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της UEFA, η FIFA δεν απείλησε με τιμωρίες και αποβολές από κάθε διοργάνωσή της, αλλά κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε «εποικοδομητικό διάλογο» απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο «κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας».

Γιατί οι αντιδράσεις;  Οι 12 σύλλογοι κατηγορούνται ότι θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, διευρύνοντας την – ήδη μεγάλη – οικονομική ψαλίδα μεταξύ των μεγάλων ομάδων και των μικρότερων.

Πολιτικές παρεμβάσεις

Tο βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησαν το σχέδιο των «12» κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης.

Ο Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει «όλα τα βήματα» που έλαβαν τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου για να «σκοτώσουν» το νέο πρωτάθλημα, ενώ ο Τζόνσον είπε ότι τα σχέδια ήταν «πολύ επιζήμια» για το ποδόσφαιρο.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει μια σειρά επιλογών για να σταματήσει τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League και δεν αποκλείει τίποτα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Εξετάζουμε μια σειρά επιλογών … Θέλουμε να εξετάσουμε απολύτως όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, σε συνεργασία με τις ποδοσφαιρικές αρχές, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα προχωρήσει με τον τρόπο που προτείνεται αυτή τη στιγμή» δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόθεσε:

«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε τίποτα σε αυτό το στάδιο».

Επίσης, ο υπουργός Αθλητισμού της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Ροντρίγες Ουρίμπεες, δήλωσε ότι οι αλλαγές στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου πρέπει να γίνουν κατόπιν συμφωνίας, μετά την ανακοίνωση από 12 κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, οι οποίοι συγκλόνισαν τον κόσμο του ποδοσφαίρου, με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League.

Όπως είπε, θα μιλήσει με εκείνους που πρότειναν το νέο πρότζεκτ και με την UEFA, πριν λάβει οποιαδήποτε θέση.

«Οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να σέβονται τις αθλητικές αξίες και να μην βλάπτουν τα υπάρχοντα ισπανικά πρωταθλήματα ή την εθνική ομάδα» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε στο Twitter την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά. «Πρέπει να υπερασπιστούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού βασισμένο στην ποικιλομορφία και την ένταξη. Δεν υπάρχει περιθώριο να διατηρηθεί για τους λίγους πλούσιους και ισχυρούς συλλόγους που θέλουν σοβαρούς δεσμούς με ό,τι υποστηρίζουν οι ενώσεις: εθνικά πρωταθλήματα, προώθηση και υποβιβασμό και υποστήριξη ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε βάθος» υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς. «Η ποικιλομορφία, η ένταξη και η πολυμορφία είναι βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού αθλητισμού και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας», επισήμανε.

Και το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε λέγοντας «Η προστασία των συμφερόντων των λίγων» κορυφαίων συλλόγων αντιβαίνει στις αξίες του συνόλου.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Πολλά εξαρτώνται από το αν θα προστεθούν και άλλοι σύλλογοι στην αρχική κίνηση των «12». Προς το παρόν, οι γαλλικές και γερμανικές ομάδες (που εξελίσσονται σε βαρόμετρο των εξελίξεων) τηρούν σιγήν ιχθύος.

Από την πλευρά της, και η Παγκόμια Ομοσπονδία (FIFA) είχε διαμηνύσει προγενέστερα ότι δεν θα αναγνωρίσει μια «αποσχιστική» ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στάση που τήρησε, μιας και μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των «12», τόνισε ότι «δεν εγκρίνει» την κίνησή τους, καλώντας όλες τις πλευρές «να εναρμονιστούν σε έναν ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό του παιχνιδιού».

Παρόλα αυτά, οι «12» επεξεργάζονται ήδη τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μπλοκάρουν πιθανές κυρώσεις που ενδεχομένως τους επιβληθούν, κίνηση που ίσως αποτελεί και δείγμα της πρόθεσής τους να μην κάνουν πίσω.

Οι 12 αυτοί σύλλογοι, μάλιστα, περνούν στην αντεπίθεση, απειλώντας με δικαστική προσφυγή τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δις ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι’ αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής