Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβορριάς

Πέθα­νε σε ηλι­κία 81 ετών ο ακα­δη­μαϊ­κός Άγγε­λος Δελη­βορ­ριάς, κλα­σι­κός αρχαιο­λό­γος, καθη­γη­τής Ιστο­ρί­ας της Τέχνης στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών και επί 41 χρό­νια διευ­θυ­ντής του Μου­σεί­ου Μπενάκη.

Ο Άγγε­λος Δελη­βορ­ριάς είχε γεν­νη­θεί το 1937. Σπού­δα­σε αρχαιο­λο­γία-ιστο­ρία στο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης και στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών και έκα­νε μετα­πτυ­χια­κές σπου­δές στο Freiburg. Το 1965 διο­ρί­στη­κε, έπει­τα από δια­γω­νι­σμό, στην Αρχαιο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία, από την οποία παραι­τή­θη­κε το 1969. Από το 1969 έως το 1972 συνέ­χι­σε τις σπου­δές αρχαιο­λο­γί­ας στο Tübingen με υπο­τρο­φία Alexander von Humboldt, το 1972 έλα­βε το δίπλω­μα του διδά­κτο­ρος με βαθ­μό Magna cum laude και το διά­στη­μα 1972–1973 έκα­νε μετα­δι­δα­κτο­ρι­κές σπου­δές στο Παρί­σι, τη Σορ­βό­νη και την École Pratique des Hautes Études.

Ως μέλος της Αρχαιο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας υπη­ρέ­τη­σε στην Κεντρι­κή Υπη­ρε­σία, στο Εθνι­κό Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο, στην Εφο­ρεία Αρχαιο­τή­των Αττι­κής, στην Πάτρα και τη Σπάρ­τη. Το 1973 έγι­νε διευ­θυ­ντής του Μου­σεί­ου Μπε­νά­κη, από το οποίο απο­χώ­ρη­σε το 2014. Το 1992 εξε­λέ­γη καθη­γη­τής Ιστο­ρί­ας της Τέχνης στο Τμή­μα Θεα­τρι­κών Σπου­δών του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών και από το 1998 έως το 2003 διε­τέ­λε­σε διευ­θυ­ντής προ­γράμ­μα­τος μετα­πτυ­χια­κών σπου­δών στο ίδιο Τμή­μα. Το 2005 απο­χώ­ρη­σε από το Πανε­πι­στή­μιο ως ομότιμος.

Το μου­σειο­λο­γι­κό έργο του Άγγε­λου Δελη­βορ­ριά δεν περιο­ρί­ζε­ται στο Μου­σείο Μπε­νά­κη, το οποίο έχει οργα­νώ­σει ή έχει συμ­με­τά­σχει, από το 1974 έως το 2014, σε 130 εκθέ­σεις στην Ελλά­δα και σε 39 εκθέ­σεις σε μεγά­λες πόλεις του εξω­τε­ρι­κού, που απο­τέ­λε­σαν καλ­λι­τε­χνι­κά γεγονότα.

Τέλος, δημιούρ­γη­μά του είναι το Μου­σείο Ισλα­μι­κής Τέχνης, όπως και το Μου­σείο Νίκου Χατζη­κυ­ριά­κου Γκίκα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο