Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από το «Προστάτες των λαών Αμερικάνοι» στο «God bless America» και η ξεφτίλα δεν έχει πάτο

Σχο­λιά­ζει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

«Μοι­ρα­ζό­μα­στε κοι­νές αξί­ες. Μην ξεχνά­τε ότι η αξία της ελευ­θε­ρί­ας και της δημο­κρα­τί­ας γεν­νή­θη­κε στην Ελλά­δα και είναι μια βασι­κή αξία που δια­τρέ­χει την αμε­ρι­κα­νι­κή κουλ­τού­ρα, την αμε­ρι­κα­νι­κή παρά­δο­ση. Αυτών των αξιών συνε­χι­στής είναι ο σημε­ρι­νός πρό­ε­δρος των ΗΠΑ και προ­βλέ­πω ότι η συνερ­γα­σία μας θα είναι πολύ ουσιαστική».

Σα να μην άκου­σε ποτέ ο κ. Τσί­πρας τις φωνές των δυστυ­χι­σμέ­νων, σαν να μην είδε δάκρυα ικε­σί­ας, χέρια υψω­μέ­να, σα να μην άκου­σε φωνές της οργής, της κατά­ρας και του τρό­μου. Της αγα­νά­χτη­σης και της οργής λαών μηδέ του δικού μας εξαι­ρου­μέ­νου, για το ρόλο των ΗΠΑ και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις ανά τον κόσμο τον τελευ­ταίο αιώ­να και την εκμε­τάλ­λευ­ση χωρών και λαών.

Για να υλο­ποι­η­θεί η «ευκαι­ρία» δεν αρκού­σε να ξεπλύ­νει μόνο το άγαλ­μα της ελευ­θε­ρί­ας από το αίμα των λαών. Έπρε­πε να απο­κα­τα­στή­σει ακό­μη και αυτόν τον Τραμπ, τον εκπρό­σω­πο του κακού («ελπί­ζω να μη μας βρει αυτό το κακό», Αλ. Τσί­πρας): «η προ­σέγ­γι­σή του στα πράγ­μα­τα και ο τρό­πος με τον οποίο αντι­με­τω­πί­ζει την πολι­τι­κή μπο­ρεί να μοιά­ζει δια­βο­λι­κός, αλλά γίνε­ται για καλό»!

Εμείς του αφιε­ρώ­νου­με το ποί­η­μα του Καρυω­τά­κη «Στο Άγαλ­μα της Eλευ­θε­ρί­ας που φωτί­ζει τον κόσμο» μια προ­φη­τεία για το ρόλο του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού ανά τον κόσμο και το είδος της ελευ­θε­ρί­ας που προσφέρει.

 

___________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο