Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα δεν ανέχεται παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από κανέναν

Ο Κουβανός ηγέτης Bruno Rodríguez Parrilla απέρριψε κατηγορηματικά την επιθετικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας, που «εντατικοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια με τον οικονομικό πόλεμο (εμπάργκο κλπ) και τώρα στρέφεται σε απαράδεκτες και επικίνδυνες προσπάθειες για την προώθηση κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας»

Θυμίζουμε πως στις 2 Δεκέμβρη 1956,  σαν σήμερα, ένα πλοιάριο με το όνομα Granma -Γκράνμα, αποβίβασε 82 νέους μαχητές-επαναστάτες με επικεφαλής τον Fidel Castro, τον Ché (Guevara), Raúl Castro, Camilo Cienfuegos, Juan Almeida Bosque, Ramiro Valdés κά στην playa Las Coloradas (ακτή Ολοράδα). Έτσι ξεκίνησε η δοξασμένη και δύσκολη πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού… «1η χρονιά από την επανάσταση», «2η χρονιά από την επανάσταση» … και κάπως έτσι μέσα από ατραπούς και πισωγυρίσματα και νίκες και ερωτηματικά σε κρίσιμα σταυροδρόμια έφτασαν αισίως στο 60ο έτος της Επανάστασης.

60+ χρόνια μετά το Νησί της Επανάστασης συνεχίζει να δίνει μάχες, χωρίς ποτέ να ξεχνά το διεθνιστικό του καθήκον.

¡Patria o muerte, socialismo o muerte, venceremos!
Πατρίδα ή θάνατος! – σοσιαλισμός ή θάνατος! Θα νικήσουμε

Bruno Rodríguez Parrilla

«Καταγγέλλω ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει –μεταξύ άλλων, στη χρηματοδότηση και καθοδήγηση Κουβανών και όχι μόνο, για τη διάπραξη παράνομων πολιτικών πράξεων κατά της δημόσιας τάξης. Ομάδες και άτομα που κατοικούν στην επικράτεια αυτής της χώρας, ορισμένα με δεσμούς σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, προωθούν ανοιχτά πράξεις σαμποτάζ, βίας και παραβατικότητας του νόμου στην Κούβα», δήλωσε ο ΥπΕξ του νησιού της επανάστασης, κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνάντησης (διαδικτυακής) των Υπουργών Εξωτερικών της Ηβηρικο-αμερικάνικης Σύσκεψης.

Ομοίως, καταδίκασε την προσωπική παρέμβαση εναντίον της Κούβας του Timothy Zúñiga-Brown (Φόρεϊν Όφις), στην προώθηση μιας φερόμενης απεργίας πείνας, κατά παράβαση των κανονισμών κσι πρωτοκόλλων υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19 με εντολή να μεταφερθεί το παραπάνω στους συμμετέχοντες σ΄αυτή την πρόκληση.

«Αποτελεί κατάφωρη και απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας, την οποία η κουβανική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί ούτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε από οποιονδήποτε άλλον», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας μίλησε για τη σημασία της προώθησης της καινοτομίας και της σύνδεσης μεταξύ ακαδημαϊκών, επιστημών και υπευθύνων λήψης αποφάσεων. καθώς και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και μεταφοράς τεχνολογίας από ανεπτυγμένες χώρες, «για να προχωρήσουμε προς την αειφόρο ανάπτυξη».Granma

Ο Rodríguez Parrilla παρατήρησε ότι η απόφαση της Κούβας να οικοδομήσει ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό, ευημερούν και βιώσιμο έθνος απαιτεί καινοτομία και επιστημονική έρευνα, και ως εκ τούτου την ηγετική της θέση στο Plan Nacional de Desarrollo (Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο) έως το 2030.

Επανέλαβε την αλληλεγγύη του νησιού προς τη Βενεζουέλα (Βολιβιανή Δημοκρατία) και τον νόμιμο πρόεδρό της, Nicolás Maduro.

Ο υπουργός σχολίασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική διαχείριση, η επιστημονική έρευνα, τα κουβανέζικα βιοφαρμακευτικά προϊόντα και το χωρίς αποκλεισμούς, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας αποτέλεσαν τη βάση για την ανάκαμψη του 87% των ατόμων που είχαν μολυνθεί με Covid-19.

«Έχουμε δύο δικά μας υποψήφια εμβόλια στη φάση της κλινικής δοκιμής και οι επιστήμονες μας εργάζονται σε άλλα δύο», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στις διεθνιστικές ενέργειες του νησιού για την καταπολέμηση της πανδημίας σε 39 κράτη και περιοχές, με 53 ιατρικές ταξιαρχίες που εντάχθηκαν σε εκείνες που είχαν προηγουμένως παράσχει υπηρεσίες σε 59 χώρες.

Πηγή: Granma