Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παράξενο το φετινό φθινόπωρο, με περισσότερες βροχές στην Κρήτη

Ιδιο­μορ­φία παρου­σιά­ζουν οι βρο­χο­πτώ­σεις του φετι­νού φθι­νο­πώ­ρου, καθώς ήταν περισ­σό­τε­ρες στη νότια Ελλά­δα και ιδί­ως στην Κρή­τη από ό,τι στην παρα­δο­σια­κή «πρω­τα­θλή­τρια» των βρο­χών δυτι­κή Ελλά­δα, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Το πυκνό δίκτυο των αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/Meteo.gr, που έχει δημιουρ­γη­θεί τα τελευ­ταία 14 έτη στη χώρα μας, επι­τρέ­πει τη μελέ­τη βασι­κών μετε­ω­ρο­λο­γι­κών παρα­μέ­τρων σε βάθος δεκα­ε­τί­ας, η οποία μπο­ρεί να απο­τυ­πώ­σει μια κλι­μα­τι­κή τάση και στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση να εντο­πί­σει σημα­ντι­κές αποκλίσεις.

Τέτοιες απο­κλί­σεις παρου­σί­α­σαν οι τιμές των βρο­χο­πτώ­σε­ων κατά τη διάρ­κεια των φθι­νο­πω­ρι­νών μηνών του 2020 (Σεπτέμ­βριος, Οκτώ­βριος και Νοέμ­βριος), σε σχέ­ση με τις αντί­στοι­χες τιμές των τελευ­ταί­ων δέκα ετών. Οι απο­κλί­σεις των βρο­χο­πτώ­σε­ων ήσαν αξιο­ση­μεί­ω­τες τόσο όσον αφο­ρά στα ύψη, όσο και στη χωρι­κή κατα­νο­μή τους.

Επι­λέ­χθη­καν αντι­προ­σω­πευ­τι­κά δέκα μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί: πέντε σταθ­μοί του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου από τη Δυτι­κή Ελλά­δα (Δερ­βί­ζια­να Ιωαν­νί­νων, Παρα­μυ­θιά Θεσπρω­τί­ας, Αμα­λιά­δα, Ιωάν­νι­να, Κέρ­κυ­ρα) και πέντε σταθ­μοί από την Κρή­τη (Ηρά­κλειο, Τζερ­μιά­δο Λασι­θί­ου, Ανώ­γεια Ρεθύ­μνου, Βρύσ­σες Χανί­ων, Σπή­λι Ρεθύμνου).

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι ο μετε­ω­ρο­λο­γι­κός σταθ­μός στο Ηρά­κλειο Κρή­της φέτος το φθι­νό­πω­ρο κατέ­γρα­ψε συνο­λι­κά 447 χιλιο­στά, παρου­σιά­ζο­ντας μια αυξη­τι­κή ποσο­στιαία μετα­βο­λή 257% σε σχέ­ση με το μέσο όρο των φθι­νο­πώ­ρων 2010–2019. Αντί­θε­τα, τα χαμη­λά ύψη βρο­χής του φετι­νού φθι­νο­πώ­ρου στη Δυτι­κή Ελλά­δα απο­τυ­πώ­νο­νται στο μετε­ω­ρο­λο­γι­κό σταθ­μό στα Δερ­βί­ζια­να Ιωαν­νί­νων που κατέ­γρα­ψε 288 χιλιο­στά, παρου­σιά­ζο­ντας μια μεί­ω­ση 62%.

Από την άλλη, ενώ τα τελευ­ταία δέκα έτη στην Παρα­μυ­θιά Θεσπρω­τί­ας κατα­γρά­φο­νται μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χής (με εξαί­ρε­ση το 2011), το φθι­νό­πω­ρο του 2020 η εικό­να έχει αντι­στρα­φεί, με το Τζερ­μιά­δο Λασι­θί­ου να κατα­γρά­φει σχε­δόν τρεις φορές περισ­σό­τε­ρη βρο­χή από το μέσο όρο γι’ αυτή την εποχή.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο