Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου

1520 Ο πορ­το­γά­λος θαλασ­σο­πό­ρος Φερ­δι­νάν­δος Μαγ­γε­λά­νος ανα­κα­λύ­πτει το Στε­νό των 1000 Παρ­θέ­νων και κατα­φέρ­νει να περά­σει από τον πορ­θμό μετα­ξύ της Νότιας Αμε­ρι­κής και του νησιού της Γης του Πυρός. Με το “Στε­νό του Μαγ­γε­λά­νου” γίνε­ται πλέ­ον εφι­κτό το πέρα­σμα από το νότιο Ατλα­ντι­κό στο νότιο Ειρηνικό.

1774 Πόλε­μος της Αμε­ρι­κα­νι­κής Ανε­ξαρ­τη­σί­ας: Στο Τόντον της Μασα­χου­σέ­της υψώ­νε­ται για πρώ­τη φορά σημαία με τη λέξη Ελευθερία.

1790 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ρομα­ντι­κός ποι­η­τής Αλφόν­σος Λαμαρτίνος

1805 Ναυ­μα­χία του Τρα­φάλ­γκαρ: Το Βρε­τα­νι­κό Βασι­λι­κό Ναυ­τι­κό υπό τις δια­τα­γές του ναύ­αρ­χου Ορά­τιου Νέλ­σον κατα­τρο­πώ­νει τον γαλ­λοι­σπα­νι­κό στό­λο στις ισπα­νι­κές ακτές. Ο Νέλ­σον, όμως, τραυ­μα­τί­ζε­ται και πεθαί­νει σε ηλι­κία 47 ετών.

1825 Δημο­σιεύ­ε­ται για πρώ­τη φορά στη “Γενι­κή Εφη­με­ρί­δα της Ελλά­δος” το ποί­η­μα του Διο­νυ­σί­ου Σολο­μού “Ύμνος εις την Ελευ­θε­ρία”, που μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση θα γίνει ο Εθνι­κός Ύμνος της χώρας. Το 1823, ο ποι­η­τής σε ηλι­κία 25 ετών, έγρα­ψε στο λόφο του Στρά­νη, μέσα σ’ έναν μήνα, όπως λέγε­ται, το πρώ­το πολύ­στι­χο (158 τετρά­στι­χες στρο­φές) ποί­η­μα στα ελλη­νι­κά με τον τίτλο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν».

1833 Γεν­νή­θη­κε ο σου­η­δός επι­χει­ρη­μα­τί­ας και φιλάν­θρω­πος, Άλφρεντ Μπέρν­χαρντ Νόμπελ, που αθλο­θέ­τη­σε τα ομώ­νυ­μα βραβεία

1858 Εγκαι­νιά­ζε­ται στο Παρί­σι το περί­φη­μο καμπα­ρέ “Καν-Καν”.

1879 Δοκι­μά­ζε­ται με επι­τυ­χία από τον Τόμας Έντι­σον ο πρώ­τος ηλε­κτρι­κός λαμ­πτή­ρας πυρά­κτω­σης (διήρ­κε­σε 13½ ώρες προ­τού σβήσει).

1895 Καταρ­ρέ­ει η Δημο­κρα­τία της Φορ­μό­ζας, καθώς εισβάλ­λουν οι δυνά­μεις της Ιαπωνίας.

1907 Γεν­νή­θη­κε ο ζωγρά­φος και ποι­η­τής, Νίκος Εγγο­νό­που­λος, ο κυριό­τε­ρος εκφρα­στής του σου­ρε­α­λι­σμού στη χώρα μας,

Σαν σήμε­ρα 31 Οκτω­βρί­ου 1985 πέθα­νε ο Νίκος Εγγονόπουλος

1912 Ο ελλη­νι­κός στρα­τός Ηπεί­ρου απε­λευ­θε­ρώ­νει την Πρέ­βε­ζα και αφο­πλί­ζει την τουρ­κι­κή φρου­ρά δυνά­με­ως 810 ανδρών.

1917 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός τρο­μπε­τί­στας της τζαζ, Ντί­ζι Γκι­λέ­σπι, από τους δημιουρ­γούς του επα­να­στα­τι­κού μου­σι­κού ρυθ­μού της δεκα­ε­τί­ας του ’50 “be-bοp”

1918 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται το πρώ­το εργα­τι­κό συνέ­δριο στην Ελλά­δα, στο φουα­γιέ του “Βασι­λι­κού Θεά­τρου” στην Αθή­να, που θα οδη­γή­σει στην ίδρυ­ση της ΓΣΕΕ.

1922 Συγκρο­τεί­ται το έκτα­κτο στρα­το­δι­κείο, που θα δικά­σει τους υπαί­τιους της Μικρα­σια­τι­κής Κατα­στρο­φής, στην περί­φη­μη “Δίκη των Εξ”. Η σύν­θε­ση του απο­τε­λεί­ται από τους Αλ. Οθω­ναίο, ως πρό­ε­δρο και Βούλ­γα­ρη, Πεπο­νή, Ζου­ρί­δη, Γεωρ­γιά­δη και Γρη­γο­ριά­δη ως μέλη.

1929 Σκάν­δα­λο με το ψωμί ξεσπά στην Ελλά­δα, όταν γίνε­ται γνω­στό ότι οι αλευ­ρο­βιο­μη­χα­νί­ες εισά­γουν σιτά­ρι κατώ­τε­ρης ποιό­τη­τας και το που­λούν πανά­κρι­βα ως εκλε­κτής ποιότητας.

1931 Οκτω­βρια­νή Εξέ­γερ­ση στην Κύπρο: Ο Ελλη­νι­σμός της Κύπρου εξε­γεί­ρε­ται ενα­ντί­ον της αγγλι­κής αποι­κιο­κρα­τί­ας, ζητώ­ντας την ένω­ση με την Ελλά­δα. Στη Λευ­κω­σία, το πλή­θος κρα­τώ­ντας ξύλα και πέτρες κατευ­θύ­νε­ται προς το Κυβερ­νείο και το πυρ­πο­λεί. Σε πόλεις και χωριά άοπλος ο λαός συγκρού­ε­ται με την Αστυ­νο­μία. Ο απο­λο­γι­σμός είναι 15 Κύπριοι νεκροί και 60 τραυματίες.

1931 Πέθα­νε ο αυστρια­κός θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, Άρθουρ Σνί­τζ­λερ (Το γαϊ­τα­νά­κι του έρω­τα), το 1969 ο αμε­ρι­κα­νός λογο­τέ­χνης, Τζακ Κέρουακ, εμβλη­μα­τι­κή μορ­φή του κινή­μα­τος των “μπίτ­νικς”

1933 Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες Αμε­ρι­κής ανα­γνω­ρί­ζουν επί­ση­μα τη Σοβιε­τι­κή Ένωση.

1934 Ξεκι­νά η Μεγά­λη Πορεία του Κόκ­κι­νου Στρα­τού της Κίνας, ο οποί­ος κατά­φε­ρε να απο­φύ­γει την περι­κύ­κλω­ση από τις αστι­κές-εθνι­κι­στι­κές δυνά­μεις του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, δια­νύ­ο­ντας 12.500 χλμ. σε 370 μέρες.

1948 Στην Ουά­σιγ­κτον γίνε­ται η πρώ­τη επί­δει­ξη απο­στο­λής τηλε­ο­μοιο­τυ­πί­ας, γνω­στό­τε­ρη ως φαξ

1959 Ανοί­γει τις “πύλες” του το περί­φη­μο Μου­σείο Γκου­γκεν­χάιμ στη Νέα Υόρκη.

1964 Ο αιθί­ο­πας Αμπέ­μπε Μπι­κί­λα γίνε­ται ο πρώ­τος δρο­μέ­ας που κερ­δί­ζει 2ο συνε­χό­με­νο χρυ­σό ολυ­μπια­κό μετάλ­λιο στον Μαρα­θώ­νιο στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Τόκιο με 2:12.11.2 (το πρώ­το ήταν το 1960), όπου αυτή τη φορά τρέ­χει με παπού­τσια, ενώ 5 εβδο­μά­δες πριν είχε υπο­βλη­θεί σε εγχεί­ρη­ση σκωληκοειδίτιδας.

1972 Αερο­πλά­νο της «Ολυ­μπια­κής» που εκτε­λεί το δρο­μο­λό­γιο Κέρ­κυ­ρα — Αθή­να πέφτει στη θάλασ­σα, έξω από το Ελλη­νι­κό. Νεκροί 37 επι­βά­τες του.

1973 Η «νύχτα της μεγά­λης σφα­γής» στην Ουά­σιγ­κτον: Ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον εξα­να­γκά­ζει σε παραί­τη­ση τον εντε­ταλ­μέ­νο εισαγ­γε­λέα της υπό­θε­σης Γουο­τερ­γκέιτ, Αρτσι­μπαλντ Κοξ, τον υπουρ­γό Δικαιο­σύ­νης, Έλιοτ Ρίτσαρ­σον, και τον υφυ­πουρ­γό, Γουί­λιαμ Ρακελ­σχά­ους, εδραιώ­νο­ντας την πεποί­θη­ση της κοι­νής γνώ­μης ότι επι­διώ­κει τη συγκά­λυ­ψη του σκανδάλου.

1979 Η Ομο­σπον­δια­κή Βου­λή εκλέ­γει τον πρώ­ην δήμαρ­χο του Βερο­λί­νου, Βίλι Μπραντ, ως τον πρώ­το σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Καγκε­λά­ριο της Ομο­σπον­δια­κής Δημο­κρα­τί­ας της Γερμανίας.

1980 Επα­νε­ντάσ­σε­ται η Ελλά­δα στο στρα­τιω­τι­κό σκέ­λος του ΝΑΤΟ, μετά την απο­χώ­ρη­ση της το 1974, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νη για την εισβο­λή του Αττί­λα στην Κύπρο.

1981 Ορκί­ζε­ται ενώ­πιον του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας Κων­στα­ντί­νου Καρα­μαν­λή η νέα κυβέρ­νη­ση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1984 Πέθα­νε ο Γάλ­λος σκη­νο­θέ­της, Φραν­σουά Τριφό

1992 Την παραί­τη­σή του από βου­λευ­τής της ΝΔ ανα­κοι­νώ­νει ο πρώ­ην υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Αντώ­νης Σαμα­ράς, μετά τη δια­φω­νία του με την κυβέρ­νη­ση στο θέμα των Σκοπίων.

1993 Στο Μπου­ρού­ντι, στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις ανα­τρέ­πουν και δολο­φο­νούν τον πρό­ε­δρο, Μαλ­τσιόρ Ντα­ντά­γιε, τερ­μα­τί­ζο­ντας το τρί­μη­νο πεί­ρα­μα εκδη­μο­κρα­τι­σμού της χώρας.

1994 Εννέα νεκροί, πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες κατοι­κί­ες και μαγα­ζιά και πρω­το­φα­νείς κατα­στρο­φές σε δρό­μους και αυτο­κί­νη­τα είναι ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός των καταρ­ρα­κτω­δών βρο­χο­πτώ­σε­ων, που πλήτ­τουν περιο­χές της Αθήνας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο