Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου

480 π.Χ. Η Ναυ­μα­χία της Σαλα­μί­νας: (σύμ­φω­να με μια εκδο­χή έγι­νε στις 22 Σεπτεμ­βρί­ου. Αλλες πηγές ανα­φέ­ρουν ότι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 28 ή 29 Σεπτεμ­βρί­ου (21–22 Βοη­δρο­μιώ­νος) του 480 π.Χ.) Ο ελλη­νι­κός στό­λος υπό τον Θεμι­στο­κλή και τον Ευρυ­βιά­δη κατα­ναυ­μα­χεί τον περ­σι­κό στό­λο στα στε­νά της Σαλα­μί­νας. Ο αρχη­γός των Περ­σών, Ξέρ­ξης, παρα­κο­λου­θεί την τρα­γω­δία του ναυ­τι­κού του από το όρος Αιγάλεω.

1791 Γεν­νιέ­ται ο Βρε­τα­νός χημι­κός και φυσι­κός Μάικλ Φαρα­ντέι, του οποί­ου το όνο­μα δόθη­κε στη μονά­δα μέτρη­σης της χωρη­τι­κό­τη­τας πυκνωτή.

1792 Αρχί­ζει να ισχύ­ει το νέο επα­να­στα­τι­κό ημε­ρο­λό­γιο στη Γαλ­λία  (1η Βεντε­μιέρ του 1ου χρό­νου). Η κατάρ­γη­ση της μοναρ­χί­ας ανα­κη­ρύσ­σε­ται το σημείο μηδέν του χρό­νου. Η αρχή του επα­να­στα­τι­κού ημε­ρο­λο­γί­ου είναι πια η 22α Σεπτεμ­βρί­ου 1792, ημέ­ρα της φθι­νο­πω­ρι­νής ιση­με­ρί­ας και τα έτη μετρώ­νται εφε­ξής με λατι­νι­κούς αριθ­μούς ως επα­να­στα­τι­κό έτος I,ΙΙ, κ.λ.π.

Ο χρό­νος χωρι­ζό­ταν σε 12 μήνες. Κάθε μήνας σε τρία δεκα­ή­με­ρα, με εξαί­ρε­ση το τελευ­ταίο τμή­μα του 12ου μήνα, που είχε 12 ή 16 (τα δίσε­κτα χρό­νια) μέρες.

1862 Ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Αβρα­άμ Λίν­κολν, ανα­κοι­νώ­νει ότι από την 1η Γενά­ρη του 1863 θα απε­λευ­θε­ρω­θούν όλοι οι σκλά­βοι στις βόρειες Πολι­τεί­ες (Αμε­ρι­κα­νι­κός Εμφύ­λιος Πόλε­μος, 1861–1865).

Βεβαί­ως, θα χρεια­στούν ακό­μα πολ­λές δεκα­ε­τί­ες ωσό­του οι αφρο­α­με­ρι­κα­νοί στις ΗΠΑ απο­κτή­σουν ίσα δικαιώ­μα­τα με τους λευ­κούς συμπο­λί­τες τους.

1902 Στη Ρωσία, ο τσά­ρος Νικό­λα­ος Β’, με διά­ταγ­μά του, καταρ­γεί την ονο­μα­στι­κή αυτο­νο­μία της Φιν­λαν­δί­ας, στην οποία εγκα­θι­στά ρώσο γενι­κό κυβερνήτη.

1908 Η Βουλ­γα­ρία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία, υπό την κυριαρ­χία της οποί­ας έμει­νε για πέντε αιώνες.

1921 Η Εσθο­νία, η Λετο­νία και η Λιθουα­νία γίνο­νται δεκτές στην Κοι­νω­νία των Εθνών.

1924 Η αστυ­νο­μία της Βαυα­ρί­ας ζητά για δεύ­τε­ρη φορά από τον Υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών την απέ­λα­ση του αρχη­γού του Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κού Μετώ­που Αδόλ­φου Χίτλερ, που έχει κατα­δι­κα­στεί και φυλα­κι­στεί για από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος. Ο υπουρ­γός Φραντς Γκίρτ­νερ απορ­ρί­πτει την αίτηση.

1952 Πέθα­νε ο δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, Τίμος Μωραϊτίνης

1955 Η τηλε­ό­ρα­ση είναι γεγο­νός στη Βρε­τα­νία. Πρώ­το εμπο­ρι­κό κανά­λι στη χώρα γίνε­ται το ITV (Independent Television).

1960 Το Μάλι ανε­ξαρ­τη­το­ποιεί­ται από τη Γαλλία.

1961 Σχη­μα­τί­ζε­ται υπη­ρε­σια­κή κυβέρ­νη­ση στην Ελλά­δα, με πρω­θυ­πουρ­γό τον “αυλι­κό” Στρα­τη­γό, Κων­στα­ντί­νο Δόβα, μετά την παραί­τη­ση 2 μέρες νωρί­τε­ρα του Κων­στα­ντί­νου Καραμανλή.

1965 Τερ­μα­τί­ζε­ται ο πόλε­μος μετα­ξύ Ινδί­ας και Πακι­στάν για το Κασμίρ, με την εκε­χει­ρία που κηρύσ­σει ο ΟΗΕ.

1968 Ιδρύ­ε­ται η Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Ελλά­δας (ΚΝΕ). Κυκλο­φο­ρεί παρα­νό­μως το πρώ­το τεύ­χος του δημο­σιο­γρα­φι­κού οργά­νου της ΚΝΕ, με τον τίτλο “Οδη­γη­τής”.

1971 Η κηδεία του νομπε­λί­στα ποι­η­τή Γιώρ­γου Σεφέ­ρη εξε­λίσ­σε­ται σε δια­δή­λω­ση κατά της χούντας.Στη νεκρώ­σι­μη πομπή προς το πρώ­το νεκρο­τα­φείο μπρο­στά στην Πύλη του Αδρια­νού, το πλή­θος στα­μα­τά την κυκλο­φο­ρία και αρχί­ζει να τρα­γου­δά το (απα­γο­ρευ­μέ­νο) τρα­γού­δι του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη- σε στί­χους Σεφέ­ρη «Στο περι­γιά­λι το κρυφό».

1975 Στις ΗΠΑ, στο Σαν Φραν­σί­σκο της Καλι­φόρ­νιας, η Σάρα Τζέιν Μουρ προ­σπα­θεί να δολο­φο­νή­σει τον αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο, Τζέ­ραλντ Φορντ. Η σφαί­ρα δε θα βρει το στό­χο της και η δρά­στης θα κατα­δι­κα­στεί σε ισό­βια δεσμά.

1976 Στην Ελλά­δα, καθιε­ρώ­νο­νται βιβλιά­ρια υγεί­ας για τα παιδιά.

1980 Έναρ­ξη του οκτα­ε­τούς πολέ­μου Ιράν- Ιράκ. Το Ιράκ εισβάλ­λει στο Ιράν ταυ­τό­χρο­να από ξηράς και αέρος.

1991 Πέθα­νε ο ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας, Γιάν­νης Νεγρεπόντης.

Γιάν­νης Νεγρε­πό­ντης, ο δημιουρ­γός του εμβλη­μα­τι­κού αντι­φα­σι­στι­κού τραγουδιού

1996 Βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στην Ελλά­δα. Το ΠΑΣΟΚ ανα­δει­κνύ­ε­ται πρώ­το κόμ­μα και παρα­μέ­νει στην εξου­σία με 41,4% και 162 έδρες, ένα­ντι 38,1% για τη ΝΔ και 108 έδρες. Ακο­λου­θούν το ΚΚΕ με 5,6%, ο Συνα­σπι­σμός με 5,1% και το ΔΗΚΚΙ με 4,4%. Η Πολι­τι­κή Άνοι­ξη μένει εκτός Βου­λής με 2,9%. Παραι­τεί­ται ο πρό­ε­δρος της ΝΔ, Μιλ­τιά­δης Έβερτ.

2000 Ο Βίκτω­ρας Μήτρου κατα­κτά το αργυ­ρό μετάλ­λιο στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Σίδνεϊ στην κατη­γο­ρία 77 κιλών της άρσης βαρών σηκώ­νο­ντας 165 κιλά στο αρα­σέ, 165 στο ζετέ και 367.5 στο σύνολο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο