Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

18 πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί ζητούν από τον Μπάιντεν να σταματήσει το εμπάργκο και τις επιθέσεις εναντίον του νησιού της Επανάστασης

Με την ευκαιρία της 22ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αβάνα, όπου συζητήθηκε και το θέμα του εμπάργκο –αλλά και γενικότερα έχουμε αναπτύξει πολλές –τις κυριότερες πιστεύουμε πλευρές του ζητήματος.

Παραθέτουμε –χωρίς σχολιασμό και ένα σημερινό δημοσίευμα, με την ευκαιρία και της συζήτησης στον ΟΗΕ στις 3 Νοεμβρίου, όπου με 185 ψήφους υπέρ του ψηφίσματος που παρουσίασε η Κούβα κατά του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά του νησιού της επανάστασης, ο κόσμος συμφώνησε με το λαό της Κούβας καταγγέλλοντας για τριακοστή φορά αυτήν την πολιτική.

Η διεθνής κοινότητα κάνει γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες τη σταθερή αντίθεσή της στην επιθετική και μονομερή πολιτική με την οποία υπονομεύει το δικαίωμα της Κούβας στην ανάπτυξη. Ενώ στα Ηνωμένα Έθνη, για άλλη μια φορά, κάνει γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες τη σθεναρή αντίθεσή της στην επιθετική και μονομερή πολιτική με την οποία υπονομεύει το δικαίωμα της Κούβας στην ανάπτυξη, είδε το φως μια επιστολή προς τον Joe Biden, υπογεγραμμένη από 18 (πρώην) προέδρους της Λατινικής Αμερικής.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, ευχαρίστησε «βαθιά» γι αυτή την πρωτοβουλία, την οποία περιέγραψε στο Twitter ως «μια πράξη φιλίας και ειλικρίνειας που συγκινεί τον κουβανικό λαό.

Στην επιστολή ζητούν την άρση του γενοκτόνου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού –εμπάργκο, κατά του νησιού και εκφράζουν τη βαθιά «ανησυχία τους για την επί ξηρού ακμής που περνά σήμερα ο κουβανικός λαός, ο οποίος υποφέρει από τις τεράστιες δυσκολίες στον εφοδιασμό με φάρμακα, άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας, περιορισμούς που επιβάλλονται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, άφιξη τουριστών και επενδύσεις τρίτων. Όλα τα παραπάνω επιδεινώθηκαν από το πέρασμα του πρόσφατου τυφώνα Ίαν και τις καταστροφικές επιπτώσεις του στο νησί.

Προσθέτοντας ότι, για αυτούς τους λόγους, η Κούβα πρέπει επίσης να διαγραφεί από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη με το «σχέδιο εξομάλυνσης» που συμφώνησε –αλλά δεν εφάρμοσε η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα το 2014, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

Αναφέρει ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια, τα εμβάσματα και οι δωρεές από τις ΗΠΑ έχουν επιζήμιες συνέπειες για τους Κουβανο_αμερικανούς πολίτες που στερούνται το δικαίωμα να επισκέπτονται τους συγγενείς τους.

Επισημαίνεται επίσης τότε που ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αμφισβήτησε τον αναχρονισμό των κυρώσεων κατά της Κούβας και ζητούσε πορεία προς ένα «ξεπάγωμα», με πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, που όμως δεν το έκανε.

«Εσείς, κύριε Πρόεδρε (σσ. Μπάιντεν), ήσασταν μέρος τότε (σσ. επί Ομπάμα, ως αντιπρόεδρος) αυτού του διαλόγου που άνοιξε ένα καλό κεφάλαιο στις σχέσεις εδώ στη Λατινική Αμερική. Ως εκ τούτου, γνωρίζετε τη λεπτή κατάσταση όσο λίγοι άλλοι και έχετε την πολιτική εξουσία για να προωθετε την άρση του εμπάργκο», πρόσθεσαν.

Η επιστολή υπογράφεται από –ακολουθούν τα ονόματα

…στο μικροσκόπιο

Η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ (Dilma Rousseff σσ. σοσιαλδημοκράτισσα -Βραζιλία στενή συνεργάτης –τότε και τώρα του Λούλα),

Χοσέ Πέπε Μουχίκα (σσ. José Pepe Mujica –Ουρουγουάη, γνωστός ως El Pepe αγρότης, γνωστός για τον ταπεινό τρόπο ζωής του, στο παρελθόν του ως αντάρτης των Τουπαμάρος φυλακισμένος για 12 χρόνια κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας τις 10ετίες 1970 και 1980, μετέπειτα μέλος του «αριστερού» ετερόκλητου συνασπισμού Frente Amplio = Διευρυμένο Μέτωπο)

Ερνέστο Σάμπερ (σσ. Ernesto Samper Pizano Κολομβιανό «μπουμπούκι», μέλος μεγαλοαστικής \ αριστοκρατικής οικογένειας πρόεδρος 1994-1998, εκπροσωπώντας το Partido Liberal Colombiano -Φιλελεύθερο Κόμμα και -2014\2017 την UNASUR βλ. και Ριζοσπάστης)

Χουάν Μανουέλ Σάντος (σσ. Κολομβία Juan Manuel Santos, δημοσιογράφος, οικονομολόγος, πρόεδρος 2010-2018, από τους ιδρυτές και ιστορικό στέλεχος -στην συντηρητική φράξια, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (Partido Social de Unidad Nacional), Άλβαρο Ουρίμπε ή Partido de «la U»)

Έβο Μοράλες (σσ. Βολιβία –γνωστός σοσιαλδημοκράτης),

Μαρτίν Τορίγιος (σς. Martín Erasto Torrijos Espino -Παναμάς γιος του στρατηγού Omar Torrijos Herrera, με πτυχία στις ΗΠΑ … γενικός διευθυντής, 1988-1992 στην McDonald’s Corporation του Σικάγουοικονομικός σύμβουλος διεθνών οίκων σε θέματα επικοινωνίας, κατασκευών, αγρο-εξαγωγών και στη ναυτιλιακή βιομηχανία. μέλος της Λέσχης της Μαδρίτης κλπ. κλπ. επικεφαλής της συμμαχίας Patria Nueva – μια ένωση σοσιαλδημοκρατικών, σοσιαλ(;;)χριστιανών και φιλελεύθερων κομμάτων),

Ραφαέλ Κορέα (Εκουαδόρ σσ. Rafael Vicente Correa Delgado, πρόεδρος της χώρας Ισημερινό από το 2007 ως το 2017 επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Alianza PAIS -Patria Altiva i Soberana, τεχνοκράτης με μάστερ στα Οικονομικά από  πανεπιστήμιο , στο Βέλγιο και 2ο στο Ιλινόις των ΗΠΑ και μετά διδακτορικό),

Vinicio Cerezo (Γουατεμάλα σσ. πρόεδρος επικεφαλής του ιστορικού χριστανοδημοκρατικού DCG – Democracia Cristiana Guatemalteca, μέλους της Χριστιανοδημοκρατικής Διεθνούς –αυτοδιαλύθηκε το 2008, μέχρι σήμερα, το μακροβιότερο πολιτικό κόμμα στην ιστορία της χώρας)

Leonel Fernández (σσ. Leonel Antonio Fernández Reyna, από τη Δομινικανή Δημοκρατία πρόεδρος 1996-2000 και 2004—2012, με το «κεντροαριστερό» Partido de la Liberación Dominicana. Από τον Ιανουάριο του 2016 είναι πρόεδρος του Ιδρύματος EU-LAC, ΕΕ – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής),

Keith Mitchell (Γρενάδα σσ. ο μακροβιότερος στην ιστορία της -για περισσότερα από 22 χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι αρχηγός του συντηρητικού νεοφιλελεύθερο «οικονομικό» Νέο Εθνικό Κόμμα Nuevo Partido Nacional NNP),

Kenny Davis Anthony (σσ. Saint Lucia, επικεφαλής του Partido Laborista – Εργατικό Κόμμα καθαρής σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας. Ενημερώνουμε όσους δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της Αγίας, πως πρόκειται για μικρή –τυπικά ανεξάρτητη χώρα που βρίσκεται βόρεια της Βενεζουέλας και νότια της Μαρτινίκας, στην  Καραϊβικής με επιφάνεια  616km² -προς σύγκριση η Ρόδος είναι 1.400).

David Granger (στρατιωτικός της Γουιάνα εκπαιδευμένος σε Νιγηρία, Βραζιλία Αγγλία κλπ. πρόεδρος το 2015.),

Moses Nagamootoo (Γουιάνα, πρωθυπουργός στην ίδια περίοδο με τον David Granger),

Donald Rabindranauth Ramotar (Ντόναλντ Ράμοταρ επίσης από τη Γουιάνα και υπηρέτησε ως πρόεδρος 2011-2015, ΓΓ του σοσιαλδημοκρατικού αριστερού λαϊκίστικου Λαϊκού Προοδευτικού Κόμματος με ολίγη κοινωνική δικαιοσύνη, Μαρξισμό-Λενινισμό –αλλά χωρίς παρεμβατισμούς, με πλουραλισμό και αριστερές εθνικιστικές ρίζες, +

Percival James Patterson (ένας ακόμη από Τζαμάικα, πρωθυπουργός 1992-2006, ο πρώτος Αφρο-απόγονος που κατείχε αυτή τη θέση στην ιστορία της Τζαμάικα. Ακολούθησε αριστερή πολιτική, επικρίνοντας τις ενέργειες του Τζορτζ Μπους στην Αϊτή …απέλαση του προέδρου της χώρας Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ \ βλ. Κρίση Αϊτή 2004. Ο Πάτερσον κατάφερε να κάνει την Τζαμάικα την πρώτη χώρα της Καραϊβικής που υπέγραψε ενεργειακή συμφωνία Petrocaribe που προώθησε Ούγκο Τσάβες. Ανήκει στο Partido Nacional del Pueblo Λαϊκό Εθνικό Κόμμα (PNP) που αυτοχαρακτηρίζεται ως σοσιαλδημοκρατικό και σοσιαλφιλελεύθερο. Ανενεργός πολιτικά από το 2006

Said Musa (σσ. Σαΐντ Μιούσα δικηγόρος από την Μπελίζ πρώην Βρετανική Ονδούρα – πρωθυπουργός 1998-2008, με το Ενωμένο Κόμμα του Λαού. Η οικογένειά του είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Σπούδασε Νομική στο Μάντσεστερ, το 1967 άσκησε το επάγγελμα και εντάχθηκε στο Parti uni du peuple στο σοσιαλδημοτικό \ χριστιανοδημοκρατικό με εθνικιστικές ανταύγιες Κόμμα Λαϊκής Ένωσης – περνώντας από πολλά αξιώματα …Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Παιδείας κλπ από το 1989 έως το 1993, ενώ συμμετείχε στη συγγραφή του πρώτου Συντάγματος της χώρας. Το 1996 έγινε αρχηγός του PUP και κέρδισε τις εκλογές

Winston Baldwin Spencer (Αντίγκουα & Μπαρμπούντα πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας από το 2004 ως το 2014. Έκανε ανώτερες σπουδές σε Αγγλία, Νορβηγία και Καναδά και πολύ νέος εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα. Το 1992 διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην ίδρυση του Ενωμένου Προοδευτικού Κόμματος, ενώ νωρίτερα ήταν ηγέτης του Ενωμένου Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος και σύντομα έγινε αρχηγός του νεοσυσταθέντος UPP. Ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης, οργάνωσε διαδηλώσεις και έκανε ο ίδιος απεργία πείνας για να υποστηρίξει την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, έπειτα από τη διεξαγωγή των αμφιλεγόμενων εκλογών του 1999. Το 2014, απώλεσε την εξουσία, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο ίδιος ενώ στις πρόωρες εκλογές του 2018 το κόμμα του κέρδισε μόλις μία έδρα και ο ίδιος δεν εξελέγη ούτε βουλευτής) τέλος…

Dean Barrow (επικεφαλής του κεντροδεξιού \ συντηρητικού Partido Democrático Unido -Ενωμένο Δημοκρατικού Κόμματος στο Μπελίζ αυτή τη στιγμή στην αντιπολίτευση. Με δοσμένο τον δικομματισμό που επικρατεί στη χώρα, είναι ένα από τα κυρίαρχα μαζί με το Partido Popular Unido -Ενωμένο Λαϊκό Κόμμα. Έχει κερδίσει τις εκλογές του 2008, 2012 και 2015.

Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση