• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Απ’ το Γιάννη Ακίνδυνο στο Γιάννη Επικίνδυνο!

Σχολιάζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Ο Βασίλης Βασιλικός φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Γιάννη Ακίνδυνου στις επιφυλλίδες του –στα «ΝΕΑ»- αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. (Τα κείμενα υπάρχουν στις εκδόσεις Γ. Λαδιά «Σαρξ και Μαρξ. Οδοιπορικά. Μονόλογοι. Γιάννης Ακίνδυνος. Το σοκ της φύσης. Ο Παναγούλης ζει» (1977).

Και ήρθε η κοπή της πίτας της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ιωνίας στις 23.1.2017 για να γίνει γνωστός και ο Γιάννης Επικίνδυνος! Δηλαδή, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας -ο οποίος στην προηγούμενες συγκυβερνήσεις  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο Γιάννης Μπαλάφας, με σπουδές στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου , ήταν  στη «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη» το 1966.  Στα χρόνια της Δικτατορίας (1967-1974) είχε αντιστασιακή δράση στην οργάνωση «Ρήγας Φεραίος». Συνελήφθη, δικάστηκε (1971) και εκτοπίσθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας και στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Από το 1974 ήταν στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Από το 1991, στο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και στη συνέχεια, στο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς).

Μετά το κομμάτι της πίτας  που έκοψε στη Νέα Ιωνία ο Γιάννης Μπαλάφας έκανε –όπως γράφτηκε στο www.ionianet.gr – μια σύντομη παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων, λέγοντας: «Με ρωτάνε πολλές φορές (ρωτάτε κι εσείς): “Πώς πάμε και πού;”. Κι επειδή εδώ δεν είναι μόνο μέλη του κόμματος, αλλά είναι κι άλλοι από ό,τι καταλαβαίνω (είναι καλό αυτό και μακάρι να ήταν περισσότεροι εκτός του κόμματος), αυτά που λέω δεν είναι μόνο για κομματική χρήση, αλλά για χρήση δημόσια. Τώρα, τι μπορούμε να πούμε “πώς πάμε;” Να πεις πάμε καλά; Να πεις δεν πάμε καλά; Εγώ νομίζω ότι πάμε ξέροντας τι θέλουμε! Αυτό το δίχρονο, με όλη την αρνητική και τη θετική πείρα που έχουμε (δηλαδή, αποκτήσαμε πολλή πείρα, σπάσαμε και τα μούτρα μας μερικές φορές), ξέρουμε πού πάμε. Έχουμε πλέον γνώση. Πάμε συντεταγμένα κάπου. Είναι η κατάσταση υπό έλεγχο. Δεν πάμε στην τύχη κι ό,τι βγει. Κι αυτό νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία. Θα μου πείτε: “Μα, είναι πολύ δύσκολα.”. Να σας πω κάτι; Αν δεν ήταν τόσο δύσκολα, δεν θα ήμασταν κυβέρνηση. Εμείς είμαστε κυβέρνηση, επειδή τα πράγματα ήταν και είναι πολύ δύσκολα. Αν δούλευε το “μηχανάκι” το παλιό, δηλαδή έπαιρναν τα λεφτά και υπερχρέωναν τη χώρα, και μπουκώνανε τον κόσμο πάνω και κάτω από το τραπέζι, εμείς θα ‘μασταν κυβέρνηση; Δεν θα ‘μασταν. Κι επειδή το “μηχανάκι” αυτό τσάκισε, τινάχθηκε στον αέρα, και σαφώς τίναξε και τη χώρα στον αέρα, το χρησιμοποιήσανε τόσα χρόνια για εκμαυλισμό, για βόλεψη κ.λπ., και ήρθαν τα πράγματα έτσι, που είπε ο κόσμος: “Δεν τους θέλουμε πια, κι επιλέγουμε εσάς!”. Επέλεξε εμάς, επειδή τα πράγματα ήταν και είναι πάρα πολύ δύσκολα! Αυτό τι σημαίνει; Ότι ξέρουμε πού πάμε! Και νομίζω ότι μια αφετηρία για το πού πάμε, ήταν πρόπερσι το καλοκαίρι, όταν βρεθήκαμε μπροστά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα: ή θα βγαίναμε από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είχαμε μια συμφωνία άσχημη, κακή συμφωνία, με προβλήματα. Κάναμε την επιλογή (εγώ λέω: σωστά κάναμε την επιλογή, να μη βγούμε από την Ε.Ε. και να δεχτούμε τη συμφωνία αυτή), αποτέλεσμα ενός σκληρού συμβιβασμού, που έγινε εκείνη τη στιγμή, με πολλά αρνητικά. Από εκεί και πέρα, η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει προβλήματα στον κόσμο. Είτε στην ασφάλιση, είτε στις συντάξεις, είτε στο φορολογικό, είτε σε άλλα πράγματα, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η υλοποίηση της συμφωνίας εκείνης έγινε με έναν τέτοιον τρόπο, και γίνεται με έναν τέτοιον τρόπο, που έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στα ιδιαίτερα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας. Δεν είπαμε, δηλαδή, αυτοί που πάντα ήταν εκτός επιβαρύνσεων να μη επιβαρυνθούν πάλι. Αυτοί και ο μεσαίος χώρος επιβαρύνθηκαν, για να επηρεαστεί λίγο ή καθόλου ο αδύναμος κόσμος…»

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Γιάννης Μπαλάφας ανέφερε: «Έχουμε μεγάλη αδυναμία σε αυτό που λέμε “επικοινωνιακό”. Σκεφτείτε ότι απέναντί μας έχουμε το σύνολο των μεγάλων εφημερίδων, το σύνολο των μεγάλων καναλιών. Όλη η προπαγανδιστική μηχανή του “συστήματος” έχει στραφεί εναντίον μας. Κι εδώ είναι μια απόδειξη και μια απάντηση σε ορισμένους που λένε ότι “έχουμε βάλει την ουρά στα σκέλια, ότι τους τα έχουμε δώσει όλα, ότι έχουμε γίνει δεξιοί!”. Αν είχαν γίνει όλα αυτά, στέκει μια πολύ λογική ερώτηση: Γιατί μας πολεμάνε; Αν είχαμε ισοπεδωθεί, αν τους τα είχαμε δώσει όλα, γιατί έχουν αυτή τη λυσσασμένη αντίδραση ενάντια σε μας; Να κάνω μια παρένθεση και να πω: Έχετε δει πώς αντιμετωπίζουν το Κ.Κ.Ε.; Α, το Κ.Κ.Ε. είναι σοβαρό. Λαϊκιστές και ανεύθυνοι είναι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. . Καλό το Κ.Κ.Ε., υπεύθυνο το Κ.Κ.Ε.! Γιατί; Γιατί είναι ακίνδυνο με την πολιτική που ακολουθεί. Εμείς δεν είμαστε ακίνδυνοι. Αποτελούμε κίνδυνο για το “σύστημα”, σε όλες του τις εκφάνσεις, και γι’ αυτό μας πολεμάνε. Με αυτή την κόντρα, λοιπόν, έτσι θα προχωρήσουμε, και υλοποιούμε κάτι πολύ μεγάλο»!

Έτσι έγινε γνωστός και ο Γιάννης Επικίνδυνος, ο οποίος -σε αντίθεση με τον Γιάννη Ακίνδυνο- είναι τόσο επικίνδυνος για το «σύστημα», που το ίδιο το …λαϊκό κίνημα του εμπιστεύτηκε, μεταξύ των άλλων, στους ώμους του –ως άλλου Άτλαντα- το τρίτο μνημόνιο.

Κι όχι μόνο δεν έβαλε την ουρά στα σκέλια αλλά γονάτισε και κάθισε πάνω στην ουρά του: Ή όπως ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποτίμησε, πετυχημένα, τη διετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Η “γιαλαντζί” Αριστερά για μία ακόμα φορά στην ιστορία αποδείχτηκε “ορίτζιναλ” εκπρόσωπος της εξουσίας του κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές για το μεγάλο κεφάλαιο και για τους ξένους συμμάχους του» («ΤΑ ΝΕΑ» 28.1.2017)

.Και για να βελτιώσει το «επικοινωνιακό» του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπαλάφας –παρά το βαρύ φορτίο – βρήκε το κουράγιο να τα ψάλλει και στο ΚΚΕ. (Εμ, τι; Για τις 10.000 επιχειρήσεις, θα έλεγε, που το 2015 στη χώρα μας αύξησαν τα συνολικά μικτά κέρδη περίπου κατά 10%, σε σχέση με το 2014, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους βελτιώθηκε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες;  Τα καθαρά κέρδη των εν λόγω επιχειρήσεων ήταν 1,9 δις. ευρώ ενώ το 2014 είχαν ζημιές 213 εκ. ευρώ)

Σε κάποιο άλλο βιβλίο του ο Βασίλης Βασιλικός μιλά για μια γηραιά παρουσία, η οποία επιβεβαιώνει την ύπαρξή της απ’ την ηχώ της φωνής της…