Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα τελευταία 5 χρόνια κατέρρευσαν 10 γέφυρες στην Ιταλία

Η κατάρ­ρευ­ση της γέφυ­ρας στη Γένο­βα δεν ήταν μια τυχαία εξέ­λι­ξη. Δεν είναι απο­τέ­λε­σμα της δύνα­μης της φύσης. Κατέρ­ρευ­σε σα χάρ­τι­νος πύρ­γος εξαι­τί­ας των κακο­τε­χνιών, του ελλει­πούς ελέγ­χου και συντήρησης.

Πολ­λά ερω­τή­μα­τα εγεί­ρο­νται για την παλαιό­τη­τα της γέφυ­ρας, το είδος της κατα­σκευ­ής, τη συντή­ρη­ση, την ποιό­τη­τα των υλι­κών κ.λπ. Η γέφυ­ρα είχε κατα­σκευα­στεί το 1967 και υπο­τί­θε­ται ότι είχε ανα­και­νι­στεί το 2016. Η ιδιω­τι­κή ιτα­λι­κή εται­ρεία «Autostrade per l’ Italia» δια­χει­ρί­ζε­ται το συγκε­κρι­μέ­νο οδι­κό τμή­μα, όπως και πάνω από 3.000 χλμ. του συνο­λι­κού οδι­κού δικτύου.

Οι σαθρές υπο­δο­μές στην Ιτα­λία ανη­συ­χούν εδώ και και­ρό τους ειδι­κούς του κλά­δου. Χωρίς δεύ­τε­ρη σκέ­ψη οι προει­δο­ποι­ή­σεις αγνο­ή­θη­καν από πολ­λές κυβερ­νή­σεις. Αντί να ανα­λά­βουν τη συντή­ρη­ση παμπά­λαιων γεφυ­ρών και τού­νελ, οι εκά­στο­τε υπουρ­γοί Μετα­φο­ρών και Συγκοι­νω­νιών έλε­γαν ότι τα ταμεία είναι άδεια.

Σύμ­φω­να με έρευ­να της ιτα­λι­κής «Corriere Della Sera», τα τελευ­ταία 5 χρό­νια έχουν καταρ­ρεύ­σει 10 γέφυ­ρες στη χώρα, προ­κα­λώ­ντας θανά­τους στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις. Αιτία είναι οι παλιές κατα­σκευ­ές, οι δια­βρώ­σεις από το χρό­νο και τη χρή­ση, και τα χαμη­λά κον­δύ­λια που δια­τί­θε­νται για συντή­ρη­ση, επι­σκευ­ές και αντι­κα­τά­στα­ση των παλιών υποδομών.

Τα στοι­χεία μαρ­τυ­ρούν ότι η κατάρ­ρευ­ση της οδο­γέ­φυ­ρας στη Γένο­βα, απο­τε­λεί άμε­ση συνέ­πεια του ότι τόσο η κατα­σκευή, όσο και η συντή­ρη­ση των αυτο­κι­νη­τό­δρο­μων ακο­λου­θούν το κρι­τή­ριο του κέρ­δους των ομί­λων. Είναι ενδει­κτι­κό ότι το συγκε­κρι­μέ­νο κομ­μά­τι του αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου, με την εν λόγω γέφυ­ρα, είναι από αυτά με τα πιο ακρι­βά διό­δια, με τα μεγα­λύ­τε­ρα κέρδη.

Είναι μεγά­λες και δια­χρο­νι­κές οι ευθύ­νες των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, που παρα­δί­δουν αυτο­κι­νη­τό­δρο­μους και κάθε είδους υπο­δο­μές στο μεγά­λο κεφά­λαιο, με απο­τέ­λε­σμα ο λαός να πλη­ρώ­νει ξανά και ξανά και πάνω από όλα, με ανθρώ­πι­νες ζωές.

Σα χάρ­τι­νος πύρ­γος κατέρ­ρευ­σε εξαι­τί­ας κακο­τε­χνιών οδο­γέ­φυ­ρα στη Γένο­βα – Δεκά­δες νεκροί (ΦΩΤΟ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο