Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση για την 28η Οκτωβρίου 1940

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ.

Aπο τις 26 ως τις 28 Οκτω­βρί­ου 2018 διαρ­κεί η έκθε­ση για την 28η Οκτω­βρί­ου 1940 που πραγ­μα­το­ποιεί­ται με την αιγί­δα του Δήμου Ηλιού­πο­λης και της Ένω­σης Καλ­λι­τε­χνών και Λογο­τε­χνών Ηλιού­πο­λης στο Μου­σείο Εθνι­κής Αντί­στα­σης Ηλιού­πο­λης, Σ. Βενι­ζέ­λου & Μ. Αντύ­πα ‚πλα­τεία Εθν. Αντίστασης.

Στην έκθε­ση θα υπάρ­χει ειδι­κό αφιέ­ρω­μα στα πρό­σω­πα και στις επι­γρα­φές της χρο­νι­κής δεκα­ε­τί­ας του 1940 από επι­λεγ­μέ­να έργα της βρα­βευ­μέ­νης εικα­στι­κού Μαρι­λέ­νας Φωκά. Ο ιστο­ρι­κός τέχνης Λεό­ντιος Πετμε­ζάς που θα προ­λο­γί­σει το πολι­τι­στι­κό δρώ­με­νο ανα­φέ­ρει : ’’O θεα­τής μέσα από τις περί­τε­χνες συλ­λή­ψεις και τις εμβλη­μα­τι­κές απο­τυ­πώ­σεις της εικα­στι­κού Μαρι­λέ­νας Φωκά αντι­λαμ­βά­νε­ται την κατα­νυ­κτι­κή τοπο­θέ­τη­ση της στην ουσία των πραγ­μά­των, στην υπαρ­ξια­κή αγω­νία των ανθρώ­πων της επο­χής ‚στην γεφύ­ρω­ση του ανθρώ­πι­νου ατο­μι­κού με το ιδα­νι­κό συλ­λο­γι­κό στοι­χείο, στην δοξα­στι­κή εξι­δα­νί­κευ­ση της αντί­στα­σης και στην εκλο­γι­κευ­μέ­νη αισιο­δο­ξία όσων συμ­με­τεί­χαν στα συγκλο­νι­στι­κά συμβάντα.

ant;istash3

Στην έμπνευ­ση της η ανά­δει­ξη του αλη­θι­νού και του υπαρ­κτού με αυτο­πε­ποί­θη­ση και οξυ­δέρ­κεια , θεώ­ρη­ση, παρα­τή­ρη­ση και άπο­ψη, δεν εφη­συ­χά­ζε­τε, ούτε επα­να­παύ­ε­ται αλλά εμβα­θύ­νει στην ροή των γεγο­νό­των, των μορ­φών, και των επι­γρα­φι­κών συν­θη­μά­των χωρίς στασιάσεις.

Η πλα­στι­κό­τη­τα των συγκε­κρι­μέ­νων έργων πραγ­μα­τεύ­ε­ται και δένει μαρ­τυ­ρί­ες απέ­ριτ­τα προσ­διο­ρι­σμέ­νες και ανε­ξά­ντλη­τα ενταγ­μέ­νες σε μια αφη­γη­μα­τι­κή διά­στα­ση και από­δο­ση. Φορ­τί­ζει το ιδε­α­τό , το φυσι­κό και το μετα­φυ­σι­κό υλι­κό ενώ με συμ­βο­λι­κό τρό­πο δια­τυ­πώ­νει μια μνη­μο­νι­κή διερ­γα­σία που η θέα­ση της στοι­χειο­θε­τεί μια σημειο­γρα­φι­κή στε­ρε­ο­γρα­φία για την περί­ο­δο της ιστο­ρί­ας που γίνε­ται τέχνη με ενη­με­ρω­τι­κές δια­τυ­πώ­σεις και παρά­θε­ση πιστοποιήσεων ’’

antistasi2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο