Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έμα Ραντουκάνου: Υπάρχουν πολλοί «καρχαρίες» που βλέπουν τους αθλητές ως «κουμπαρά»

Έναν κόσμο με πολ­λούς «καρ­χα­ρί­ες» που βλέ­πουν τους αθλη­τές ως «κου­μπα­ρά» περιέ­γρα­ψε η Βρε­τα­νί­δα τενί­στρια Έμα Ραντου­κά­νου, ανα­φε­ρό­με­νη στο επαγ­γελ­μα­τι­κό πρω­τά­θλη­μα του τένις (ATP), σε συνέ­ντευ­ξή της στους «Sunday Times».

Η Ραντου­κά­νου προ­κά­λε­σε έκπλη­ξη το 2021 όταν, σε ηλι­κία μόλις 18 ετών, έγι­νε η πρώ­τη Βρε­τα­νί­δα που κέρ­δι­σε το US Open και η δεύ­τε­ρη που κέρ­δι­σε έναν ατο­μι­κό τίτλο Grand Slam μετά τη Βιρ­τζί­νια Γου­έιντ στο Πρω­τά­θλη­μα Γουί­μπλε­ντον του 1977.

«Όταν κέρ­δι­σα ήμουν εξαι­ρε­τι­κά αφε­λής», είπε η Ραντου­κά­νου. «Αυτό που συνει­δη­το­ποί­η­σα τα τελευ­ταία δύο χρό­νια, είναι ότι το πρω­τά­θλη­μα του τένις δεν είναι ένας πολύ ωραί­ος, αξιό­πι­στος και ασφα­λής χώρος».

«Πρέ­πει να είσαι σε επι­φυ­λα­κή για­τί υπάρ­χουν πολ­λοί “καρ­χα­ρί­ες” εκεί έξω. Νομί­ζω ότι οι άνθρω­ποι του χώρου, ειδι­κά μαζί μου επει­δή είμαι 20, με βλέ­πουν ως κου­μπα­ρά», συμπλή­ρω­σε.

«Από τότε έχω πολ­λές απο­τυ­χί­ες, τη μία μετά την άλλη. Και μερι­κές φορές σκέ­φτο­μαι ότι εύχο­μαι να μην είχα κερ­δί­σει ποτέ το US Open», παραδέχτηκε.

Η έντο­νη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του αθλή­μα­τος, με τους πολ­λούς αγώ­νες και τους φρε­νή­ρεις ρυθ­μούς, έχει σοβα­ρές επι­πτώ­σεις στη σωμα­τι­κή αλλά και τη ψυχι­κά υγεία των αθλη­τών, ειδι­κά σε νεα­ρό­τε­ρες ηλικίες.

Στις αρχές Μάη, η 20χρονη τενί­στρια υπο­βλή­θη­κε σε χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση στους δύο καρ­πούς και στον έναν από τους αστρα­γά­λους της, ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι θα απου­σιά­ζει από το γήπε­δο «τους επό­με­νους μήνες», όσο θα αναρρώνει.

Ομο­λό­γη­σε ότι ανα­γκά­στη­κε τόσο και­ρό να παί­ζει τραυ­μα­τι­σμέ­νη για να μην «εκλη­φθεί ως αδύ­να­μη» και στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στις ψυχι­κές επι­πτώ­σεις του άκρα­του επαγγελματισμού.

«Είμαι πολύ νέα και ακό­μα μαθαί­νω και κάνω λάθη. Είναι πολύ πιο δύσκο­λο όταν κάνεις λάθη μπρο­στά σε όλους και όλοι έχουν κάτι να πουν γι’ αυτό. Το πρω­τά­θλη­μα είναι εντε­λώς βάναυ­σο», κατέ­λη­ξε.

Πηγή: CNN μέσω 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο