Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρευνα: Όσο περισσότερο περπατάμε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου

Ακό­μα και λίγα βήμα­τα την ημέ­ρα έχουν οφέ­λη για την υγεία, όπως δια­πι­στώ­νει μεγά­λη έρευ­να που δημο­σιεύ­ε­ται στο περιο­δι­κό «European Journal of Preventive Cardiology».

Η ανά­λυ­ση αφο­ρά σε 226.889 άτο­μα που συμ­με­τεί­χαν σε 17 δια­φο­ρε­τι­κές μελέ­τες σε όλο τον κόσμο. Όπως προ­κύ­πτει, ακό­μα και 2.337 βήμα­τα την ημέ­ρα μεί­ω­σαν τον κίν­δυ­νο θανά­του από καρ­διαγ­γεια­κές παθή­σεις, ενώ το περ­πά­τη­μα του­λά­χι­στον 3.967 βημά­των την ημέ­ρα άρχι­σε να μειώ­νει τον κίν­δυ­νο θανά­του από οποια­δή­πο­τε αιτία.

Βέβαια, υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι όσο περισ­σό­τε­ρο περ­πα­τά­με, τόσο μεγα­λύ­τε­ρα είναι τα οφέ­λη για την υγεία μας. Ο κίν­δυ­νος θανά­του από οποια­δή­πο­τε αιτία ή από καρ­διαγ­γεια­κά νοσή­μα­τα μειώ­νε­ται σημα­ντι­κά με κάθε 500 έως 1.000 επι­πλέ­ον βήμα­τα. Η αύξη­ση των βημά­των κατά 1.000 κάθε μέρα συσχε­τί­στη­κε με 15% μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου θανά­του από οποια­δή­πο­τε αιτία και η αύξη­ση κατά 500 βήμα­τα την ημέ­ρα συσχε­τί­στη­κε με 7% μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου θανά­του από καρ­διαγ­γεια­κή νόσο.

«Δια­πι­στώ­σα­με ότι αυτό αφο­ρά τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναί­κες, ανε­ξάρ­τη­τα από την ηλι­κία και ανε­ξάρ­τη­τα από το αν ζουν σε μια εύκρα­τη, υπο­τρο­πι­κή ή υπο­πο­λι­κή περιο­χή του κόσμου ή σε μια περιο­χή με μεί­ξη κλι­μά­των», ανα­φέ­ρει ο επι­κε­φα­λής της έρευ­νας, Μασιέι Μπά­ναχ, καθη­γη­τής Καρ­διο­λο­γί­ας στο Ιατρι­κό Πανε­πι­στή­μιο του Λοντζ στην Πολω­νία και επί­κου­ρος καθη­γη­τής στην Ιατρι­κή Σχο­λή του Πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπκινς.

Στα άτο­μα ηλι­κί­ας 60 ετών και άνω, το μέγε­θος της μεί­ω­σης του κιν­δύ­νου θανά­του ήταν μικρό­τε­ρο από αυτό που παρα­τη­ρή­θη­κε σε άτο­μα κάτω των 60 ετών. Σε όσους ήταν μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας παρα­τη­ρή­θη­κε μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου κατά 42% όταν περ­πα­τού­σαν μετα­ξύ 6.000 και 10.000 βήμα­τα την ημέ­ρα, ενώ στους νεό­τε­ρους ενή­λι­κες η μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου ήταν κατά 49% εφό­σον περ­πα­τού­σαν 7.000 έως 13.000 βήμα­τα την ημέρα.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, η ανε­παρ­κής σωμα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα είναι η τέταρ­τη συχνό­τε­ρη αιτία θανά­του στον κόσμο, με 3,2 εκα­τομ­μύ­ρια θανά­τους ετη­σί­ως να σχε­τί­ζο­νται με τη σωμα­τι­κή αδράνεια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο