Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΕΚ — Αντβέρπ 1–2: Έληξε άδοξα το ταξίδι στ’ αστέρια

Η Αντ­βέρπ απο­δεί­χθη­κε ανυ­πέρ­βλη­το εμπό­διο για την ΑΕΚ. Η ομά­δα του Μαρκ Φαν Μπό­μελ προ­κρί­θη­κε στους ομί­λους του Champions League με δύο νίκες, αφού μετά την Αμβέρ­σα (1–0) νίκη­σε την Ένω­ση και στην OPAP Arena με 2–1.

Τα γκολ των νικη­τών πέτυ­χαν οι Κερκ (73΄), Μπα­λι­κου­ϊ­σα (90+5΄), ενώ για την ΑΕΚ είχε ισο­φα­ρί­σει ο Αρα­ού­χο στο 90΄. Έτσι, οι «κιτρι­νό­μαυ­ροι» θα συμ­με­τά­σχουν στους ομί­λους του Europa League.

Η Αντ­βέρπ αιφ­νι­δί­α­σε την ΑΕΚ με την τακτι­κή που ακο­λού­θη­σε. Ανέ­βα­σε ψηλά τις γραμ­μές και έπαι­ξε… εξα­ντλη­τι­κό build up με τον τερ­μα­το­φύ­λα­κα Μπι­τέ να έχει ίσως τις περισ­σό­τε­ρες επα­φές από οποιον­δή­πο­τε συμπαί­κτη του.

Από αυτόν ξεκι­νού­σε το παι­χνί­δι των Βέλ­γων, οι οποί­οι ήταν εμφα­νές ότι ήθε­λαν να απο­τρέ­ψουν το ενδε­χό­με­νο να βρουν ρυθ­μό οι γηπε­δού­χοι και, με την ώθη­ση του κόσμου, να τους «στρι­μώ­ξουν» στην περιοχή.

Έτσι, η ομά­δα του Φαν Μπό­μελ ήταν η κερ­δι­σμέ­νη του α΄ ημι­χρό­νου αφού και δεν κου­ρά­στη­καν οι παί­κτες τους και απει­λή­θη­καν άμε­σα μόνο σε μία περί­πτω­ση, κι αυτή από λάθος πάσα του Ζαν Μπι­τέ (το build up που ανα­φέ­ρα­με πριν), με τον ίδιο τον Γάλ­λο γκολ­κί­περ να απο­κρού­ει το σουτ του Πόν­σε, διορ­θώ­νο­ντας το σφάλ­μα του στο 16΄.

Η πίε­ση που ασκού­σε η ΑΕΚ ήταν απο­λύ­τως ελεγ­χό­με­νη από τους Βέλ­γους, καθώς οι δύο ομά­δες ‑και κατ΄επέκταση οι πάγκοι τους- έπαι­ζαν το παι­χνί­δι της υπομονής.

Από τη μία ο Αλμέι­δα ήταν ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κός στην αμυ­ντι­κή προ­σή­λω­ση, από την άλλη ο Φαν Μπό­μελ περί­με­νε υπο­μο­νε­τι­κά να βγει ένα κλέ­ψι­μο ή μία καλή πάσα για να δημιουρ­γη­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ένα γκολ.

Στο 61΄ έγι­νε το highlight της βρα­διάς. Ο Μπα­λι­κου­ϊ­σά από δεξιά έβγα­λε τη μπά­λα παράλ­λη­λα με την τελι­κή γραμ­μή, αυτή πέρα­σε από τον Στάν­κο­βιτς και ο Μού­για, εντε­λώς μόνος αρκού­σε να «φυσή­ξει» τη μπά­λα για να μπει στα δίχτυα, έχα­σε ένα γκολ το οποίο δεν… χάνεται.

Αμέ­σως μετά η ατυ­χία χτύ­πη­σε την Αντ­βέρπ καθώς ο αρχη­γός και αδια­φι­λο­νί­κη­τος ηγέ­της της αμυ­ντι­κής της γραμ­μής, ο Τόμπι Αλντερ­βάι­ρελντ, τραυ­μα­τί­στη­κε και έγι­νε ανα­γκα­στι­κή αλλα­γή. Στη θέση του μπή­κε ο 20χρονος Βαν Ντεν Μπος.

Η ΑΕΚ δεν ήταν καθό­λου επι­κίν­δυ­νη στο πρώ­το μισό του β΄ ημι­χρό­νου, έτσι ο Αλμέι­δα έρι­ξε στο ματς τους Ελί­α­σον, Αρα­ού­χο πριν τη συμπλή­ρω­ση 70 λεπτών.

Στο 73΄ μια αδρά­νεια στην «κιτρι­νό­μαυ­ρη» άμυ­να, έβα­λε την Αντ­βέρπ σε θέση οδη­γού. Από πλά­γιο άουτ ο Μπα­λι­κου­ϊ­σά έφυ­γε στην πλά­τη της άμυ­νας και έβγα­λε ασίστ στον νεοει­σελ­θό­ντα Κερκ, ο οποί­ος έγρα­ψε το 0–1.

Μην έχο­ντας κάτι να χάσει, ο Αλμέι­δα πραγ­μα­το­ποί­η­σε ακό­μα τρεις αλλα­γές, δίνο­ντας το σύν­θη­μα για φουλ επί­θε­ση στο τελευ­ταίο δεκάλεπτο.

Ακρι­βώς με τη συμπλή­ρω­ση 90΄ λεπτών στη μονα­δι­κή ευκαι­ρία που παρου­σιά­στη­κε στην ΑΕΚ στο β΄ ημί­χρο­νο, ο Αρα­ού­χο ισο­φά­ρι­σε! Την ίδια στιγ­μή ο 4ος διαι­τη­τής έδει­χνε 8 λεπτά καθυστέρηση.

Ήταν πολ­λές οι… συμ­πτώ­σεις με το ματς ενα­ντί­ον της Ντι­να­μό, που 30.000 κόσμος στην OPAP Arena άρχι­σε να πιστεύ­ει σε ένα δεύ­τε­ρο θαύ­μα! Όμως όλα τελεί­ω­σαν στο 95΄ όταν ο 18χρονος Φερ­μέι­ρεν βρή­κε τον Μπα­λι­κου­ϊ­σα στον κενό χώρο και ο 22χρονος έγρα­ψε το 1–2.

Η ΑΕΚ θα αγω­νι­στεί στους ομί­λους του Europa League, ενώ η Αντ­βέρπ συνε­χί­σει την εκπλη­κτι­κή της πορεία.

Διαι­τη­τής: Χεσούς Χιλ Μαν­θά­νο (Ισπα­νία)

Κίτρι­νες: Μάνταλος

Οι συν­θέ­σεις:

ΑΕΚ (Ματί­ας Αλμέι­δα): Στάν­κο­βιτς, Ρότα (80΄ Γιόν­σον), Μου­κου­ντί, Βίντα, Χατζι­σα­φί, Σιμάν­σκι (80΄ Πισά­ρο), Άμρα­μπατ (69΄ Ελί­α­σον), Γκα­τσί­νο­βιτς (80΄ Μάντα­λος), Πινέ­δα, Τσού­μπερ (70΄ Αρα­ού­χο), Πόνσε

ΑΝΤΒΕΡΠ (Μαρκ Φαν Μπό­μελ): Μπι­τέζ, Βάινς, Ντε Λετ, Αλντερ­βάι­ρελντ (65΄ λ.τρ. Βαν ντεν Μπος), Κου­λι­μπα­λί, Κεϊ­τά, Φερ­μέι­ρεν, Μπα­λί­κου­ϊ­σα (90+7΄ Οντρέι­κα), Εκέ­λεν­καμπ (66΄ Κερκ), Μού­για, Γιάν­σεν (83΄ Γιουσούφ)

* Οι περί­που 500 φίλοι της Αντ­βέρπ που φιλο­ξε­νή­θη­καν στη θύρα 46 του γηπέ­δου έγρα­ψαν Ιστο­ρία, ως οι πρώ­τοι οπα­δοί φιλο­ξε­νού­με­νης ομά­δας που παρα­κο­λού­θη­σαν αγώ­να στην OPAP Arena.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο