Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναίρεση από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο βούλευμα αποφυλάκισης του Ν. Σειραγάκη

Η αντει­σαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου άσκη­σε αναί­ρε­ση στο βού­λευ­μα με το οποίο απο­φυ­λα­κί­στη­κε με περιο­ρι­στι­κούς όρους ο 59χρονος πρώ­ην προ­πο­νη­τής Νίκου Σει­ρα­γά­κης, ο οποί­ος ενώ έχει κατα­δι­κα­στεί σε 401 χρό­νια κάθειρ­ξη το 2011, για ασέλ­γεια σε βάρος 36 ανή­λι­κων παι­διών, απο­φυ­λα­κί­στη­κε στα 12,5 χρόνια.

Η κυρία Οικο­νό­μου ζητά την αναί­ρε­ση του επί­μα­χου βου­λεύ­μα­τος, καθώς δεν έχει την απαι­τού­με­νη από το Σύνταγ­μα και την ποι­νι­κή νομο­θε­σία πλή­ρη και εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη αιτιο­λο­γία. Κατό­πιν αυτού, το Ποι­νι­κό Τμή­μα θα απο­φαν­θεί εάν ο Νίκος Σει­ρα­γα­κής θα παρα­μεί­νει ελεύ­θε­ρος ή όχι.

Ο Νίκος Σει­ρα­γά­κης, είχε κατα­δι­κα­στεί από το Πρω­το­δι­κείο και από το Εφε­τείο για κατά­χρη­ση σε ασέλ­γεια, από­πει­ρα κατά­χρη­σης σε ασέλ­γεια και βια­σμούς σε βάρος 36 ανή­λι­κών αθλητών.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Νίκος Σει­ρα­γά­κης είχε απο­φυ­λα­κι­στεί και πάλι τον Απρί­λιο του 2020, αλλά παρα­βί­α­σε τους περιο­ρι­στι­κούς όρους που του είχαν επι­βλη­θεί και μετά από εισαγ­γε­λι­κή παραγ­γε­λία επέ­στρε­ψε στις φυλακές.

Ο Νίκος Σει­ρα­γά­κης εξέ­τιε την ποι­νή του στις φυλα­κές Γρε­βε­νών και απο­φυ­λα­κί­στη­κε τον Απρί­λιο του 2020, αφού είχε εκτί­σει μόνο 7 χρό­νια και 10 μήνες και 25 μέρες της ποι­νής του. Η απο­φυ­λά­κι­σή του τότε είχε γίνει υπό τους περα­στι­κούς όρους ότι δεν θα απο­μα­κρυ­νό­ταν από την περιο­χή τού Δήμου Καλα­μα­ριάς Θεσ­σα­λο­νί­κης που είχε δηλώ­σει ως τόπο δια­μο­νής και ότι θα εμφα­νι­ζό­ταν κάθε μήνα στο Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα Καλα­μα­ριάς. Επί­σης, του είχε απα­γο­ρευ­θεί να εμφα­νί­ζε­ται στην περιο­χή του Ρεθύ­μνου, όπως και του είχε απα­γο­ρευ­θεί η έξο­δος από τη χώρα. Λίγες ημέ­ρες μετά την απο­φυ­λά­κι­σή του ο 59χρονος συνε­λή­φθη με εντο­λή του εισαγ­γε­λέα Γρε­βε­νών για παρα­βί­α­ση ενός εκ των περιο­ρι­στι­κών όρων που του είχαν επι­βλη­θεί. Οδη­γή­θη­κε και πάλι στις φυλα­κές, της Τρι­πό­λε­ως αυτή τη φορά, με βού­λευ­μα του Συμ­βου­λί­ου Εφε­τών Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας, το οποίο έκρι­νε ότι αφε­νός υπήρ­ξε σκό­πι­μη παρα­βί­α­ση των περιο­ρι­στι­κών όρων που του είχαν επι­βλη­θεί και αφε­τέ­ρου η απο­φυ­λά­κι­σή του δεν πλη­ρού­σε τα ουσια­στι­κά- κοι­νω­νι­κά κρι­τή­ρια που θέτει ο νόμος.

Από τις φυλα­κές της Τρί­πο­λης υπέ­βα­λε νέα, δεύ­τε­ρη αίτη­ση απο­φυ­λά­κι­σης πριν ένα έτος. Η αίτη­σή του απορ­ρί­φθη­κε στις αρχές του 2022 από το Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών Ναυ­πλί­ου. Στην συνέ­χεια άσκη­σε έφε­ση η οποία, με ορια­κή πλειο­ψη­φία (με ψήφους 2 προς 1), έγι­νε δεκτή από το Συμ­βού­λιο Εφε­τών Ναυ­πλί­ου και αφού είχε εκτί­σει τα 3/5 της ποι­νής του, απο­φυ­λα­κί­στη­κε με βού­λευ­μα και του τέθη­καν περιο­ρι­στι­κοί όροι. Στη συνέ­χεια ο εισαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου Ισί­δω­ρος Ντο­γιά­κος, ζήτη­σε από την Εισαγ­γε­λία Εφε­τών Ναυ­πλί­ου το βού­λευ­μα, με το οποίο ο Νίκος Σει­ρη­γά­κης βρέ­θη­κε εκτός φυλακής.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο