Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

Αντί­στρο­φα μετρά το χρό­νο μέχρι την απο­φυ­λά­κι­σή του ο Νίκος Ρωμα­νός, μετά την από­φα­ση του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου της Αθή­νας για μεί­ω­ση της ποι­νής του.

Ο Ν. Ρωμα­νός, μετά από έξι χρό­νια εγκλει­σμού, με βάση μια εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κή από­φα­ση του Αρεί­ου Πάγου , η οποία ουσια­στι­κά είχε ανα­γνω­ρί­σει ελα­φρυ­ντι­κό καλής συμπε­ρι­φο­ράς μέσα στο φυλα­κές, άκου­σε σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα το Εφε­τείο να μειώ­νει τη μία ποι­νή του από τα 18 σε 14 χρό­νια κάθειρ­ξη για κατο­χή και τοπο­θέ­τη­ση εκρη­κτι­κών μηχα­νι­σμών το 2012, γεγο­νός που σημαί­νει πως απο­φυ­λα­κί­ζε­ται τις επό­με­νες ημέρες.

Ο Νίκος Ρωμα­νός είχε συλ­λη­φθεί τον Φεβρουά­ριο του 2013 μαζί με 3 ακό­μη άτο­μα για από­πει­ρα ένο­πλης ληστεί­ας στην Αγρο­τι­κή Τρά­πε­ζα και στο Ταχυ­δρο­μι­κό Ταμιευ­τή­ριο στο Βελ­βε­ντό Κοζάνης.

Οι πρά­ξεις αυτές δεν συν­δέ­θη­καν τελι­κώς με τους «Πυρή­νες της Φωτιάς» (αθω­ώ­θη­κε για συμ­με­το­χή στην εν λόγω οργά­νω­ση) και ο Ν.Ρωμανός κατα­δι­κά­στη­κε σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό σε ποι­νή κάθειρ­ξης 11 ετών.

Κατα­δι­κά­στη­κε επί­σης σε 18 χρό­νια κάθειρ­ξη για κατο­χή και τοπο­θέ­τη­ση εκρη­κτι­κών μηχα­νι­σμών το 2012. Μετα­ξύ των «στό­χων» το σπί­τι του προ­φυ­λα­κι­σμέ­νου σήμε­ρα πρώ­ην υπουρ­γού Γιάν­νου Παπαντωνίου.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος προ­σέ­φυ­γε στον Άρειο Πάγο για δια του συνη­γό­ρου του Θ. Μαντά ο οποί­ος ανέ­φε­ρε πως ο Ν. Ρωμα­νός , «κατά­φε­ρε να παρα­κο­λου­θή­σει και να ολο­κλη­ρώ­σει με επι­τυ­χία τη φοί­τη­σή του στο Σχο­λείο των φυλα­κών και να λάβει ως εκ τού­του Απο­λυ­τή­ριο Λυκεί­ου. Ακο­λού­θως, ο κατη­γο­ρού­με­νος μετά από πολύ προ­σπά­θεια και παρα­μέ­νο­ντας ακό­μη έγκλει­στος, κατά­φε­ρε να εισα­χθεί μετά από επι­τυ­χείς εξε­τά­σεις στη Σχο­λή Διοί­κη­σης και Οικο­νο­μί­ας του Τμή­μα­τος Διοί­κη­σης Επι­χει­ρή­σε­ων του ΤΕΙ Αθή­νας. Από τις 26-10-2016 μάλι­στα, και κατό­πιν αλλε­πάλ­λη­λων αξιο­λο­γή­σε­ων και απο­φά­σε­ων του Πει­θαρ­χι­κού Συμ­βου­λί­ου του Κατα­στή­μα­τος Κρά­τη­σης Κορυ­δαλ­λού (κι ενώ ειχε προη­γη­θεί απερ­γία πεί­νας και είχε υπάρ­ξει τρο­πο­λο­γία που το επι­τρέ­πει), λαμ­βά­νει σε καθη­με­ρι­νή βάση εκπαι­δευ­τι­κές άδειες με ηλε­κτρο­νι­κή επι­τή­ρη­ση για παρα­κο­λού­θη­ση των μαθη­μά­των της Σχο­λής. Τους όρους της χορή­γη­σης των αδειών αυτών τηρεί μάλι­στα απα­ρέ­γκλι­τα, χωρίς να έχει δημιουρ­γη­θεί ποτέ το οποιο­δή­πο­τε θέμα με την ηλε­κτρο­νι­κή επι­τή­ρη­σή του».

Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο ανα­γνώ­ρι­σε το ελα­φρυ­ντι­κό και επέ­στρε­ψε τη δικο­γρα­φία στο Εφε­τείο. Ο κ. Μαντάς εξέ­φρα­σε «την εξαι­ρε­τι­κή ικα­νο­ποί­η­σή του για την ομό­φω­νη από­φα­ση του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Αθη­νών, το οποίο ευθυ­γραμ­μι­ζό­με­νο με την από­φα­ση του Αρεί­ου Πάγου δέχτη­κε την ανα­γνώ­ρι­ση του ελα­φρυ­ντι­κού της καλής συμπε­ρι­φο­ράς μέσα στις φυλα­κές. Και η από­φα­ση αυτή εκτός από το γεγο­νός ότι ανοί­γει το δρό­μο σε λίγες μέρες να απο­φυ­λα­κι­στεί ο Νίκος Ρωμα­νός, είναι σημα­ντι­κή για­τί ανα­γνω­ρί­ζει και επι­βρα­βεύ­ει τη συμπε­ρι­φο­ρά μέσα στις φυλα­κές όταν αυτή εχει θετι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Επι­πλέ­ον δημιουρ­γεί και ένα εξαι­ρε­τι­κό νομι­κό προη­γού­με­νο σε αντί­στοι­χες υπο­θέ­σεις να τύχουν του ευερ­γε­τή­μα­τος της θετι­κής συμπε­ρι­φο­ράς μέσα στις φυλακές».

Πηγή: 984 / Μίνα Μου­στά­κα via Ελληνοφρένεια

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο