Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποχώρησαν οι ΗΠΑ από την UNESCO κατηγορώντας την για αντισιμιτισμό

Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι οι ΗΠΑ απο­σύ­ρο­νται από την UNESCO, κατη­γο­ρώ­ντας τον θεσμό για «αντι-ισραη­λι­νό» χαρα­κτή­ρα. Δεν είναι η πρώ­τη φορά που η στά­ση η ο λόγος της UNESCO ενό­χλη­σε τις ΗΠΑ. Ειδι­κά η κρι­τι­κή απέ­να­ντι στο Ισρα­ήλ — και τη Νότια Αφρι­κή παλαιό­τε­ρα — έχει προ­κα­λέ­σει την οργή και την απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ και παλαιό­τε­ρα.  Oι ΗΠΑ έχουν απο­χω­ρή­σει ξανά από την UNESCO το 1980 καθώς η Ουά­σινγ­κτον έβλε­πε ότι ο οργα­νι­σμός ενερ­γεί για πολι­τι­κούς λόγους. Το 2003 όμως εντά­χθη­καν εκ νέου στην UNESCO. Τη σημε­ρι­νή από­φα­ση χαι­ρέ­τι­σε και μιμή­θη­κε το Ισρα­ήλ ενώ ουδέ­τε­ρη στά­ση κρά­τη­σε η Μεγά­λη Βρε­τα­νία. Η δε Γαλ­λία που φιλο­ξε­νεί τον Οργα­νι­σμό εξέ­φρα­σε τη λύπη της.

H UNESCO είναι ένας οργα­νι­σμός που προ­ά­γει την ειρή­νη, καλ­λιερ­γεί τη συνερ­γα­σία και κατα­νό­η­ση των λαών, προ­στα­τεύ­ει την πολι­τι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά, όμως χωρίς μέσα επι­βο­λής των όποιων απο­φά­σε­ών της. Και οι απο­φά­σεις της δεν παύ­ουν κάθε φορά — όπως σε όλους τους διε­θνείς Οργα­νι­σμούς, μηδέ του ΟΗΕ εξαι­ρου­μέ­νου, να είναι απο­τέ­λε­σμα των κάθε φορά συσχετισμών.

«Η από­φα­ση δεν ελή­φθη ελα­φρά τη καρ­δία και αντα­να­κλά τις ανη­συ­χί­ες των ΗΠΑ σχε­τι­κά με τις ολο­έ­να κι αυξα­νό­με­νες οφει­λές προς την UNESCO, την ανά­γκη για θεμε­λιώ­δη μεταρ­ρύθ­μι­ση του οργα­νι­σμού και τη συνε­χι­ζό­με­νη προ­κα­τά­λη­ψη ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ στους κόλ­πους της UNESCO» τονί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση, όπου προ­στί­θε­ται ότι οι ΗΠΑ θα επι­διώ­ξουν να «παρα­μεί­νουν δεσμευ­μέ­νες… με την ιδιό­τη­τα του κρά­τους μη μέλους- παρα­τη­ρη­τή προ­κει­μέ­νου να συνει­σφέ­ρουν τις από­ψεις, τις οπτι­κές και την εμπει­ρία» τους.

Οι ΗΠΑ δια­τη­ρούν το καθε­στώς του παρα­τη­ρη­τή, διευ­κρί­νι­σε το αμε­ρι­κα­νι­κό Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η απο­χώ­ρη­σή τους θα ισχύ­σει από τις 31 Δεκεμβρίου.

Η γενι­κή διευ­θύ­ντρια UNESCO Ιρί­να Μπό­κο­βα εξέ­φρα­σε σήμε­ρα τη «βαθιά της λύπη» για την από­φα­ση των ΗΠΑ να απο­χω­ρή­σουν από τον οργα­νι­σμό των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Η επι­κε­φα­λής της UNESCO (Εκπαι­δευ­τι­κή Επι­στη­μο­νι­κή και Πολι­τι­στι­κή Οργά­νω­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών) διευ­κρί­νι­σε πως ενη­με­ρώ­θη­κε επι­σή­μως σχε­τι­κά από τις ΗΠΑ και υπο­γράμ­μι­σε πως η από­φα­ση αυτή της αμε­ρι­κα­νι­κής ηγε­σί­ας συνι­στά μια απώ­λεια για «την οικο­γέ­νεια των Ηνω­μέ­νων Εθνών» και για την πολυ­με­ρή συνεργασία.

«Η καθο­λι­κό­τη­τα είναι απα­ραί­τη­τη για την απο­στο­λή της UNESCO με στό­χο την οικο­δό­μη­ση της ειρή­νης και της διε­θνούς ασφά­λειας ενώ­πιον του μίσους και της βίας, μέσω της προ­ά­σπι­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και της ανθρώ­πι­νης αξιο­πρέ­πειας» υπο­γράμ­μι­σε σε ένα δελ­τίο τύπου η Μπόκοβα.

Οι ΗΠΑ είχαν απο­φα­σί­σει να δια­κό­ψουν τη συμ­βο­λή τους στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της UNESCO το 2011 ως ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την από­φα­ση του οργα­νι­σμού να απο­δε­χθεί τους Παλαι­στι­νί­ους ως πλή­ρες μέλος.

Μετά την από­φα­ση των ΗΠΑ, η Βρε­τα­νία γνω­στο­ποί­η­σε ότι παρα­μέ­νει δεσμευ­μέ­νη στην Εκπαι­δευ­τι­κή, Επι­στη­μο­νι­κή και Πολι­τι­στι­κή Οργά­νω­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών. «Η κυβέρ­νη­ση είναι δεσμευ­μέ­νη να παρα­μεί­νει μέλος της UNESCO και να εργα­στεί με τις άλλες χώρες-μέλη στη­ρί­ζο­ντας το σημα­ντι­κό έργο της» ανέ­φε­ρε ένας εκπρό­σω­πος της Βρε­τα­νί­δας πρω­θυ­πουρ­γού Τερέ­ζα Μέι. «Αλλά προ­φα­νώς η σχέ­ση των ΗΠΑ με την UNESCO είναι δικό τους θέμα», πρό­σθε­σε.

Από την πλευ­ρά της η Γαλ­λία, όπου εδρεύ­ει η UNESCO, εξέ­φρα­σε τη λύπη της για την απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ και εκτί­μη­σε ότι η από­φα­ση αυτή της Ουά­σιγ­κτον προσ­δί­δει «νέα σημα­σία» στη γαλ­λι­κή υπο­ψη­φιό­τη­τα για την προ­ε­δρία της Οργά­νω­σης. «Λυπού­μα­στε για την αμε­ρι­κα­νι­κή από­φα­ση να απο­συρ­θούν (οι ΗΠΑ) από την UNESCO σε μια περί­ο­δο κατά την οποία η υπο­στή­ρι­ξη της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας σε αυτήν την Οργά­νω­ση είναι πρω­ταρ­χι­κής σημα­σί­ας» δήλω­σε η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Γαλ­λί­ας Ανιές Ρομα­τέτ ‑Εσπά­νιε. «Η υπο­ψη­φιό­τη­τά μας για τη γενι­κή διεύ­θυν­ση της Οργά­νω­σης απο­κτά, υπό τις παρού­σες συν­θή­κες, νέα σημα­σία», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ χαιρετίζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO

ο Ισρα­ήλ χαι­ρέ­τι­σε την ανα­κοί­νω­ση των ΗΠΑ ότι απο­χω­ρούν από την UNESCO, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι σημα­το­δο­τεί την έναρ­ξη μιας “νέας επο­χής” για τα Ηνω­μέ­να Έθνη και απο­τε­λεί από­δει­ξη ότι θα πλη­ρώ­σουν “ένα τίμη­μα” για τις αντι­ισ­ραη­λι­νές θέσεις τους.

“Εισερ­χό­μα­στε σε μια νέα επο­χή στα Ηνω­μέ­να Έθνη: εκεί­νη όπου, όταν κάποιος κάνει δια­κρί­σεις σε βάρος του Ισρα­ήλ, θα πρέ­πει να πλη­ρώ­νει το τίμη­μα” ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ο Ντά­νι Ντά­νον, ο Ισραη­λι­νός πρε­σβευ­τής στον ΟΗΕ.

Η κυβέρ­νη­ση του Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι απο­χω­ρεί από την UNESCO, ακο­λου­θώ­ντας το παρά­δειγ­μα των ΗΠΑ, λόγω της αντι­ισ­ραη­λι­νής στά­σης που, όπως υπο­στη­ρί­ζει, τηρεί η υπη­ρε­σία αυτή του ΟΗΕ που έχει εξε­λι­χθεί σε “θέα­τρο του παραλόγου”.

Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου “έδω­σε εντο­λή στον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών να προ­ε­τοι­μά­σει την απο­χώ­ρη­ση του Ισρα­ήλ από την Οργά­νω­ση, παράλ­λη­λα με τις ΗΠΑ” ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το πρω­θυ­πουρ­γι­κό γρα­φείο. “Η UNESCO έχει εξε­λι­χθεί σε θέα­τρο του παρα­λό­γου όπου δια­στρε­βλώ­νε­ται η ιστο­ρία αντί να δια­φυ­λάσ­σε­ται”, πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο