Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γεννήθηκε και πέθανε στον πόλεμο της Γάζας: Η γιαγιά του ενός μηνός Ιντρίς θρηνεί για τον εγγονό της

Ο μικρού­λης Ιντρίς ήταν τυλιγ­μέ­νος σε ένα λευ­κό σάβα­νο και μια γαλά­ζια κου­βερ­τού­λα με βού­λες, με τη για­γιά του να τον κρα­τά σφι­χτά στο στή­θος και να κλαί­ει χωρίς στα­μα­τη­μό ενώ ήταν γονα­τι­σμέ­νη δίπλα σε σορούς που κεί­το­νταν στο δάπε­δο νοσο­κο­μεί­ου της Γάζας.

Ο Ιντρίς αλ-Ντμπά­ρι, που γεν­νή­θη­κε πριν από ένα μήνα ενώ γύρω του μαι­νό­ταν ο πόλε­μος, ζού­σε σε σκη­νή στη Ράφα, στη νότια Γάζα, με την οικο­γέ­νειά του που είχε εγκα­τα­λεί­ψει το σπί­τι της όταν ο ίδιος και η μητέ­ρα του, η Γουα­φάα, σκο­τώ­θη­καν σήμε­ρα σε νυχτε­ρι­νή ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επίθεση.

Μετά την επί­θε­ση, οι σοροί του­λά­χι­στον δέκα ενη­λί­κων και παι­διών είχαν τοπο­θε­τη­θεί σε κου­βέρ­τες που είχαν απλω­θεί στο δάπε­δο του νοσο­κο­μεί­ου Αμπού Γιο­σέφ αλ-Νατζάρ στη Ράφα, όλες τυλιγ­μέ­νες σε λευ­κά σάβα­να με τα ονό­μα­τα των νεκρών και τις ημε­ρο­μη­νί­ες θανά­του να είναι γραμ­μέ­να πάνω τους.

Μετα­ξύ των συντε­τριμ­μέ­νων συγ­γε­νών που με σκυμ­μέ­να τα κεφά­λια βρί­σκο­νταν γύρω από τους νεκρούς, ήταν η Ουμ Ζεγιάντ αλ-Ντμπά­ρι, η για­γιά του Ιντρίς, που ξετύ­λι­ξε προ­σε­κτι­κά το πάνω μέρος του σαβά­νου για να δει το πρό­σω­πό του και χάι­δε­ψε απα­λά τα μαύ­ρα του μαλλιά.

«Το μωρό γεν­νή­θη­κε στις αρχές του πολέ­μου, στις αρχές, γεν­νή­θη­κε πριν από ένα μήνα και κάτι», δήλω­σε, με τη φωνή της σπα­σμέ­νη από λυγ­μούς και την από­γνω­σή της να είναι εμφα­νής στο πρό­σω­πό της.

«Αγά­πη μου», είπε, φιλώ­ντας το μέτω­πο του Ιντρίς, πριν επα­να­λά­βει ψιθυ­ρί­ζο­ντας «αγά­πη μου».

Η σορός του Ιντρίς τοπο­θε­τή­θη­κε επά­νω στη μητέ­ρα του, στης οποί­ας το σάβα­νο ήταν γραμ­μέ­νες οι λέξεις «η μάρ­τυ­ρας Γουα­φάα αλ-Ντμπά­ρι» και η ημε­ρο­μη­νία θανά­του της ‑12 Δεκεμ­βρί­ου 2023. Η Ουμ Ζεγιάντ παρέ­μει­νε γονα­τι­σμέ­νη δίπλα τους, με το χέρι της ακου­μπι­σμέ­νο στον Ιντρίς.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο