Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις…

Επι­μέ­λεια Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Είμα­στε με συνά­δελ­φο δημο­σιο­γρά­φο στη δια­σταύ­ρω­ση Πανε­πι­στη­μί­ου και Πατη­σί­ων και παρα­κο­λου­θού­με την κίνη­ση της πορεί­ας του ΠΑΜΕ προς το Σύνταγ­μα. Συνε­χής και πυκνή ροή διάρ­κειας μιας ώρας. Με παλ­μό και ζωντά­νια. Ξεχω­ρί­ζει η πικέ­τα του Μου­σι­κού Σχο­λεί­ου Ιλί­ου με σύν­θη­μα «Κάνου­με Τέχνη τη ζωή μας Κάνε­τε Τέχνη την κοροϊ­δία» και δύο φοι­τη­τι­κά πανό με στί­χους του Βάρναλη:

«Αν είν’ ο λάκ­κος σου/ πολύ βαθύς, χρέ­ος με τα χέρια σου/ να σηκωθείς»

«Ω! τί μαύ­ρα σκό­τη κι αίμα­τα πηχτά!/ Όλ’ η ανθρω­πό­τη κλαί­ει με βογκηχτά!/ — «Σωτη­ρία για σένα και ξεχωριστή/ δεν υπάρ­χει (για Ένα!), πριν σωθούν αυτοί!»

Περ­νά και το τελευ­ταίο μπλοκ, από συνα­δέλ­φους μαθαί­νου­με ότι η κεφα­λή της πορεί­ας ήταν στους στύ­λους του Ολυ­μπί­ου Διός (η ουρά στην Πατη­σί­ων). Σύμ­φω­να με την Αστυ­νο­μία 12.000 στα μπλοκ του ΠΑΜΕ (με τη συνή­θη πρα­κτι­κή να μειώ­νει τον αριθ­μό. Σίγου­ρα κοντά στις 20.000 χιλιάδες)

Ακο­λου­θού­με την ουρά της πορεί­ας. Στο ύψος της πλα­τεί­ας Κοραή συνα­ντού­με συνά­δελ­φο που κάλυ­πτε τη συγκέ­ντρω­ση της ΓΣΣΕ. Μόλις τη χαι­ρε­τή­σα­με ήρθε κατα­πά­νω μας ένα συνερ­γείο της ισπα­νι­κής τηλεόρασης.

-Θα θέλα­τε να μιλή­σε­τε; Ρώτη­σε το συνά­δελ­φο Γιώρ­γο Μουσγά.

-Ευχα­ρί­στως!.

Έτσι για πρώ­τη φορά –μετά από 30 χρό­νια στην έντυ­πη δημο­σιο­γρα­φία- στή­θη­κε για «ζωντα­νό», που λένε στην τηλε­ο­πτι­κή γλώσσα.

- Πώς αισθά­νε­σαι, που σήμε­ρα ‑με μια κυβέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς- δια­δη­λώ­νε­τε μαζί με αρι­στε­ρούς, που παλιό­τε­ρα δια­δη­λώ­να­τε ενα­ντί­ον άλλης κυβέρ­νη­σης; ρώτη­σε ο συνά­δελ­φος ‑χωρίς να ξέρει ότι απευ­θύ­νε­τε σε δημοσιογράφο.

- «Νοιώ­θω ίδια αισθή­μα­τα με εκεί­να παλιό­τε­ρων δια­δη­λώ­σε­ων, για­τί εγώ ανή­κω στο ΠΑΜΕ και πάντα δια­δη­λώ­να­με χωρι­στά. Δεν είχα­με ποτέ την ψευ­δαί­σθη­ση ότι μπο­ρούν να λυθούν λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα μέσα στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, η οποία δημιουρ­γεί αυτά τα προ­βλή­μα­τα. Είμα­στε σίγου­ροι από πριν ότι και με κυβέρ­νη­ση με κορ­μό το ΣΥΡΙΖΑ θα έρθουν νέα μνη­μό­νια. Αυτό συμ­βαί­νει τώρα με τη συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έφε­ρε το τρί­το μνη­μό­νιο. Έτσι ο Ελλη­νι­κός λαός έχει γευ­τεί το Νεο­δη­μο­κρα­τι­κό, το ΠΑΣΟ­Κι­κό, το αρι­στε­ρό, το Ελλη­να­ρά­δι­κο, το Ποτα­μί­σιο και το Λεβέ­ντι­κο μνη­μό­νιο. Εγώ συντα­ξιο­δο­τή­θη­κα τον Ιού­νη του 2015 και πρίν προ­λά­βω να πάρω τη σύντα­ξή μου άρχι­σαν οι περι­κο­πές. Τώρα ετοι­μά­ζε­ται νέα επί­θε­ση. Η πρό­τα­ση για ένα ταμείο συντά­ξε­ων, όπως ακού­γε­ται από το κουαρ­τέ­το ή την επι­τρο­πή της κυβέρ­νη­σης, είναι μια πρό­τα­ση που δια­τυ­πώ­θη­κε για πρώ­τη φορά στη χώρα μας πρίν 45 χρό­νια απ’ τη χού­ντα. “Είς φορεύς κυρί­ας ασφα­λεί­ας τόσον δια τας συντά­ξεις όσον και δια την υγεί­αν”,  έλε­γε τότε εκεί­νο το πόρι­σμα. Βλέ­πε­τε ότι αυτά τα σχέ­δια έρχο­νται από πολύ μακριά και έχουν πυρή­να τις ρυθ­μί­σεις, που εφαρ­μό­στη­καν στη Χιλή του Πινο­σέτ τη δεκα­ε­τία του 1970. Δηλα­δή, μια εθνι­κή σύντα­ξη και από εκεί και πάνω ένα ή δύο ακό­μα επί­πε­δα με αντα­πο­δο­τι­κό περιε­χό­με­νο. Γι’ αυτό και ο αγώ­νας μας θα είναι μακρύς και δύσκο­λος. Θα τον πορευ­τού­με και θα νικήσουμε».

-Το μικρό σας όνο­μα και πόσο χρο­νών είστε;

-Γιώρ­γος που βαδί­ζει στα 58 χρόνια.

-Τι δου­λιά κάνατε;

-Είμαι συνά­δελ­φός σας, που δού­λε­ψε και συντα­ξιο­δο­τή­θη­κε απ’ την εφη­με­ρί­δα του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλάδας.

Αραία αραία καμιά εικοσαρέα

Με το τέλος της συγκέ­ντρω­σης του ΠΑΜΕ, δημο­σιο­γρα­φι­κή ματιά στις άλλες συγκε­ντρώ­σεις. Πρώ­τα αυτή των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Αχρω­μη και άοσμη. Κυρί­αρ­χο σύν­θη­μα το «Φτά­νει πια» και το πιο προ­χω­ρη­μέ­νο «Είμα­στε σφιγ­μέ­νοι και μοιά­ζου­νε μεγά­λοι, να σηκώ­σου­με κεφά­λι να μοιά­ζου­νε μικροί»!!! Στις προη­γού­με­νες συγκε­ντρώ­σεις ήταν τρεις και ο κού­κος. Σήμε­ρα, αραία αραία ήταν καμιά εικο­σα­ρέα. Δύο χιλιά­δες έδω­σε η Αστυνομία.

Τέλος,η συγκέ­ντρω­ση στο Μου­σείο, σαφώς πιο μαζι­κή από αυτή των ΓΣΕΕ — ΑΔΕΔΥ, «Αρι­στε­ρών» και Αρι­στε­ρών. Οι Λαφα­ζα­ναί­οι με τα «κλεμ­μέ­να» συν­θή­μα­τα προ­σαρ­μο­σμέ­να στη λογι­κή του Μετώπου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο