Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές Φιλανδία: Οριακή πρωτιά για τους Σοσιαλδημοκράτες — Πρωταγωνιστής ο ακροδεξιός

Το κεντρο­α­ρι­στε­ρό κόμ­μα των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών και το εθνι­κι­στι­κό κόμ­μα των Φιν­λαν­δών ήλθαν σχε­δόν ισό­πα­λα στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που διε­ξή­χθη­σαν χθες Κυρια­κή, ενώ η κεντρο­δε­ξιά συμπο­λί­τευ­ση δοκί­μα­σε συντρι­πτι­κή ήττα (μεί­ον 7%), απο­τέ­λε­σμα που πολι­τι­κοί παρα­τη­ρη­τές απέ­δω­σαν στο αίσθη­μα ανα­σφά­λειας εξαι­τί­ας της μετα­νά­στευ­σης, των προ­βλη­μά­των του κοι­νω­νι­κού κρά­τους και της κλι­μα­τι­κής αλλαγής.

Οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες συγκέ­ντρω­σαν το 17,7% των ψήφων, ενώ το ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κό, εθνι­κι­στι­κό κόμ­μα των Φιν­λαν­δών ανα­δεί­χθη­κε δεύ­τε­ρο κόμ­μα με το 17,5% των ψήφων, σύμ­φω­να με τα τελι­κά, επί­ση­μα απο­τε­λέ­σμα­τα που δημο­σιο­ποί­η­σε το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης. Χαί­ρο­νται οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες που πήραν πρω­τιά με 0,2%πάνω από τους “Αλη­θι­νούς Φιν­λαν­δούς” και 40 βουλευτές.

Το συγκυ­βερ­νών κόμ­μα του Κέντρου του πρω­θυ­πουρ­γού Γιού­χα Σιπί­λα (31 βου­λευ­τές) και η κεντρο­δε­ξιά Εθνι­κή Συμ­μα­χία έλα­βαν 13,8% και 17% των ψήφων αντί­στοι­χα. Αυτή ήταν η πρώ­τη φορά τον τελευ­ταίο αιώ­να που κανέ­να κόμ­μα δεν μπό­ρε­σε να συγκε­ντρώ­σει πάνω από το 20% των ψήφων.

Η βου­λή της Φιλαν­δί­ας έχει 200 βου­λευ­τές. Πρέ­πει να γίνουν πολ­λοί συν­δυα­σμοί για να βρε­θούν 100+1 κυβερ­νή­σουν με δεδο­μέ­νες τις δια­φο­ρές  μετα­ξύ των κομ­μά­των εξου­σί­ας για το πώς πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί η αύξη­ση του κόστους των δημο­σί­ων υπη­ρε­σιών, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το σχη­μα­τι­σμό της νέας κυβέρ­νη­σης ενδέ­χε­ται να είναι παρατεταμένες.

Πάντως ο Άντι Ρίνε, ο ηγέ­της των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, πρώ­ην συν­δι­κα­λι­στής, 56 ετών, ανα­μέ­νε­ται να λάβει την εντο­λή σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης. Οι περισ­σό­τε­ροι πολι­τι­κοί ηγέ­τες έχουν απο­κλεί­σει κάθε συνερ­γα­σία με το λαϊ­κι­στι­κό κόμ­μα των Φινλανδών.

«Για πρώ­τη φορά από το 1999 είμα­στε το μεγα­λύ­τε­ρο κόμ­μα στη Φιν­λαν­δία (…) το SPD είναι το κόμ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού», τόνι­σε ο Ρίνε στους υπο­στη­ρι­κτές και τα μέλη του κόμ­μα­τός του που πανη­γύ­ρι­ζαν την ‑ορια­κή- νίκη στο κέντρο του Ελσίνκι.

Ο ηγέ­της της φιν­λαν­δι­κής άκρας δεξιάς Γιού­σι Χάλα-άχο, παρό­τι είχε ανα­γκα­στεί να πλη­ρώ­σει πρό­στι­μο για τοπο­θε­τή­σεις του το 2012, όταν συνέ­δεε το Ισλάμ με την παι­δε­ρα­στία και τους Σομα­λούς με τις κλο­πές, ανα­δεί­χθη­κε ο δημο­φι­λέ­στε­ρος πολι­τι­κός στη Φιν­λαν­δία, συγκε­ντρώ­νο­ντας πάνω από 30.000 ψήφους.  Το κόμ­μα του συγκέ­ντρω­σε 17,5%, και 39 βου­λευ­τές, οι εσω­τε­ρι­κοί αντί­πα­λοι τίπο­τα και κανέ­ναν βου­λευ­τή.  Ο Ρίνε έλα­βε περί­που 12.000 ψήφους.

Αλλά στην αστι­κή δημο­κρα­τία τους δεν υπάρ­χουν αδιέξοδα..

jusi2

Αρχηγός των Αληθινών Φιλανδών: Μόνο μια στρατιωτική χούντα μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση!

Γιού­σι Χάλα Άχο. Είναι ο αρχη­γός των Αλη­θι­νών Φιλαν­δών και εκλέ­χτη­κε με ποσο­στό μόλις 56% στο Συνέ­δριο του ακρο­δε­ξιού, ρατσι­στι­κού κόμ­μα­τος το 2017.

Βγή­κε αρχη­γός κάνο­ντας σκλη­ρή κρι­τι­κή στον προ­κά­το­χό του τον Τίμο Σόι­νι για υπο­χω­ρή­σεις από τις αρχές του κόμ­μα­τος όσο βρι­σκό­ταν στην κυβέρνηση.

Για να δού­με τις αρχές του διδά­κτο­ρα στην γλωσ­σο­λο­γία των αρχαί­ων σλα­βι­κών γλωσσών!

– 2006: Ελπί­ζω οι ξένοι μου­σουλ­μά­νοι βια­στές να βιά­σουν τους πολι­τι­κούς μου αντιπάλους.

– 2007: Τόσο αυθά­δεις, αχά­ρι­στους και αχα­ΐ­ρευ­τους ανθρώ­πους σαν τους Σομα­λούς δεν γέν­νη­σε η φύση.

– 2009: ο Προ­φή­της ήταν παι­δό­φι­λος όπως και όλοι οι μου­σουλ­μά­νοι. Γιαυ­τό κατα­δι­κά­στη­κε σε 50 μέρες φυλα­κή και την εξα­γό­ρα­σε με 400ευρω!

– 2011: Μόνο μια στρα­τιω­τι­κή χού­ντα μπο­ρεί να βγά­λει την Ελλά­δα από την οικο­νο­μι­κή κρίση!

Έβγα­λαν σπυ­ριά οι πολι­τι­κοί συνε­ταί­ροι στην κυβέρ­νη­ση της Φιλαν­δί­ας μόλις έμα­θαν την εκλο­γή του.

Έτσι οι 22 από τους 37 βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος δια­σπά­στη­καν και συνέ­χι­σαν να συγκυ­βερ­νούν με το κόμ­μα του Κέντρου!

Κανέ­να αδιέ­ξο­δο στην Δημοκρατία!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο