Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ο ξένος Τύπος για τα γεγονότα στις 16 και 17 Νοεμβρίου 1973

«Ενώ πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται οι συλ­λή­ψεις και οι προ­σα­γω­γές ακό­μη και μπρο­στά στα μάτια των περα­στι­κών, η ζωή στους δρό­μους της Αθή­νας “προ­σποιεί­ται” πως έγι­νε ξανά κανο­νι­κή», ξεκι­νού­σε το ρεπορ­τάζ της Monde στο φύλ­λο με ημε­ρο­μη­νία 21 Νοεμ­βρί­ου 1973, όπως προ­κύ­πτει από έρευ­να του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα αρχεία της γαλ­λι­κής εφημερίδας.

«Μετά τον φόβο και τη βία του σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, μια παρά­ξε­νη αμη­χα­νία δια­κα­τέ­χει τους Έλλη­νες. Κρέ­μο­νται από τις εφη­με­ρί­δες οι οποί­ες, πάντα σε καθε­στώς λογο­κρι­σί­ας, δεν δίνουν άλλες πλη­ρο­φο­ρί­ες από τις “ανα­κοι­νώ­σεις” του στρα­τη­γού Δημή­τρη Ζαγο­ρια­νά­κου, αρχη­γού των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, ή κάποιες περι­γρα­φές για το Πολυ­τε­χνείο που “κατέ­λα­βαν οι αναρχικοί”».

Το καθε­στώς είχε μάλι­στα καλέ­σει τους ξένους δημο­σιο­γρά­φους στο Πολυ­τε­χνείο για να δια­πι­στώ­σουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι όλα έβαι­ναν καλώς. Και ο δημο­σιο­γρά­φος της Monde δια­πί­στω­νε: «Η επί­σκε­ψη στο Πολυ­τε­χνείο που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα δεν έπει­σε τους ξένους αντα­πο­κρι­τές. Τα πάντα έμοια­ζαν με καλο­στη­μέ­νο θέατρο…».

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες της γαλ­λι­κή Le Figaro την επο­μέ­νη των γεγο­νό­των έκα­ναν λόγο για «ακό­μη και 100 νεκρούς».

«Στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στην Ελλά­δα ανα­τρέ­πει τον Παπα­δό­που­λο. Το νέο καθε­στώς άρχι­σε εκκα­θα­ρί­σεις». Αυτός ήταν ο πρω­το­σέ­λι­δος τίτλος των New York Times στο φύλ­λο της 26ης Νοεμ­βρί­ου του 1973, σύμ­φω­να με την έρευ­να του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα αρχεία της αμε­ρι­κα­νι­κής εφη­με­ρί­δας. «Το πρα­ξι­κό­πη­μα έγι­νε οκτώ ημέ­ρες μετά την εξέ­γερ­ση των φοι­τη­τών ενα­ντί­ον του Παπα­δό­που­λου και της κυβέρ­νη­σής του. Του­λά­χι­στον 13 άτο­μα σκο­τώ­θη­καν και εκα­το­ντά­δες τραυ­μα­τί­στη­καν κατά τις ανα­τα­ρα­χές, οι οποί­ες κατε­στά­λη­σαν από άρμα­τα μάχης και δυνά­μεις ασφα­λεί­ας. Η εξέ­γερ­ση οδή­γη­σε επί­σης στην εκ νέου επι­βο­λή ενός στρα­τιω­τι­κού νόμου, τρεις μήνες μετά την άρση του».

Μια ημέ­ρα νωρί­τε­ρα η ίδια εφη­με­ρί­δα φιλο­ξε­νού­σε μια ανά­λυ­ση για τα γεγο­νό­τα του Πολυ­τε­χνεί­ου υπό τον τίτλο «Η σύντο­μη ελλη­νι­κή εξέ­γερ­ση». «Αυτό που συνέ­βη σε αυτήν την ανα­στα­τω­μέ­νη πόλη πριν από λίγες ημέ­ρες», εξη­γού­σε στους ανα­γνώ­στες των ΝΥΤ ο δημο­σιο­γρά­φος Πολ Χόφ­μαν, «δεν ήταν απλώς μια φοι­τη­τι­κή εξέ­γερ­ση. Ήταν η πιο σοβα­ρή πρό­κλη­ση έως τώρα απέ­να­ντι στη στρα­τιω­τι­κή χού­ντα. Με τους φοι­τη­τές ενώ­θη­καν νεα­ροί εργά­τες». Ο αρθρο­γρά­φος έδι­νε ιδιαί­τε­ρο βάρος σε αυτήν την ένω­ση. «Από τα 866 άτο­μα που συνε­λή­φθη­σαν την ημέ­ρα της χει­ρό­τε­ρης βίας [σ.σ. την ημέ­ρα που έπε­σε η πύλη του Πολυ­τε­χνεί­ου] οι 475 ήταν κυρί­ως οικοδόμοι».

Το ίδιο το γεγο­νός της επέμ­βα­σης του τανκ τη νύχτα της 17ης Νοεμ­βρί­ου είχε περι­γρα­φεί στο φύλ­λο της επο­μέ­νης με έναν κάπως υπο­το­νι­κό τίτλο: «Η χού­ντα έβγα­λε το βελού­δι­νο γάντι της». Στην ανά­λυ­ση της «Σύντο­μης ελλη­νι­κής εξέ­γερ­σης», εξάλ­λου, ο αρθρο­γρά­φος εντό­πι­ζε τις αιτί­ες της εξέ­γερ­σης στο αυξα­νό­με­νο κόστος της ζωής και τον αντια­με­ρι­κα­νι­σμό. «Οι Έλλη­νες είναι ένας υπε­ρή­φα­νος λαός και η έντο­νη παρου­σία των ΗΠΑ τούς κάθε­ται στο στο­μά­χι» έλε­γε ένας Αμε­ρι­κα­νός που σύμ­φω­να με τον δημο­σιο­γρά­φο «ήξε­ρε για τι πράγ­μα μιλούσε».

Από τότε τα γεγο­νό­τα του Πολυ­τε­χνεί­ου επέ­στρε­ψαν ξανά και ξανά στις σελί­δες του διε­θνούς Τύπου. Σε ένα αφιέ­ρω­μά της για τα 50 χρό­νια από την 21η Απρι­λί­ου η Figaro τοπο­θε­τού­σε την αρχή του τέλους για τη δικτα­το­ρία των συνταγ­μα­ταρ­χών στον Φεβρουά­ριο του 1973 όταν φοι­τη­τές της Νομι­κής εξε­γέρ­θη­καν ενα­ντί­ον της χού­ντας με το σύν­θη­μα «Ψωμί, Παι­δεία, Ελευ­θε­ρία». «Το φθι­νό­πω­ρο του 1973 οι φοι­τη­τές του Πολυ­τε­χνεί­ου εξε­γεί­ρο­νται ενα­ντί­ον του καθε­στώ­τος. Με τη βοή­θεια ενός ερα­σι­τε­χνι­κού ραδιο­φω­νι­κού σταθ­μού καλούν τον ελλη­νι­κό λαό να τους συμπα­ρα­στα­θεί. Επί τέσ­σε­ρις ημέ­ρες η εξέ­γερ­ση των φοι­τη­τών βάζει φωτιά στους δρό­μους της Αθή­νας. Στις 17 Νοεμ­βρί­ου του 1973, άρμα­τα μάχης περι­κυ­κλώ­νουν το Πολυ­τε­χνείο, ένα από αυτά ρίχνει την πύλη, τα θύμα­τα είναι πολλά».

Στην επέ­τειο των σαρά­ντα χρό­νων από τα γεγο­νό­τα, η Humanit φιλο­ξε­νού­σε ένα πλού­σιο φωτο­γρα­φι­κό αφιέ­ρω­μα για την «εξέ­γερ­ση των φοι­τη­τών που πνί­γη­κε στο αίμα».

Πηγή: Δημό­σια σελί­δα ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο