Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικίνδυνη φωτιά στο Ποικίλο Όρος — Πυρκαγιές στο Δίστομο και Άσπρα Σπίτια

Πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε πριν λίγη ώρα σε δασι­κή έκτα­ση πάνω από την περι­φε­ρεια­κή Αιγά­λεω , στο ύψος των Νεό­κτι­στων Ασπρο­πύρ­γου, προς το Ποι­κί­λο Όρος. Στο σημείο επι­χει­ρούν 80 πυρο­σβέ­στες με 4 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των , 20 οχή­μα­τα, 4 αερο­σκά­φη και 1 ελικόπτερο.

Προς το παρόν δεν απει­λού­νται κατοι­κί­ες καθώς, σύμ­φω­να με την πυρο­σβε­στι­κή, το μέτω­πο κινεί­ται προς το βουνό.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλο­φο­ρια­κές ρυθ­μί­σεις στην περιο­χή των Νεό­κτι­στων Ασπρο­πύρ­γου έχει προ­χω­ρή­σει η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδι­κό­τε­ρα αυτή την ώρα έχει δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία των οχημάτων:

–Στην περι­φε­ρεια­κή Αιγά­λεω από το ύψος των Νεό­κτι­στων, στο ρεύ­μα προς Αττι­κή Οδό

–Στη λεω­φό­ρο ΝΑΤΟ από το ύψος της περι­φε­ρεια­κής Αιγάλεω

–Στην Αττι­κή Οδό στην έξο­δο προς περι­φε­ρεια­κής Αιγάλεω

Μάχη με τις φλόγες 1 χιλιόμετρο από το Δίστομο

Μάχη με τις φλό­γες δίνουν αυτή την ώρα οι κάτοι­κοι της περιο­χής του Διστό­μου μαζί με τους πυρο­σβέ­στες για να μπο­ρέ­σουν να συγκρα­τή­σουν τις φλό­γες να μην φτά­σουν στον Ελαιώ­να και από κει σε κατοι­κη­μέ­νη περιοχή.

Σύμ­φω­να με το Αντι­δή­μαρ­χο Πανα­γιώ­τη Δημά­κα “η φωτιά είναι επι­κίν­δυ­νη καθώς βρί­σκε­ται μέσα σε θαμνώ­δη δασι­κή περιο­χή που σε πολ­λά σημεία δεν υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα πρόσβασης”.

Όπως μάλι­στα σημειώ­νει μιλώ­ντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ «τα ενα­έ­ρια μέσα που ήρθαν λόγω των ανέ­μων αλλά και του ανά­γλυ­φου της περιο­χής δεν μπο­ρού­σαν να προ­σφέ­ρουν πολ­λά πράγ­μα­τα και αυτή τη στιγ­μή επι­χει­ρεί ένα ελικόπτερο».

Η φωτιά σύμ­φω­να με τον αντι­δή­μαρ­χο «απέ­χει ένα χιλιό­με­τρο περί­που από το Δίστο­μο χωρίς να κιν­δυ­νεύ­ει άμε­σα το χωριό .«Προ­σπα­θού­με να κόψου­με το μέτω­πο της φωτιάς που κινεί­ται προς το Δίστο­μο. Οι άνε­μοι είναι ισχυ­ροί ωστό­σο όμως μέχρι στιγ­μής δεν δεί­χνουν να βοη­θούν τη φωτιά για να κατευ­θυν­θεί προς κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές” υπο­γραμ­μί­ζει ο ατι­δή­μαρ­χος Διστό­μου καθώς θεω­ρεί την κατά­στα­ση ιδιαί­τε­ρα κρί­σι­μη. Οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις συνε­χώς ενι­σχύ­ο­νται καθώς φτά­νουν στην περιο­χή δυνά­μεις από άλλες περιο­χές της Βοιω­τί­ας τη Φωκί­δα, αλλά και τη Φθιώτιδα.

Μεγάλη φωτιά πάνω από τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας

Ένα ελι­κό­πτε­ρο, δυο αερο­σκά­φη τύπου PZL από το αερο­δρό­μιο της Λαμί­ας και δυο τρά­κτο­ρες επι­χει­ρούν αυτή την ώρα σε μεγά­λη πυρ­κα­γιά που έχει ξεσπά­σει σε δασι­κή έκτα­ση κοντά στο Δίστο­μο Βοιωτίας.

Σύμ­φω­να με τα πρώ­τα στοι­χεία το μέτω­πο συνε­χώς μεγα­λώ­νει πάνω από την περιο­χή που είναι τα ‘Ασπρα Σπί­τια. Στην περιο­χή έχουν ανα­πτυ­χθεί επί­γειες δυνά­μεις μαζι με εθε­λο­ντές και ενι­σχύ­ο­νται από άλλες δυνά­μεις που μετα­φέ­ρο­νται από γει­το­νι­κές περιο­χές. Οι άνε­μοι που επι­κρα­τούν στην περιο­χή είναι ιδιαί­τε­ρα ισχυ­ροί και κάνουν την υπό­θε­ση της κατά­σβε­σης πολύ δύσκο­λη καθώς δεν μπο­ρούν να την προ­σεγ­γί­σουν τα επί­γεια τμή­μα­τα ενώ ανα­μέ­νο­νται και άλλες ενα­έ­ριες δυνάμεις

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο