Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιστολή εκπαιδευτικού: Εκφράζει την αντίθεσή της στη χρήση του προσώπου της σε προεκλογικό φυλλάδιο της Φ. Αραμπατζή

Την αντί­θε­σή της για τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση της φωτο­γρα­φί­ας της και ενός ανή­λι­κου μαθη­τή από τη Δομή Προ­σφύ­γων στο προ­ε­κλο­γι­κό φυλ­λά­διο της Φ. Αρα­μπα­τζή, που είναι υπο­ψή­φια με τη ΝΔ, εκφρά­ζει η  Ευπρα­ξία (Έφη) Μπα­ντά­ζου, εκπαι­δευ­τι­κός σε Δημο­τι­κό Σχο­λείο των Σερρών.

Η επι­στο­λή της έχει ως εξής:

«Τον Σεπτέμ­βριο του 2022 βρε­θή­κα­με στην Αθή­να, εκπρο­σω­πώ­ντας το σχο­λείο μας, έτσι ώστε να παρα­λά­βου­με το βρα­βείο για τη διά­κρι­ση της ται­νί­ας που γυρί­σα­με με μαθη­τές Ρομά και πρό­σφυ­γες. Μαθη­τές που εν έτει 2023 ζουν τα πιο τρυ­φε­ρά τους χρό­νια σε καταυ­λι­σμούς, δομές και φράχτες.

Στην εκδή­λω­ση, όπως είναι λογι­κό, τρα­βή­χτη­καν φωτο­γρα­φί­ες. Μία από αυτές κατέ­λη­ξε στο προ­ε­κλο­γι­κό φυλ­λά­διο της κ. Αρα­μπα­τζή και μετά από πολύ­ω­ρα τηλε­φω­νή­μα­τα με τους συνερ­γά­τες της δεν κατα­λά­βα­με ακό­μα τον λόγο, μιας και η ίδια ήταν εκεί ως καλεσμένη.

Κανέ­να από τα εικο­νι­ζό­με­να πρό­σω­πα δεν έχει ΚΑΜΙΑ απο­λύ­τως σχέ­ση με τη ΝΔ, δεν βρέ­θη­κε σε κάποια εκδή­λω­ση της ΝΔ συνει­δη­τά, έτσι ώστε να απο­δέ­χε­ται έστω τύποις να βρί­σκε­ται στις κομ­μα­τι­κές τους φωτογραφίες.

Το χει­ρό­τε­ρο δε από όλα είναι πως ο ανή­λι­κος πρό­σφυ­γας μαθη­τής εμφα­νί­ζε­ται στο φυλ­λά­διο της υπο­ψη­φί­ου με όλα τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του προ­σώ­που του, χωρίς κανέ­να φίλτρο.

Κάτι που πέρα­σε στα ψιλά γράμ­μα­τα, διό­τι “αφού είναι δημό­σια η φωτο­γρα­φία στα social media, έχει κάθε δικαί­ω­μα να τη χρη­σι­μο­ποιεί προεκλογικά”.

Έχω κάθε λόγο, λοι­πόν, να πιστεύω πως η χρή­ση αυτής της συγκε­κρι­μέ­νης φωτο­γρα­φί­ας ‑ανά­με­σα σε τόσες άλλες της εκδή­λω­σης από τις οποί­ες θα μπο­ρού­σε να δια­λέ­ξει, φωτο­γρα­φί­ες στις οποί­ες απει­κο­νί­ζε­ται μόνη της στο βήμα- θίγει την προ­σω­πι­κό­τη­τά μου ως μέλος του ΚΚΕ.

Κατά την ‑εντε­λώς σου­ρε­α­λι­στι­κή- απά­ντη­ση των συνερ­γα­τών της, η εμφά­νι­σή μου στο φυλ­λά­διό της δεν απο­τε­λεί ενδε­χό­με­νη προ­βο­κά­τσια ή προ­σβο­λή της προ­σω­πι­κό­τη­τάς μου, αλλά μάλι­στα είναι τιμή μου να βρί­σκο­μαι σ’ αυτές τις σελίδες.

Δεν έχει κανέ­να απο­λύ­τως δικαί­ω­μα να εκθέ­τει ανή­λι­κους για προ­ε­κλο­γι­κούς σκο­πούς. Και δεν είναι απά­ντη­ση ότι η φωτο­γρα­φία επι­λέ­χθη­κε στο πλαί­σιο της δια­πο­λι­τι­σμι­κό­τη­τας. Το πόσο σέβο­νται τη ζωή και την κουλ­τού­ρα των προ­σφύ­γων το έχουν δεί­ξει σε όλο του το μεγα­λείο. Φρά­χτες, σύνο­ρα, επα­να­προ­ω­θή­σεις, ξανά φρά­χτες, ευτε­λι­σμός, βάρ­κες που γυρί­ζουν μεσο­πέ­λα­γα και τόσα άλλα.

Ας θυμί­σω στην ίδια και στους συνερ­γά­τες της το πρό­σφα­το γεγο­νός με την ερώ­τη­ση στην επι­μόρ­φω­ση των πρό­σφα­τα διο­ρι­σμέ­νων εκπαιδευτικών.

“Είστε διευ­θυ­ντή­ς/-ντρια σε ένα σχο­λείο όπου παρα­τη­ρεί­ται μεγά­λη κινη­τι­κό­τη­τα ντό­πιων μαθη­τών προς γει­το­νι­κές σχο­λι­κές μονά­δες. Στα­δια­κά, το σχο­λείο έχει μετα­μορ­φω­θεί σε σταυ­ρο­δρό­μι πολι­τι­σμών και καταυ­λι­σμό στιγματισμένων. (…)”.

Αυτή είναι η πολι­τι­κή και η άπο­ψή σας για τους πρό­σφυ­γες. Δίπλα σ’ αυτούς στα­θή­κα­τε για να φωτο­γρα­φη­θεί­τε. Τον κόπο αυτών εκμε­ταλ­λευ­τή­κα­τε για την προ­ε­κλο­γι­κή σας καμπά­νια. Έναν μαθη­τή και τη δασκά­λα του από το “σταυ­ρο­δρό­μι πολι­τι­σμών και τον καταυ­λι­σμό στιγματισμένων”.

Αν θέλε­τε λοι­πόν, κ. Αρα­μπα­τζή, να δεί­ξε­τε το πόσο φιλό­τε­χνοι και άνθρω­ποι της Τέχνης και του Πολι­τι­σμού είστε, φρο­ντί­στε την επό­με­νη φορά να φωτο­γρα­φη­θεί­τε με ανθρώ­πους της δικής σας τέχνης, του δικού σας πολι­τι­σμού, σε δικές σας εκδη­λώ­σεις. Εμείς από τη σαπί­λα και το κιτς που εκφρά­ζε­ται μέσα από την παρά­τα­ξή σας, θέλου­με να απέ­χου­με. Η θέση μου, η θέση του Κόμ­μα­τός μου, είναι για μια Τέχνη που υπη­ρε­τεί τον Άνθρω­πο. Για έναν Πολι­τι­σμό και μια Παι­δεία που ανα­δει­κνύ­ει ολό­πλευ­ρα τις πλευ­ρές της κάθε προ­σω­πι­κό­τη­τας. Που δεν χωρί­ζει τους ανθρώ­πους σε χρώ­μα­τα και θρη­σκεί­ες. Που παλεύ­ει για μια άλλη κοι­νω­νία, χωρίς φτώ­χεια, πολέ­μους, προσφυγιά.

Τη φιλευ­σπλα­χνία σας ως κόμ­μα προς τους πρό­σφυ­γες, την εξα­ντλή­σα­τε στα κάγκε­λα που κοσμούν τη Δομή Προσφύγων.

Για την ιστο­ρία λοι­πόν, και όπως το επι­κοι­νώ­νη­σα με τους συνερ­γά­τες της:

Εκφρά­ζω τη δυσα­ρέ­σκεια και την αντί­θε­σή μου με τη χρή­ση της φωτο­γρα­φί­ας στην οποία απει­κο­νί­ζο­μαι τόσο εγώ, ως μέλος του ΚΚΕ, όσο και ο ανή­λι­κος μαθη­τής χωρίς κανέ­να φίλτρο.

Ζητώ να απο­συρ­θεί το όποιο ενα­πο­μεί­ναν υλι­κό, αλλά και μια δημό­σια τοπο­θέ­τη­ση από την ίδια.

Κι όπως θα απα­ντού­σε ο σύντρο­φός μας, Γ. Φαρ­σα­κί­δης: “Κάνου­με Τέχνη, για ν’ ανθρω­πέ­ψει ο άνθρωπος”».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο