Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Εξοπλισμοί μέχρι τα δόντια

 Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η Βου­λή των αντι­προ­σώ­πων ενέ­κρι­νε τον Μάιο τον πολε­μι­κό πρου­πο­λο­γο­γι­σμό των ΗΠΑ για το 2019 με το ιλιγ­γιώ­δες ποσό των 717 δισε­κατ­το­μυ­ρί­ων δολ­λα­ρί­ων από 660δις που υπο­λο­γί­ζε­ται ότι είναι σήμερα.

Μαζί με τους ρεπου­μπλι­κά­νους ψήφι­σαν και 131 δημο­κρα­τι­κοί, απο­δει­κνύ­ο­ντας στην πρά­ξη πως στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και συμ­φέ­ρο­ντα συμ­φω­νούν οι κατά τα άλλα αντί­πα­λοι. 351 υπέρ και 66 κατά.

Οι 351 ανη­συ­χούν για την ετοι­μό­τη­τα των ενό­πλων δυνά­με­ων των ΗΠΑ και οι 66 δηλώ­νουν ότι “αντί για ένα σχε­δια­σμό για την ειρή­νη και την ασφά­λεια ο πρου­πο­λο­γι­σμός αντι­προ­σω­πεύ­ει την πρα­κτι­κή του ατε­λεί­ω­του πολέ­μου χωρίς έλεγ­χο και επο­πτεία από τους εκλεγ­μέ­νους αντι­προ­σώ­πους”. Δεν έγι­ναν δεκτές τρο­πο­λο­γί­ες για τον περιο­ρι­σμό των πυρη­νι­κών όπλων ούτε και για την μεί­ω­ση προ­σω­πι­κού της Διοί­κη­σης Πυρη­νι­κής Ασφάλειας.

Ο πρου­πο­λο­γι­σμός, σύμ­φω­να με το περιο­δι­κό Military Times, περι­λαμ­βά­νει αυξη­ση μισθών προ­σω­πι­κού κατα 2,6%, ανα­βαθ­μί­σεις, αντι­κα­τα­στά­σεις και συντη­ρή­σεις εξο­πλι­σμού για την πολε­μι­κή αερο­πο­ρία και γενι­κό­τε­ρα τις προ­τά­σεις του Λευ­κού Οίκου, για την ενί­σχυ­ση της δύνα­μης των Ενό­πλων δυνά­με­ων. Θα κατα­σκευα­στούν 77 νέα μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη F‑35 και δύο υπο­βρύ­χια και θα εκσυγ­χρο­νι­στούν περί­που 3.400 τακτι­κά οχήματα.

Οι Δημο­κρα­τι­κοί ήθε­λαν να συμπε­ρι­λά­βουν διά­τα­ξη για τον περιο­ρι­σμό της νομι­μο­ποί­η­σης των όπλων στην Αμε­ρι­κή και οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι να προ­μη­θεύ­ο­νται οι στρα­τιώ­τες μόνο αμε­ρι­κά­νι­κο φαγη­τό και μαχαι­ρο­πή­ρου­να (!), έτσι για να κατα­λά­βου­με όλοι τον πόνο τους για την εθνι­κή ασφάλεια.

Η μόνη έκπλη­ξη ήταν η απα­γό­ρευ­ση πώλη­σης F‑35 στην Τουρ­κία, που τόλ­μη­σε να αγο­ρά­σει το αντι­πυ­ραυ­λι­κό σύστη­μα S‑400 από τους Ρώσους, μη συμ­βα­τό με τα οπλι­κά συστή­μα­τα του ΝΑΤΟ. Η απα­γό­ρευ­ση απο­φα­σί­στη­κε σε κλει­στή συνε­δρί­α­ση επι­τρο­πής της Γερου­σί­ας όπου εξε­τά­στη­κε η γενι­κό­τε­ρη συμπε­ρι­φο­ρά της Τουρ­κί­ας, που δεν είναι «φιλι­κή» κατά τους Αμε­ρι­κά­νους όπως στο θέμα των Παλαι­στι­νί­ων και της από­φα­σης για την Ιερουσαλήμ.

Όπως δηλώ­νει η Δημο­κρα­τι­κή γερου­σια­στής Jeanne Shaheen, μια από τους συντά­κτες του μέτρου, «η πρό­θε­ση για την αγο­ρά του ρωσι­κού συστή­μα­τος είναι κυρώ­σι­μη στο δίκαιο των ΗΠΑ». Η δε Τουρ­κία με την σει­ρά της, σύμ­φω­να με το Reuters Reports, απει­λεί με αντί­ποι­να για την απα­γό­ρευ­ση της αγο­ράς 100 F‑35 όπως έχει ανακοινώσει.

Η τυπι­κή επι­κύ­ρω­ση των παρα­πά­νω θα γίνει στην Γερου­σία μετά από συζη­τή­σεις και συμ­βι­βα­σμούς μετα­ξύ Γερου­σί­ας και Λευ­κού Οίκου, όπως συνη­θί­ζε­ται στην Αμε­ρι­κή, σχε­δόν όλο το καλοκαίρι.

Τα αντί­με­τρα των άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κύκλων θα τα μάθου­με αργό­τε­ρα. Το σίγου­ρο είναι βέβαια ότι οι εξο­πλι­σμοί καλά κρα­τούν και αλοί­μο­νο στους λαούς που θα γίνουν απο­δέ­κτες των σχε­δί­ων της «ετοι­μό­τη­τας» των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Αμε­ρι­κής και των συμ­μά­χων της.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο