Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ηχήστε σάλπιγγες»! (Με αφορμή την “έξοδο στις αγορές”)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η είδη­ση: «Με επι­τυ­χία η έξο­δος στις αγο­ρές: Η Ελλά­δα άντλη­σε 3 δισ. ευρώ με επι­τό­κιο 4,625%. Η έξο­δος της Ελλά­δας στις αγο­ρές στέ­φθη­κε από από­λυ­τη επι­τυ­χία και επι­βε­βαιώ­νει την θετι­κή πορεία της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας» (ΠΗΓΗ: left.gr)

Να σημειώ­σου­με ότι με την έκδο­ση πεντα­ε­τούς ομο­λό­γου η κυβέρ­νη­ση αντι­κα­τέ­στη­σε το προη­γού­με­νο — επί­σης πεντα­ε­τούς διάρ­κειας — που είχε εκδο­θεί το 2014 από την τότε κυβέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ύψους 3 δισ. ευρώ και με επι­τό­κιο 4,95%. Το επι­τό­κιο δια­μορ­φώ­θη­κε στο 4,625%, ενώ όπως ανέ­φε­ραν κυβερ­νη­τι­κές πηγές υπήρ­ξαν πάνω από 200 επί­ση­μες προ­σφο­ρές συνο­λι­κού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, εκ των οποί­ων το Ελλη­νι­κό Δημό­σιο άντλη­σε το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Γύρω από την υπό­θε­ση αυτή από την μια ξεδι­πλώ­νο­νται τα κυβερ­νη­τι­κά πανη­γύ­ρια και από την άλλη ασκεί­ται η «κρι­τι­κή» των κομ­μά­των του συστή­μα­τος όχι στη βάση της ουσί­ας του ζητή­μα­τος αλλά της χρο­νι­κής καθυστέρησης…

Το ποιοι «χαι­ρέ­τη­σαν» πρώ­τοι το σχε­τι­κό γεγο­νός δεί­χνει και το ποιοι πραγ­μα­τι­κά ωφε­λού­νται. Ενδει­κτι­κά : Εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών της Γερ­μα­νί­ας «χαι­ρέ­τι­σε» εκ μέρους του Βερο­λί­νου «την επι­στρο­φή της Ελλά­δας στις αγο­ρές», κάτι που απο­τε­λεί «στό­χο του τρέ­χο­ντος προ­γράμ­μα­τος προ­σαρ­μο­γής». Περί «επι­στρο­φής της χώρας στην κανο­νι­κό­τη­τα» έκα­νε  ο Πανελ­λή­νιος Σύν­δε­σμος Εξα­γω­γέ­ων, χαι­ρε­τί­ζο­ντας την επι­στρο­φή της Ελλά­δας στις διε­θνείς αγο­ρές και σημειώ­νο­ντας πως πρό­κει­ται για «μια πολύ ενθαρ­ρυ­ντι­κή εξέ­λι­ξη, η οποία συμ­βάλ­λει στην απο­κα­τά­στα­ση της εμπι­στο­σύ­νης και στην εξο­μά­λυν­ση των εμπο­ρι­κών συναλ­λα­γών εντός και εκτός των ελλη­νι­κών συνό­ρων».

Δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι η «έξο­δος» αυτή ήταν απο­τέ­λε­σμα εφαρ­μο­γής βάρ­βα­ρης πολύ­χρο­νης πολι­τι­κής που στέ­ρη­σε (και στε­ρεί) τους πολ­λούς ακό­μη και από τα στοι­χειώ­δη. Ήταν απο­τέ­λε­σμα αλλε­πάλ­λη­λων «Μνη­μο­νί­ων», «προ­α­παι­τού­με­νων» τα οποία θα συνε­χι­στούν και τα επό­με­να χρό­νια. Εξάλ­λου ο ίδιος ο Π. Μοσκο­βι­σί σημεί­ω­σε με νόη­μα πως βρι­σκό­μα­στε «στα μισά του δρό­μου» και πώς η χώρα «πρέ­πει  να παρα­μεί­νει στο ποδή­λα­το και να συνε­χί­σει να προχωράει».

Δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι και ο νέος δανει­σμός είναι προς όφε­λος του κεφα­λαί­ου για την ικα­νο­ποί­η­ση των δικών του «ανα­γκών» και όχι για την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών. Και φυσι­κά και αυτά τα «δανει­κά» θα πλη­ρώ­σει και πάλι ο λαός στο διηνεκές !

Θα το επα­να­λά­βου­με. Η «έξο­δος» του Ελλη­νι­κού καπι­τα­λι­στι­κού κρά­τους στις «αγο­ρές» δεν σημαί­νει διέ­ξο­δο για τον λαό. Αυτή μπο­ρεί να προ­έλ­θει μόνο σε σύγκρου­ση με το κεφά­λαιο, τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς και τους πολι­τι­κούς του εκπροσώπους.

Και αξιο­ποιώ­ντας τον Α. Σικε­λια­νό, απα­ντά­με στους πανη­γυ­ρί­ζο­ντες με το ποί­η­μά του στην κηδεία του Κ. Παλα­μά , παρο­μοιά­ζο­ντας τα πανη­γύ­ρια με  τις σάλ­πιγ­γες και την έξο­δο στις αγο­ρές με το… «φέρε­τρο» :
«Ηχή­στε οι σάλ­πιγ­γες… Καμπά­νες βρο­ντε­ρές,
δονή­στε σύγκορ­μη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βογκή­στε τύμπα­να πολέ­μου… Οι φοβερές
σημαί­ες, ξεδι­πλω­θεί­τε στον αέρα !
Σ’ αυτό το φέρε­τρο ακου­μπά η Ελλάδα ! ”

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο