Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ανατολική Αττική μετρά τις απώλειες — Στους 77 οι νεκροί — «Ζούμε μια άλλη πραγματικότητα!»

Ανε­βαί­νει δρα­μα­τι­κά ο αριθ­μός των θυμά­των από την πυρ­κα­γιά στο Μάτι. Λίγα λεπτά μετά τις 5 το από­γευ­μα η εκπρό­σω­πος του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος Σταυ­ρού­λα Μαλ­λί­ρη ανα­κοί­νω­σε ότι ο έως τώρα απο­λο­γι­σμός είναι 74 νεκροί.

Λίγο αργό­τε­ρα στην οδό Δημο­κρα­τί­ας στο Μάτι, οι άνδρες των ΕΜΑΚ ανα­κά­λυ­ψαν άλλες δύο σορούς, ενώ στο κόκ­κι­νο λιμα­νά­κι βρέ­θη­κε άλλη μία σορός, με συνέ­πεια ο αριθ­μός των νεκρών να ανέ­βει στους 77.

Ο απο­λο­γι­σμός ανα­μέ­νε­ται να γίνει ακό­μα πιο βαρύς, με αξιω­μα­τού­χους των σωμά­των ασφα­λεί­ας να εκτι­μούν πως ο αριθ­μός των αγνο­ού­με­νων είναι τρι­ψή­φιος. Το ερώ­τη­μα είναι εάν ορι­σμέ­νοι από τους δηλω­μέ­νους αγνο­ού­με­νους περι­λαμ­βά­νο­νται στα θύμα­τα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

  • Παρα­μέ­νουν στα νοσο­κο­μεία 73 τραυ­μα­τί­ες, εκ των οποί­ων 10 δια­σω­λη­νω­μέ­νοι. Ανά­με­σα στους νοση­λευό­με­νους τραυ­μα­τί­ες βρί­σκο­νται και 12 παιδιά.
  • Αυξη­μέ­νες περι­πο­λί­ες πραγ­μα­το­ποιεί από­ψε η Αστυ­νο­μία στις πλη­γεί­σες περιο­χές, προ­κει­μέ­νου να απο­τρα­πεί το πλιάτσικο.

«Προ­σπα­θού­με να λει­τουρ­γή­σου­με σε μια άλλη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, για­τί έχουν εξα­φα­νι­στεί δύο οικι­σμοί, το Μάτι και το Κόκ­κι­νο Λιμα­νά­κι, που έχουν χαθεί από τον χάρ­τη. Ο Νέος Βου­τζάς έχει πάθει τερά­στιες ζημιές, έχει καεί μέσα η πόλη 40–50 σπί­τια, τρια­κό­σια μέτρα από την πλα­τεία. Έχουν καεί περι­φε­ρεια­κά σημεία και τοπο­θε­σί­ες, σπί­τια και μεγά­λα κομ­μά­τια πρα­σί­νου. Έχει αλλά­ξει το τοπίο. Ζού­με μια άλλη πραγματικότητα!»είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο δήμαρ­χος Ραφήνας.

Ιστορίες που συγκλονίζουν

Οι ανθρώ­πι­νες ιστο­ρί­ες συγκλο­νί­ζουν. Η τρα­γι­κή ιστο­ρία με το 13χρονο κορί­τσι που έχα­σε τη ζωή του όταν, στην προ­σπά­θειά του να σωθεί από τη φωτιά, πήδη­ξε σε γκρε­μό, είναι μια από τις πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κές, ενδει­κτι­κές της από­γνω­σης των ανθρώ­πων που έζη­σαν τον πύρι­νο εφιάλτη

Στο σπί­τι στο Μάτι εγκλω­βί­στη­καν χθες το από­γευ­μα ένα ηλι­κιω­μέ­νο ζευ­γά­ρι με τα εγγό­νια τους που φιλο­ξε­νού­σαν, μαζί με την ντα­ντά τους. Η τελευ­ταία και τα παι­διά κατά­φε­ραν να δια­φύ­γουν προς τη θάλασ­σα, ενώ το σπί­τι το είχε κυκλώ­σει η φωτιά. Συγ­γε­νείς και γεί­το­νες, το ηλι­κιω­μέ­νο ζευ­γά­ρι ειδο­ποί­η­σε τηλε­φω­νι­κά γύρω στις 18:30 χθες το από­γευ­μα ότι αδυ­να­τεί να φύγει. Ακο­λού­θη­σε μπα­ράζ τηλε­φω­νη­μά­των των οικεί­ων προς την Αστυ­νο­μία, την Πυρο­σβε­στι­κή και τους δια­σώ­στες για να σπεύ­σουν και να τους σώσουν. Η Αστυ­νο­μία κατά­φε­ρε και μπή­κε στο σπί­τι γύρω στις 05:00 τα ξημε­ρώ­μα­τα και ενη­μέ­ρω­σε αρχι­κώς ότι δεν είδαν κανέ­ναν. Δυστυ­χώς, μετά από λεπτο­με­ρέ­στε­ρη ανα­ζή­τη­ση εντό­πι­σαν το ζευ­γά­ρι απανθρακωμένο.Όπως όλα δεί­χνουν, η γυναί­κα ενώ είχε τη δυνα­τό­τη­τα να δια­φύ­γει, προ­τί­μη­σε να ακο­λου­θή­σει τον σύντρο­φο της ζωής της, στον θάνατο.

Εικο­σιέ­ξι σοροί απαν­θρα­κω­μέ­νων ανθρώ­πων ‑ανά­με­σά τους και παι­διά — βρέ­θη­καν σε χωρά­φι στην Αργυ­ρά Ακτή στο Μάτι, Τα απαν­θρα­κω­μέ­να πτώ­μα­τα βρέ­θη­καν, σε από­στα­ση περί­που 30 μέτρων από τη θάλασ­σα. Στην περιο­χή δεν υπάρ­χει ακτή αλλά βρά­χια, γεγο­νός που δεί­χνει ότι οι άνθρω­ποι που πρέ­πει να επι­χεί­ρη­σαν να βρουν διέ­ξο­δο στη θάλασ­σα, εγκλω­βί­στη­καν με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους βρί­σκο­ντας τρα­γι­κό θάνα­το μέσα στις φλόγες.

Σε ένα καμέ­νο αυτο­κί­νη­το βρέ­θη­καν τέσ­σε­ρα άτο­μα, ενώ αρι­στε­ρά από αυτό, μέσα σε σπί­τι, άλλοι τέσ­σε­ρις και κάτω στην πλα­γιά του λόφου άλλοι δύο νεκροί.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους νεκρούς στο σπί­τι, πρό­κει­ται για μητέ­ρα με τις δύο ανή­λι­κες κόρες της, 5 και 6 ετών, και την για­γιά της οικο­γέ­νειας, που βγή­καν από το σπί­τι τους και έτρε­ξαν στο δάσος για να σωθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στο ίδιο σημείο, σε αυτο­κί­νη­το, έχει εντο­πι­στεί απαν­θρα­κω­μέ­νη οικο­γέ­νεια ‑γονείς και δύο παιδιά.

Ένας ακό­μη άνθρω­πος ανα­σύρ­θη­κε νεκρός μέσα από καμέ­νο αυτο­κί­νη­το, έξω από την ταβέρ­να στην Αργυ­ρή Ακτή, όπου νωρί­τε­ρα έχι­χαν βρε­θεί νεκροί άλλοι 26 άνθρω­ποι. Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, υπάρ­χουν ακό­μα πολ­λοί, που ανα­ζη­τούν τους δικούς τους.

Ακό­μη μία σορός, ενός άνδρα, εντο­πί­στη­κε το μεση­μέ­ρι στη θαλάσ­σια περιο­χή της Αρτέ­μι­δας. Το θύμα εντό­πι­στη­κε να επι­πλέ­ει στο νερό ανοι­κτά της Λού­τσας από σκά­φος του Λιμε­νι­κού και έχει μετα­φερ­θεί στο Λιμε­ναρ­χείο Ραφή­νας για τις δια­δι­κα­σί­ες ταυ­το­ποί­η­σης. Στη συνέ­χεια θα μετα­φερ­θεί στην Ιατρο­δι­κα­στι­κή Υπη­ρε­σία για να εξα­κρι­βω­θουν τα αίτια θανά­του του.

Δύο Πολω­νοί, μια μητέ­ρα και ο γιος της, είναι μετα­ξύ των θυμά­των από τις φονι­κές πυρ­κα­γιές στην Ελλά­δα, όπως επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα το πολω­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, το οποίο επι­κα­λεί­ται το κινε­ζι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Xinhua.

Κατά τη διάρ­κεια ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων στη Βαρ­σο­βία, ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Αρτούρ Λομπάρτ επι­βε­βαί­ω­σε ότι μια γυναί­κα και ο γιος της είναι μετα­ξύ των περί­που 10 άλλων ανθρώ­πων που πνί­γη­καν καθώς προ­σπα­θού­σαν να εγκα­τα­λεί­ψουν το ξενο­δο­χείο τους για να γλι­τώ­σουν από τις φλό­γες επι­βι­βα­ζό­με­νοι σε μία βάρ­κα, η οποία στη συνέ­χεια βυθίστηκε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο