Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας από το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων

Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών κατα­δί­κα­σε την Τετάρ­τη με μεγά­λη πλειο­ψη­φία τη χρή­ση δυσα­νά­λο­γης βίας από τις ένο­πλες δυνά­μεις του Ισρα­ήλ ενα­ντί­ον των παλαι­στι­νί­ων αμά­χων στη Λωρί­δα της Γάζας και ζήτη­σε από τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες να ετοι­μά­σει προ­τά­σεις για τη δημιουρ­γία ενός «διε­θνούς μηχα­νι­σμού προ­στα­σί­ας» στα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδάφη.

Η ΓΣ του ΟΗΕ ενέ­κρι­νε το ψήφι­σμα, στο οποίο ενα­ντιώ­θη­καν με σφο­δρό­τη­τα οι ΗΠΑ, με 120 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά, ενώ 45 χώρες-μέλη από τις συνο­λι­κά 193 απείχαν.

Το κεί­με­νο είχε υπο­βλη­θεί στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση από την Αλγε­ρία, την Τουρ­κία και τους Παλαι­στί­νιους, μετά την από­φα­ση των ΗΠΑ να ασκή­σουν το βέτο που δια­θέ­τουν στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας για να εμπο­δί­σουν την υιο­θέ­τη­ση από το κορυ­φαίο όργα­νο του ΟΗΕ ενός κει­μέ­νου με ταυ­τό­ση­μο περιε­χό­με­νο νωρί­τε­ρα τον Ιούνιο.

Πριν από την έγκρι­ση του ψηφί­σμα­τος, απορ­ρί­φθη­κε από τη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση η τρο­πο­λο­γία που είχαν ειση­γη­θεί οι ΗΠΑ, με την οποία κατα­δι­κα­ζό­ταν η Χαμάς διό­τι υπο­κι­νεί τη βία στη Λωρί­δα της Γάζας και εξα­πο­λύ­ει επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ. Για να εγκρι­θεί η τρο­πο­λο­γία απαι­τεί­το η εξα­σφά­λι­ση πλειο­ψη­φί­ας δύο τρίτων.

Την έκβα­ση αμφό­τε­ρων των ψηφο­φο­ριών προ­ε­ξο­φλού­σαν διπλω­μά­τες, που επι­σή­μαι­ναν πως το ενδια­φέ­ρον στη δια­δι­κα­σία θα ήταν μάλ­λον οι αριθ­μοί, ιδί­ως ο αριθ­μός των κρα­τών που θα επέ­λε­γαν να από­σχουν, δοθεί­σης της αντί­θε­σης της Ουά­σινγ­κτον και των πιέ­σε­ων που ασκούσε.

Αντί­θε­τα με ό,τι συμ­βαί­νει στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας, οι απο­φά­σεις και τα ψηφί­σμα­τα της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης δεν έχουν νομι­κά δεσμευ­τι­κή ισχύ, ενώ καμιά χώρα δεν έχει το δικαί­ω­μα να ασκή­σει βέτο.

Η από­φα­ση για τη δημιουρ­γία ενός «διε­θνούς μηχα­νι­σμού προ­στα­σί­ας» στα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδά­φη θα πρέ­πει να εγκρι­θεί από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας, όπου η Ουά­σινγ­κτον μπο­ρεί πάντα να την καταρ­ρί­ψει ασκώ­ντας το δικαί­ω­μά αρνη­σι­κυ­ρί­ας το οποίο διαθέτει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο